ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

To “ΟΧΙ” Πατρινών για κλείσιμο του Καραμανδανείου – Κρίσιμο ραντεβού την Δευτέρα με Κ. Πελετίδη και Μ. Γκάγκα

Facebook
Twitter

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Το ρεπορτάζ στο προηγούμενο φύλλο της «Πολιτείας» για το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων, με την κραυγή απόγνωσης του Παιδοχειρουργού Βασίλη Αλεξόπουλου να αντηχεί… «ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ», συγκίνησε προκάλεσε στα social media ένα ξέσπασμα Πατρινών που με τις ζωηρές παρεμβάσεις τους έδειξαν ξεκάθαρο ότι δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχτούν το κλείσιμο του ιδρύματος.

Το Καραμανδάνειο όχι απλώς δεν πρέπει να κλείσει, αλλά αντίθετα να αναβαθμιστεί και να προσφέρει ακόμα περισσότερες θαυμαστές ιατρικές υπηρεσίες στα παιδιά μας, και στον χειρουργικό τομέα!

Η «Πολιτεία» συνεχίζει το ρεπορτάζ, παρουσιάζοντας τις κρίσιμες εξελίξεις, την σαφή δήλωση του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη για τον κίνδυνο «λουκέτου», αλλά και δίνοντας «βήμα» σε τρεις από τους δεκάδες συμπολίτες μας Πατρινούς που μίλησαν για το θέμα, αναγνωρίζοντας έμπρακτα την αξία του Καραμανδανείου.

 

ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΓΚΑΓΚΑ

Το σημαντικότερο όλων, είναι ότι μετά και τον ντόρο από τον δημόσιο διάλογο για το Καραμανδάνειο, εξ αφορμής και του ρεπορτάζ, την περασμένη Πέμπτη το πρωί ο Δήμαρχος Πατρέων και Πρόεδρος του Καραμανδανείου, Κώστας Πελετίδης, δέχτηκε τηλεφώνημα από το Υπουργείο Υγείας με το οποίο ενημερώθηκε για ραντεβού με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, την ερχόμενη Δευτέρα (30/5).

«Εκεί θα θέσουμε το θέμα και θα ξεκαθαριστούν όλα. Με την ελπίδα ότι η πολιτεία δεν θα αφήσει να κλείσει το Καραμανδάνειο», σχολίασε στην «Πολιτεία» ο κ. Πελετίδης.

 

Κ. ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ: Γιατί κινδυνεύει να κλείσει το Καραμανδάνειο…

ΠΕΛΕΤΙΔΗς

 

Ο κ. Πελετίδης δίνει μέσω της «Πολιτείας» την αντικειμενική διάσταση του προβλήματος. Λέγοντας πως:

«αν στο Καραμανδάνειο μείνει μόνο το κλινικό κομμάτι, τότε θα κλείσει. Διότι αυτό που κάνει το νοσοκομείο ξεχωριστό, είναι τα χειρουργεία του. Αλλά για να λειτουργήσουν, προϋπόθεση είναι η στελέχωση με ανσισθησιολόγους. Και μάλιστα εξειδικευμένους για παιδιά».

Προσθέτει επίσης ότι το πρόβλημα δεν θα υπήρχε αν από πέρυσι είχε εκδοθεί κατ’ επείγουσα προκήρυξη προσλήψεων. «Αλλά έστω και τώρα μπορεί να γίνει και να έχουμε προσλήψεις σε τρεις μήνες. Αν όμως ακολουθηθεί η οδός μιας γενικής προκήρυξης, στο πλαίσιο πανελλαδικών προσλήψεων, θα περάσουν τρία χρόνια. Και καταλαβαίνετε ότι μέχρι τότε το Καραμανδάνειο θα έχει κλείσει», σημειώνει ο Δήμαρχος.

Και σχολιάζοντας τα περί δημιουργίας νέου Παιδιατρικού νοσοκομείου, ο κ. Πελετίδης εξέφρασε σαφείς επιφυλάξεις: «Ευπρόσδεκτο ένα νέο παιδιατρικό νοσοκομείο, αλλά για να γίνει θέλει σχέδιο και χρόνο. Στο μεταξύ, πού θα γιατρεύονται τα παιδιά μας; Στην Αθήνα; Στα ιδιωτικά; Όταν έχεις ήδη ένα νοσοκομείο που απλώς χρειάζεται προσλήψεις αναισθησιολόγων και περαιτέρω ενίσχυση σε ειδικότητες και μηχανήματα, κοιτάς πρώτα το ‘παρόν’ και μετά στρέφεσαι στο ‘μέλλον’. Αλλιώς δεν έχει καμία λογική…».

 

ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟΥ:

Στο Καραμανδάνειο υπάρχουν 4 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων. Αλλά, δύο είναι κενές λόγω συνταξιοδότησης και λόγω παραίτησης αντίστοιχα, ενώ άλλες δύο καλύπτονται με αποσπάσεις.

Επίσης, μία θέση παιδοχειρουργού μένει κενή επί… 3 χρόνια! Λείπουν ακόμη, αιματολόγος, ορθοπαιδικοί αλλά και μηχανήματα. Ιδίως μαγνητικός τομογράφος, ώστε στα παιδιά να μην γίνονται αξονικές (λόγω ακτινοβολίας).

 

ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ

 

  • ΧΑΡΗΣ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ, Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας, Επιχειρηματίας Σούπερ Μάρκετ

ΧΑΡΗΣ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣΣ

 

 

«Το Καραμανδάνειο είναι το μοναδικό αποκλειστικά παιδιατρικό Νοσοκομείο που υπάρχει εκτός Αττικής στην χώρα μας. Δυστυχώς όμως, και με την εμπειρία του επισκέπτη, έχω διαπιστώσει ότι είναι ένα νοσοκομείο που χρειάζεται άμεσα αναβάθμιση ώστε να μπορούν οι «μικροί ήρωες», να λαμβάνουν την φροντίδα που τους αξίζει από τους «μεγάλους ήρωες», δηλαδή από τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Τους οποίους θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά που παρά τις αντιξοότητες, όσες φορές έχει χρειαστεί είναι δίπλα σε εμάς και στα παιδιά μας και προσφέρουν τον καλύτερο τους εαυτό!».

 

  • ΦΩΤΗΣ ΜΠΑΡΛΟΣ, Οικονομολόγος – Ελεύθερος Επαγγελματίας, πρώην Μέλος Δ.Σ. Σκαγιοπουλείου Ιδρύματος

ΦΩΤΗΣ ΜΠΑΡΛΟΣ

 

«Η ιστορία του ξεκίνησε το 1937 από τον αείμνηστο ευεργέτη Ι. Καραμανδάνη, μετά από τον τραγικό θάνατο του γιου του. το 1983 εντάχτηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας. Βάσει καταστατικού του κληροδοτήματος η Διοίκηση αποτελείται από 7 Μέλη, με πρόεδρο τον εκάστοτε Δήμαρχο Πατρέων.

Έχει αποτυπωθεί στην ιστορία και στη συνείδηση των Πατρινών ως ένα νοσοκομείο που έχει απλόχερα και ουσιαστικά βοηθήσει με τις υπηρεσίες του πάρα πολλά παιδιά της περιοχής μας, κι όχι μόνο. Τα διαχρονικά όμως οικονομικά προβλήματα που το ταλανίζουν, δεν το αφήνουν να προσφέρει και να ασκεί το έργο του, όπως ορίζεται. Άμεσα χρειάζεται στήριξη από την πολιτεία, καθώς και ένα σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης από τους εμπλεκόμενους φορείς».

 

  • ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, Διεθνής πολίστας, Πρόεδρος Ελλήνων Προπονητών Υδατοσφαίρισης

ΑΜΠΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

 

«Κατ΄ αρχάς, μπράβο σας για το ρεπορτάζ και την υποστήριξη σε ένα τόσο τεράστιο, σημαντικό και ουσιώδες θέμα. Σας παραθέτω την σκέψη μου: ‘Καραμανδάνειο’ – ένα νοσοκομείο που για δεκαετίες υποστηρίζει και γαλουχεί, με την αυταπάρνηση των ιατρών και προσωπικού – παρά τις συνεχείς αντιξοότητες και εμπόδια –  την υγεία των μικρών παιδιών. Ένα νοσοκομείο που διαβήκαμε ως παιδιά για κάποιο μικρό ή μεγάλο χειρουργείο, για πρώτες βοήθειες, για περίθαλψη ή για κάποια ράμματα στα ριψοκίνδυνα παιχνίδια των γειτονιών μας, σε μια άλλη εποχή.

Ένα νοσοκομείο – το μοναδικό στην περιφέρεια μας – αφοσιωμένο στα παιδιά που επουλώνει, πέρα των τραυμάτων, και τις ψυχές τους! Σαν Ελλάδα, σαν περιφέρεια, σαν μεγάλη πόλη, δεν έχουμε την πολυτέλεια να ‘παροπλίζουμε’ τέτοιες μονάδες και το πολύτιμο αγαθό της υγείας των παιδιών.

Το κράτος έχει την υποχρέωση να υποστηρίζει με σύγχρονο εξοπλισμό και ιατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, την εύρυθμη λειτουργεία αυτών των νοσοκομείων και να σχεδιάζει την δημιουργία νέων μονάδων. Ας φανούμε εν τέλει άξιοι να υποστηρίξουμε ένα νοσοκομείο  που δωρίσθηκε στο κράτος από έναν ευεργέτη της πόλης ο οποίος μετουσίωσε το δράμα της απώλειας του παιδιού του σε ΔΩΡΟ για όλα τα παιδιά της περιοχής μας…».

 

Ι. ΦΩΤΗΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ»

IASONAS FOTHLAS

 

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ για το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων και τον κίνδυνο να οδηγηθεί σε κλείσιμο, που παρουσιάζεται στη σελίδα 16 του σημερνού φύλλο, η «Πολιτεία» ζήτησε και κατέγραψε και τη δήλωση που έκανε αποκλειστικά στην εφημερίδα για το θέμα, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, Ιάσονας Φωτήλας. Και την οποία παρουσιάζουμε αυτολεξεί:

«Οι εξελίξεις στο θέμα του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πατρών ‘Καραμανδάνειο’ σε καμία περίπτωση δεν μας αφήνουν αδιάφορους.

Ένα νοσοκομείο «σήμα κατατεθέν» για την Πάτρα αλλά και ολόκληρη την 6η ΥΠΕ και την Ελλάδα, το οποίο κατά την περίοδο της πανδημίας έδειξε για ακόμα μία φορά το ανθρώπινό του πρόσωπο δεν μπορεί να γίνεται το επίκεντρο οποιασδήποτε δημόσιας αντιπαράθεσης.

Το έμπειρο ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό και διοικητικό του προσωπικό που καθημερινά δίνει το δικό του αγώνα για τα δικά μας παιδιά, είναι για όλους μας οδηγός για την περαιτέρω αναβάθμισή του και πλήρη στελέχωσή του.

Ας σωπάσουν λοιπόν όλοι εκείνοι που νομίζουν οτι τους δίνεται ένα βήμα για την άσκηση πολιτικής εις βάρος των ίδιων μας των παιδιών. Τα όποια πρόσκαιρα προβλήματα σύντομα θα λυθούν άλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση εργάζομαι και εγώ αλλά και όλες οι υγιείς δυνάμεις αυτής της πόλης».

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top