ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

KAMINIA – Θέλουν να ξεθάψουν νεκρούς για να περάσει ο δρόμος! Αντιδράσεις από συγγενείς…

Νεκροταφείο καμίνια

 

του Αχιλλέα Ροδίτη

Απίστευτο κι όμως αληθινό αυτό που συμβαίνει στα Καμίνια, και συγκεκριμένα στο νεκροταφείο του Αγίου Σπυρίδωνος! Φτιάχνουν μια εθνική οδό και για “κόλλησαν” σε 6-7 τάφους.

Γιώργος Σπαθαράκης

Ο αγαπημένος εκδότης αείμνηστος Γιώργος Σπαθαράκης που έγινε μήλον της έριδος για τον εθνικό δρόμο…!

Έτσι, απαιτούν, (και μάλιστα, το απαιτούν αυστηρώς, επιτακτικά και στο… εδώ και τώρα), να… ξεθαφτούν οι έξι με επτά συνάνθρωποι μας, μεταξύ αυτών και του αείμνηστου δημοσιογράφου και εκδότη Γιώργου Σπαθαράκη, και να ταφούν σε άλλο σημείο διότι… εμποδίζουν, λέει, το έργο!

Βέβαια η προηγούμενη εταιρεία που ήταν να κατασκευάσει τον δρόμο και η προηγούμενη ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου,  μια… χαρά είχαν βρει την εναλλακτική λύση.

Μέσω μιας μικρής γέφυρας, που, και το έργο της νέας εθνικής οδού θα διασφάλιζε, αλλά και τους νεκρούς θα άφηνε στην… ησυχία τους! Δυστυχώς η νέα εταιρεία και η νέα ηγεσία του υπουργείου είναι… άλλης αντίληψης. Επιμένουν στη μετακίνηση των τάφων και στο «πέρα-δώθε» των νεκρών.

Χωρίς φυσικά να είναι και σίγουρο αν τελικά θα είναι 6-7 ή… 27, οι τάφοι που θα πρέπει να μετακινηθούν. Αν και ακόμα τόσοι μόνο να είναι, το νεκροταφείο θα γεμίσει και δεν θα υπάρχει διαθέσιμος χώρος για άλλον νεκρό… οπότε οι της περιοχής κάτοικοι απλώς θα ζητούν να βάλει το χέρι του ο Άγιος Σπυρίδωνας για να μην «φύγει» κανείς απ’ τη ζωή…!

 

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Κάποιοι από τους ιδιοκτήτες των τάφων υπέγραψαν υπεύθυνες δηλώσεις στο εκκλησιαστικό συμβούλιο, αποδεχόμενοι τη μετακίνηση και φοβούμενοι προφανώς ότι δεν είχαν δύναμη να αντιδράσουν. Δεν συνέβη όμως το ίδιο σε άλλες περιπτώσεις.

Αγγελική Ανυφαντή

Η δημοσιογράφος Αγγελική Ανυφαντή

 

Για παράδειγμα, η δημοσιογράφος Αγγελική Ανυφαντή, χήρα του αείμνηστου γέννημα θρέμμα Κρητικού αλλά δραστηριοποιημένου επί χρόνια εκδότη στην Πάτρα, Γιώργου Σπαθαράκη, απήντησε: «Για σταθείτε βρε παιδιά…». Και το έκανε για έναν και μόνο λόγο, όπως και η ίδια έγραψε με τίτλο: «Έξι αναγκαστικές κηδείας στα Καμίνια – Με τις… ευλογίες του Μητροπολίτη».

Και αναφέρει:

«Σε μία επώδυνη διαδικασία, υποβάλλονται έξι οικογένειες στα Καμίνια του Δήμου Πατρέων, οι οποίες εξαναγκάζονται να κηδεύσουν για δεύτερη φορά αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η εταιρεία “Ολυμπία Οδός” που έχει αναλάβει το έργο της Νέας Εθνικής Οδού Πατρών-Πύργου, “σκόνταψε” στο κοιμητήριο των Καμινίων. Και προκειμένου να μην υποβληθεί σε έξοδα για την κατασκευή τεχνικού έργου που θα παρέκαμπτε το νεκροταφείο, αποφάσισε να “ξεριζώσει” έξι οικογενειακούς τάφους.

Μάλιστα, στην απόφασή της αυτή, η εταιρεία έχει δυστυχώς και τις ευλογίες του Μητροπολίτη Πατρών. Όπως έγινε γνωστό, ο Γενικός Γραμματέας του αρμοδίου υπουργείου, επισκέφθηκε πρόσφατα τον κ. Χρυσόστομο και τον ενημέρωσε σχετικά, εξασφαλίζοντας την πλήρη συγκατάθεση του δεύτερου, για την αναγκαστική εκταφή των νεκρών. Σε όλη αυτή τη διαδικασία, απούσες ήταν οι άμεσα ενδιαφερόμενες οικογένειες, οι οποίες ενημερώθηκαν κατόπιν εορτής, από το τοπικό Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και βρέθηκαν μπροστά από ειλημμένες αποφάσεις και προ τετελεσμένων γεγονότων. Οι οικογένειες, καλούνται να μετακινήσουν τους νεκρούς τους, διαφορετικά απειλούνται με αναγκαστικές απαλλοτριώσεις των τάφων»!

Και στο σημείωμα της καταλήγει:

«Μάνα, κλαίει και οδύρεται που θα ζήσει για δεύτερη φορά την κηδεία του παιδιού της, ενώ αναμένεται και εκταφή νεκρού που μόλις συμπλήρωσε 40 ημέρες από το θάνατό του. Η οργή και η αγανάκτηση των κατοίκων έχει ξεχειλίσει, αφού τα συμφέροντα της “Ολυμπίας Οδού”, τέθηκαν πάνω από κάθε ιερό και όσιο και μάλιστα με τις…ευλογίες του Μητροπολίτη»!

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η κ. Ανυφαντή συνέταξε και απέστειλε μια εμπεριστατωμένη επιστολή προς το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο των Ιερών Ναών Αγίου Σπυρίδωνος και Αγίου Κοσμά Καμινίων, αναπτύσσοντας όλη την εύλογη επιχειρηματολογία υπέρ του αυτονόητου, δηλαδή της διεξόδου να παρακαμφθεί το κοιμητήριο και να υπάρξει σεβασμός στον πόνο των συγγενών των νεκρών.

 

ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

54354028 2287780558169363 4061086943545393152 n 873x432 1 e1655813803551

Η βουλευτής Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου

 

Στο θέμα έχει παρέμβει και η βουλευτής Αχαΐας και πρώην υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου, ως κάτοικος Καμινίων και σύμφωνα με πληροφορίες το ζήτημα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις σε επίπεδο υπουργείων και πολύ πιο… πάνω. Αναμένουμε την εξέλιξη που σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον. Ο Άγιος Σπυρίδωνας ας… βάλει το… χέρι του!

 

 

 

You may also like

Comments are closed.