ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

ΠΑΤΡΑ: Φταίμε κι εμείς … που πετάμε καναπέδες δίπλα σε κάδους – Πρέπει να ειδοποιούμε αρμόδια υπηρεσία…

Facebook
Twitter
1) kanapedes (3)

 – Διαμαρτυρίες υπάρχουν, όμως τίθεται και θέμα ενσυναίσθησης όταν ενώ υπάρχουν ειδικές υπηρεσίες για απομάκρυνση αντικειμένων μεγάλου όγκου, κάποιοι επιμένουν να τα πετούν στα πεζοδρόμια…

 

 του Αχιλλέα Ροδίτη (από εφημερίδα ΠΟΛΙΤΕΙΑ)

Μετά τον ντόρο που προκλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης και ειδικότερα, μέσα από αναρτήσεις ευαισθητοποιημένων συμπολιτών για θέματα περιβάλλοντος και καθαριότητας, σε ειδικές σελίδες του  facebook για την Πάτρα, ο Δήμος Πατρέων επενέβη και απομάκρυνε καναπέδες, πολυθρόνες και άλλα παρόμοια ογκώδη αντικείμενα από σημεία κάδων απορριμμάτων.

Και μάλιστα, αυτό έγινε με έκκληση ενός Αντιδημάρχου εκτός τέτοιας αρμοδιότητας, του κ. Τάκη Πετρόπουλου. Ο οποίος είδε τον ντόρο και ενημέρωσε τους αρμόδιους προϊσταμένους.

Όμως! Υπάρχει μια «λεπτή γραμμή», που πρέπει και να διατυπωθεί αλλά και να ληφθεί υπόψη. Είναι η «γραμμή» εκείνη που αφορά την δική μας ενσυναίσθηση και στάση υπευθυνότητας, ως πολίτες. Διότι για τα ογκώδη απορρίμματά μας, υπάρχει ειδική δημοτική υπηρεσία που τα απομακρύνει.

Τα ογκώδη απορρίμματά μας και τις παλιές ηλεκτρικές μας συσκευές, δεν τα πετάμε δίπλα στους κάδους απορριμμάτων. Τα ογκώδη απορρίμματά μας, οφείλουμε να συνεννοηθούμε για να πεταχτούν – ή και να ανακυκλωθούν – με την αντίστοιχη υπηρεσία του Δήμου της Πάτρας. Με άλλα λόγια, για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους, επειδή κάποιοι συμπολίτες δε λένε να κατανοήσουν τα παραπάνω και πετούν ό,τι θέλουν όπου βρουν, δεν σημαίνει ότι πάντα το φταίξιμο το έχουν οι φορείς.

 

1) kanapedes (1)

ΠΟΙΟΣ ΜΑΖΕΥΕΙ ΤΑ

ΟΓΚΩΔΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Στον Δήμο Πατρέων, εδώ και χρόνια λειτουργούν δύο ξεχωριστές υπηρεσίες που εντάσσονται στον ευρύτερο Τομέα Καθαριότητας:

Πρόκειται για την Διεύθυνση Καθαριότητας – Ανακύκλωσης & Μηχανολογικού Εξοπλισμού, καθώς επίσης, το Τμήμα Αποκομιδής Απορριμμάτων & Ανακυκλώσιμων Υλικών.

Υπάρχει δε, ειδικό τηλέφωνο στο οποίο πρέπει να καλεί κάθε πολίτης που επιθυμεί να πετάξει μια παλιά ηλεκτρική συσκευή του ή ένα ογκώδες αντικείμενο είτε είναι έπιπλο, καναπές, πολυθρόνα, τραπέζι, είτε οτιδήποτε άλλο…

Το τηλεφωνικό κέντρο στο οποίο έχει χρέος να καλέσει και να ενημερώσει ότι σκοπεύει να πετάξει αυτά τα αντικείμενα, είναι το 2610.966205 για την Διεύθυνση Καθαριότητας ή το 15190 της «Γραμμής του Δημότη». Ένα τέτοιο τηλεφώνημα αρκεί ώστε να υπάρξει μια στοιχειώδη συνεννόηση μεταξύ πολίτη και αντίστοιχης δημοτικής υπηρεσίας, για τη μέρα και ώρα που αμφότερες οι πλευρές μπορούν, ώστε το συνεργείο να φθάσει στην οικεία του πολίτη και να παραλάβει κάθε τι ογκώδες ή και ανακυκλώσιμο που είναι για πέταμα.

Εν ολίγοις, βγάζουμε στο πεζοδρόμιο ογκώδη αντικείμενα και παλιές ηλεκτρικές συσκευές, μετά από τηλεφωνική μας επικοινωνία με την Υπηρεσία Καθαριότητας.  Όπως επίσης διευκρινίζεται στη σχετική ιστοσελίδα του Δήμου Πατρέων: «Ως ογκώδη απορρίμματα οικιακού τύπου νοούνται τα στερεά υλικά που στερούνται αξίας και είναι ανεπιθύμητα από τον κάτοχό τους, όπως π.χ. παλαιά ή άχρηστα έπιπλα, οικιακές συσκευές, στρώματα κ.λπ..

 

1) kanapedes (2)

ΤΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

Παραθέτουμε τις οδηγίες που προβάλλονται εδώ και χρόνια από τον Δήμο Πάτρας και είναι οι παρακάτω:

  • Δεν αφήνουμε ογκώδη απορρίμματα στο πεζοδρόμιο ή σε άλλο κοινόχρηστο χώρο εμποδίζοντας τη διέλευση των πεζών και ρυπαίνοντας αισθητικά την εικόνα της πόλης. Σε κανέναν δεν είναι αρεστό να περπατάει δίπλα σε εγκαταλελειμμένα αντικείμενα όπως στρώματα, καναπέδες κ.ά., τα οποία γρήγορα μεταβάλλονται σε εστίες μόλυνσης.
  • Ελαχιστοποιούμε αν είναι εφικτό τον όγκο στα υλικά συσκευασίας (ξυλοκιβώτια κ.ά.) και φροντίζουμε για την περίδεση των αντικειμένων που περιέχουν κινητά μέρη που μπορούν να διασκορπιστούν κατά την περισυλλογή τους.
  • Τοποθετούμε τα αντικείμενα στο πεζοδρόμιο μπροστά από την ιδιοκτησία μας ή αν αυτό δεν είναι εφικτό στον πλησιέστερο κάδο την ημέρα που θα μας υποδείξει η υπηρεσία καθαριότητας.
  • Οι δημότες που επιθυμούν να παραδώσουν στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου, ογκώδη απορρίμματα θα πρέπει να υποβάλλουν το αίτημά τους στις αρμόδιες υπηρεσίες είτε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας είτε μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας και να ενημερώνονται για την ημέρα και την ώρα που θα περάσει συνεργείο για την περισυλλογή τους.
Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top