ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ: «Ήμασταν καλύτερα πέρυσι τον Νοέμβριο»

Facebook
Twitter

«Δουλεύουμε μόνο τριήμερα και γιορτές» δηλώνει ο Κ. Δαφαλιάς τονίζοντας ότι αυτό δεν αρκεί για τις επιχειρήσεις. Και αποδίδει την πτωτική ζήτηση στην ενεργειακή κρίση…

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Έχουν κίνηση τα Καλάβρυτα; «Όχι αυτήν που περιμέναμε» απαντά ευθέως με δηλώσεις του στην «Πολιτεία», ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Τουριστικών Καταλυμάτων Καλαβρύτων κ. Κωνσταντίνος Δαφαλιάς.

Διευκρινίζει βέβαια ότι «δεν είναι ότι είμαστε για… λουκέτο, όμως έχουμε αισθητή μείωση κίνησης σε σχέση με πέρυσι και συρρίκνωση του κέρδους σε βαθμό που προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό».

Προσθέτει επίσης: «Η κατάσταση δεν είναι όπως διατυπώνεται γενικά κι αόριστα, κυρίως σε τηλεοπτικές συνδέσεις ‘κεντρικών’ καναλιών. Η ανάλυση των στοιχείων οδηγεί σε αρνητικό πρόσημο, δυστυχώς».

Η ΑΚΡΙΒΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

dafalias kostas 1

Κατ΄ αρχάς, ο κ. Δαφαλιάς τονίζει ότι ο περυσινός Νοέμβρης ήταν… παρασάγγας πολύ καλύτερος από τον φετινό. Η κίνηση, παρότι βρισκόμασταν ακόμα εν μέσω πανδημικής «θυέλλης» και με τον φόβο να έχει επισκιάσει την καθημερινότητα, η δυνατότητα διαφυγής για ολιγοήμερες διακοπές έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς πατρινούς, αθηναίους, κι όχι μόνον, να επισκεφθούν τα ιστορικά Καλάβρυτα.

«Συγκεκριμένα μπορώ να πω ότι πέρυσι τον Νοέμβριο είχαμε μια πληρότητα που άγγιζε και ξεπερνούσε κατά πολύ το 80%», σημειώνει ο ιδιοκτήτης ξενοδοχείου. Και κάνοντας την αντιπαραβολή με τα φετινά στοιχεία τονίζει: «Φέτος, με μόνη εξαίρεση το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, που κυριολεκτικά έγινε… χαμός στα Καλάβρυτα, δυστυχώς την υπόλοιπη περίοδο μέχρι σήμερα δεν έχουμε την κίνηση που ελπίζαμε και είχαμε ανάγκη.

Μιλάμε για πληρότητες της τάξης γύρω στο 60% και με την ζήτηση να τοποθετείται χρονικό μόνο σε κάποια σαββατοκύριακα και στις γιορτινές μέρες». Με άλλα λόγια, ο κ. Δαφαλιάς εξηγεί ότι οι ξενοδόχοι της περιοχής βιώνουν την πιο κρίσιμη περίοδο των τουριστικών αφίξεων. «Διανύουμε εν ολίγοις μια καμπή στον τουρισμό και την επισκεψιμότητα στην περιοχή», σημειώνει. Μια καμπή, που, όπως λέει, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας…

ΑΙΤΙΑ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Η αιτία στην οποία αποδίδεται η πτώση της τουριστικής κίνησης στα Καλάβρυτα και τις πέριξ περιοχές είναι η ενεργειακή κρίση. «Είναι κάτι που πέρυσι δεν είχαμε» εξηγεί ο κ. Δαφαλιάς παραπέμποντας στα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εν δυνάμει ταξιδιώτες. Το πιο αυξημένο κόστος μετάβασης λόγω ακριβού καυσίμου, αλλά και του περιορισμένου διαθέσιμου κομποδέματος που θα μπορούσε να αφιερωθεί σε ολιγοήμερες αποδράσεις, εξαιτίας του ότι χρησιμοποιείται για την κάλυψη των αυξημένων εξόδων καθημερινής διαβίωσης. «Η κατάσταση είναι δύσκολη», τονίζει.

ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ «ΧΑΜΗΛΑ» ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ

IMG 5048 1

Και την ίδια ώρα, υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι ξενοδόχοι διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές. Η μόνη αύξηση που μπορεί να έγινε στο κόστος των διανυκτερεύσεων δεν ξεπερνά το μόλις 5%, που ακόμα κι αυτό σπανίζει, αφού στην πλειονότητα τους οι ξενοδόχοι φρόντισαν να διατηρήσουν τον τιμοκατάλογο στα ίδια «ύψη». «Διαφορετικά, αν είχαμε προβεί σε αυξήσεις για να καλύψουμε την διαφορά και να ισορροπήσουμε, τα Καλάβρυτα θα γίνονταν απαγορευτικός τουριστικός προορισμός, ακόμα και για τους αθηναίους», συμπληρώνει ο εκπρόσωπος των ξενοδόχων της περιοχής.

ΜΠΑΙΝΟΥΝ «ΜΕΣΑ»

Ωστόσο, οι ξενοδόχοι τονίζουν ότι «μπαίνουν μέσα». Εννοώντας ότι τα κέρδη που αποκόμισαν από την περυσινή, καλή, χρονιά τα προώθησαν για να καλύψουν τα διογκωμένα, λόγω ενεργειακής κρίσης, έξοδα λειτουργίας φέτος. Αλλά η μειωμένη ζήτηση δεν τους επιτρέπει να κάνουν το ίδιο και τον τρέχοντα χειμώνα.

Δίνοντας το σε απλά μαθηματικά ο κ. Δαφαλιάς αναφέρει ότι από τις συνολικά 150-160 μέρες του χειμώνα, ένα ξενοδοχείο που μάλιστα λειτουργεί όλο τον χρόνο, δεν μπορεί να καλύψει υποχρεώσεις δουλεύοντας μόλις τις 50 μέρες το μέγιστο»! Αντίθετα, σε καλύτερη… μοίρα φαίνεται πως είναι όσοι διαθέτουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και συγκροτήματα που λειτουργούν περιστασιακά.

Ανοίγουν δηλαδή μόνο για τα τριήμερα, τα Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και των Θεοφανίων και γενικά όποτε υπάρχει ζήτηση. Έχουν, με άλλα λόγια, την ευελιξία να εξισορροπήσουν τα έξοδα λειτουργίας με τα έσοδα τους.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΧΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ:

17 2 e1669133380714

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top