ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καμίνια: Πρόβλημα στο νεκροταφείο για να περάσει ο δρόμος

shqzjzgjfc62e112caa20c3
Οργή έχουν προκαλέσει στους κατοίκους των Καμινίων όσα συμβαίνουν στο νεκροταφείο της περιοχής. Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για ευθεία πρόκληση και  προσβολή της μνήμης τεθνεώτων.

Οι θιγόμενοι κάτοικοι δηλώνουν  έκπληκτοι από τη βεβήλωση που επιχειρείται σ’ ένα χώρο με συγκινησιακή φόρτιση που απαιτεί αν μη τι άλλο  σεβασμό και κάνουν λόγο για«επιχείρηση ξηλώματος τάφων και βίαιης εκταφής νεκρών» προκειμένου  να περάσει η νέα Εθνική οδός Πατρών – Πύργου μέσα από το κοιμητήριο για να μην ανέβει το κόστους του έργου.

Στον  χώρο του κοιμητηρίου είναι ενταφιασμένος και ο αείμνηστος διακεκριμένος εκδότης δημοσιογράφος, των εφημερίδων «ΓΕΓΟΝΟΤΑ», «ΕΒΔΟΜΑΔΑ» Γιώργος Σπαθαράκης που υπήρξε ενεργός πάνω απ’ όλα πολίτης της Πάτρας με πολύ σημαντική προσφορά στα κοινά επί δεκαετίες.

Ο Γιώργος ενταφιάστηκε στα Καμίνια στον οικογενειακό τάφο της συζύγου του, μαχόμενης επί σειράν ετών επίσης δημοσιογράφου Αγγελικής Ανυφαντή.

Η ίδια μάλιστα δηλώνει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει  και «δίνει ραντεβού με τη μπουλντόζα στο χώρο του κοιμητηρίου». Εκεί φυσικά δεν θα είναι μόνη της αλλά, θα παρευρεθούν φορείς και όλοι οι συνάδελφοι και φίλοι του Γιώργου που εκτιμούσαν το ήθος, την αξιοπρέπεια, μα προπαντός την προσφορά του στην Πάτρα και την Αχαΐα. Επειδή σύμφωνα με πληροφορίες εμπλέκεται ως προς τη χάραξη το αρμόδιο υπουργείο Δημοσίων Έργων οφείλονται τουλάχιστον πειστικές απαντήσεις στους συγγενείς των κατοίκων και κυρίως να τους εξηγηθεί γιατί δεν προβλέφθηκε παράκαμψη.

Η υπόθεση, όπως λένε οι κάτοικοι, φέρεται να έχει βρει θερμούς υποστηριχτές στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στο αρμόδιο Υπουργείο, στη Μητρόπολη Πατρών και στην τοπική εκκλησία των Καμινίων, υποβάλλοντας σε μία απίστευτη ψυχική ταλαιπωρία τις οικογένειες των νεκρών.

Η διέλευση της Εθνικής Οδού συναντάται με τμήμα του Κοιμητηρίου και οι οικογένειες των ενταφιασμένων καλούνται να ξεθάψουν προσφιλή τους πρόσωπα με την αιτιολογία ότι δεν μπορεί να παρακαμφθεί ο συγκεκριμένος χώρος επειδή το όποιο τεχνικό έργο είναι κοστοβόρο για την εταιρεία.

Στη διαδικασία αυτή φέρεται να έχει εμπλακεί και το Γραφείο του Πρωθυπουργού, μέσω προσώπου που έλκει την καταγωγή του από τα Καμίνια αλλά είναι μόνιμα εγκατεστημένο στην Αθήνα.

Ο ίδιος δηλώνει ως «Γραφείο Πρωθυπουργού» και πιέζει προς την κατεύθυνση να καμφθούν με κάθε τρόπο οι όποιες αντιρρήσεις των άμεσα ενδιαφερομένων κατοίκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωπος του αρμόδιου Υπουργείου φέρεται να επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο και να εξασφάλισε την συγκατάθεσή του για το ξήλωμα των τάφων.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε τη δυσφορία των θιγομένων κατοίκων, ενώ κατά πληροφορίες, έχει φθάσει στη Μητρόπολη και σχετική επιστολή διαμαρτυρίας.

Στα χνάρια του Μητροπολίτη και η τοπική εκκλησία των Καμινίων, όπου το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο φέρεται να ασκεί  πίεση στους κατόχους οικογενειακών τάφων να συναινέσουν στην εκταφή και μετακίνηση των νεκρών τους απειλώντας τους μάλιστα με Εισαγγελική Παραγγελία αναγκαστικής απομάκρυνσης.

Ορισμένοι εκ των άμεσα ενδιαφερομένων αναγκάστηκαν να υπογράψουν πρόχειρες δηλώσεις που τους προσκόμισε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, ότι συναινούν σε αυτή την διαδικασία.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι, εκ των άμεσα ενδιαφερομένων, οι οποίοι αντιστέκονται και ζητούν εφαρμογή της νομιμότητας και σεβασμό του ιερού χώρου των νεκρών.
Οι εμπλεκόμενοι φορείς  ισχυρίζονται ότι ο συγκεκριμένος χώρος έχει απαλλοτριωθεί από το 2007-2008, χωρίς ωστόσο να προσκομίζουν στο διάλογο, τα στοιχεία της απαλλοτρίωσης, ούτε και συγκεκριμένα σχέδια.

Ωστόσο, εάν και εφόσον υπάρχει απαλλοτρίωση από το 2007-2008, το ερώτημα που γεννάται είναι: πως η τοπική Εκκλησία των Καμινίων διέθετε τάφους μέχρι και πριν από τέσσερις μήνες;

Πρόσφατα εκλήθη να συμμετάσχει στις συζητήσεις και ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Καμινίων κ. Ιωάννης Πανίτσας, καθώς και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία κατάγεται από τα Καμίνια και μόλις προχθές ενταφιάσθηκε εκεί και ο πατέρας της.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Πανίτσας είχε επαφές με τον εκπρόσωπο του αρμόδιου Υπουργείου κ. Ζαγοριανό και ζήτησε έγγραφη ενημέρωση για την φερόμενη απαλλοτρίωση του επίμαχου χώρου, καθώς και ακριβές σχέδιο, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα, τα εν λόγω έγγραφα να έχουν τεθεί στη διάθεσή του. Παράλληλα ζήτησε από τον κ. Ζαγοριανό να επισκεφθεί το χώρο του Κοιμητηρίου, πράγμα το οποίο επρόκειτο να γίνει προχθές Τρίτη 19-7-2022.

Ωστόσο ο κ. Ζαγοριανός δεν ενεφανίσθη στο ραντεβού. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Πανίτσας καθώς και θιγόμενοι κάτοικοι. Ανάμεσά τους και η συνάδελφος δημοσιογράφος Αγγελική Ανυφαντή, σύζυγος του  Γιώργου Σπαθαράκη, ο οποίος είναι ενταφιασμένος στον οικογενειακό τάφο μαζί με τον πατέρα της Κων/νο Ανυφαντή.

Η Αγγελική Ανυφαντή ανέφερε σχετικά με το θέμα: “Μας ζητούν να ξανακηδεύσουμε τους νεκρούς μας και μάλιστα με έναν απαράδεκτο τρόπο. Μας απειλούν με Εισαγγελικές Παραγγελίες, ενώ είμαστε οι μόνοι που δεν φταίμε. Δεν έχουμε καμία έγγραφη επίσημη ενημέρωση για τη Νομιμότητα όλης αυτής της διαδικασίας.
Υπάρχει Νόμιμη και τελεσίδικη απαλλοτρίωση του χώρου; Υπάρχει ακριβές σχέδιο για το ποιο και πόσο είναι το τμήμα του Κοιμητηρίου που θα γίνει η «εισβολή»; Γιατί μας παραχωρούσαν τάφους αν γνώριζαν ότι ο χώρος είναι απαλλοτριωμένος;
Πόσοι εν τέλει είναι οι τάφοι που πρέπει να εκκενωθούν; Αρχικά μας μιλούσαν για έξι, τώρα μας λένε εννέα και τι άλλο επίκειται;

Δηλώνω απερίφραστα ότι: Δεν έχω κανένα σκοπό και στόχο να φέρω εμπόδια στο έργο. Όμως απαιτώ πλήρη νομιμότητα, σεβασμό στον ιερό χώρο του Κοιμητηρίου, στους νεκρούς μας και στον πόνο των οικογενειών τους.

Και σε αυτό το σημείο παρακαλώ τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Χρυσόστομο να επανεξετάσει τη στάση του. Για ένα τόσο μεγάλο έργο με προοπτική 100ετίας και πλέον δεν μπορεί κάποιοι να τσιγκουνεύονται στο να λύσουν τεχνικά το πρόβλημα. Εξάλλου εμείς οι πολίτες θα το ακριβοπληρώνουμε εσαεί μέσω των διοδίων που θα εισπράττουν και θα κερδίζουν άλλοι”.

You may also like

Comments are closed.