ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Καραμανδάνειο: Επιμένουν τα προβλήματα τα με τις ελλείψεις αναισθησιολόγων

karamandaneio

Σε οριακά επίπεδα παραμένει η κατάσταση με την Παιδοχειρουργική Κλινική στο Καραμανδάνειο καθώς, παρά την αύξηση στα έκτακτα περιστατικά που προσέρχονται καθημερινά από όλη την επικράτεια της 6ης ΥΠε, άλυτο συνεχίζει να παραμένει το πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους.

Το τελευταίο διάστημα, μετά τα κενά που προέκυψαν στο Αναισθησιολογικό τμήμα του Νοσοκομείου, τα χειρουργεία, ιδιαίτερα τα έκτατα καλύπτουν συμπληρωματικά ιδιώτες γιατροί, λύση η οποία όμως δεν αρκεί.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση οικογένειας από την Ροδοδάφνη Αιγίου η οποία προσήλθε τα ξημερώματα της Κυριακής που μας πέρασε, 17/7/2022, στα Επείγοντα καθώς το ηλικίας 5 ετών παιδί τους εμφάνισε σκωληκοειδίτιδα με έντονους πόνους στην κοιλιά.
Παρά το γεγονός ότι το χειρουργείο αυτό αποτελεί επέμβαση ρουτίνας, η οικογένεια έλαβε οδηγίες από τον εφημερεύοντα ιατρό και κανονίστηκε να διακομισθεί στην Αθήνα, στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού.
«Δυστυχώς, λόγω της έλλειψης εξειδικευμένου παιδο-αναισθησιολόγου, το Αναισθησιολογικό τμήμα του Νοσοκομείου μας, με τη μοναδική αμιγώς Παιδοχειρουργική στην περιοχή από την Ήπειρο έως και την Πελοπόννησο, δεν μπορεί να αναλάβει έκτακτα περιστατικά σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών. Στην συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια κρίθηκε ότι η κατάσταση υγείας του παιδιού επέτρεπε την μετακομιδή του αλλού, με ασφάλεια και μετά από συναίνεση και της οικογένειας» αναφέρει ο παιδοχειρουργός Βασίλης Αλεξόπουλος.

Η ΆΛΛΗ ΌΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ…

Την ίδια μέρα, την Κυριακή που μας πέρασε, μια σωτήρια διάγνωση στο Καραμανδάνειο συνέδραμε προκειμένου να δοθεί λύση σε πρόβλημα υγείας παιδιού 6,5 ετών το οποίο παραπέμφθηκε στο Πατρινό, αμιγώς Παιδιατρικό, Νοσοκομείο.
Το παιδί διακομίστηκε επειγόντως από το Νοσοκομείο της Κέρκυρας στην Πάτρα και συγκεκριμένα με πτήση ελικοπτέρου προς το ΠΓΝΠ Ρίου και από εκεί προς το Καραμανδάνειο για την εφημερεύουσα Παιδοχειρουργική. Τα συμπτώματα του παιδιού σε Νοσοκομεία και Κ.Υ. που διακομίσθηκε είχαν εικόνα σκωληκοειδίτιδας αλλά οι γιατροί δεν αναλάμβαναν πλήρως την ευθύνη!
«Η κλινική εικόνα του παιδιού ήταν σοβαρή. Έφτασε στο νοσοκομείο μας προκειμένου να γίνει μια αποτελεσματική ιατρική διάγνωση προκειμένου να μην υπάρξει λάθος ιατρική πράξη. Τελικά το παιδί διαγνώσθηκε με οξεία γαστρεντερίτιδα η οποία και αντιμετωπίστηκε με ειδική αγωγή» αναφέρει ο κ. Αλεξόπουλος.
Είναι προφανές από το περιστατικό ότι ο ρόλος του Νοσοκομείου είναι κομβικός για την ορθή λειτουργία του Συστήματος Υγείας σε ολόκληρη την επικράτεια της 6ης ΥΠε, ιδιαίτερα σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο.

ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΥΣ

Σε σχέση με τις ελλείψεις, μετά από σειρά συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν τελευταία, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα δεσμεύθηκε στο Δ.Σ. του Νοσοκομείου για την άμεση προκήρυξης των τεσσάρων θέσεων αναισθησιολόγων για τη στελέχωση του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Καραμανδανείου.

Πηγή: Εφ. “Γνώμη Πατρών”

You may also like

Comments are closed.