Καρκίνος: Αυτή η «φθηνή» υπερτροφή του φθινοπώρου έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες, σύμφωνα με διατροφολόγο

Facebook
Twitter
fall-vegetables-cancer-diet

Υπάρχει μια μεγάλη λίστα με λαχανικά που έχει βρεθεί ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Μια διατροφολόγος συνέστησε μία «φθηνή» υπερτροφή που μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο και είπε ότι είναι στην εποχή της αυτή τη στιγμή.

Η Toral Shah είναι επιστήμονας διατροφής, ογκολόγος και σύμβουλος διατροφής για την εταιρεία ιχθυελαίων Wiley’s Finest.

Η Toral δήλωσε ότι πρόκειται για τα σταυρανθή λαχανικά, τα οποία έχουν άνθη με τέσσερα πέταλα, ώστε να μοιάζουν με σταυρό. Περιλαμβάνουν τα λαχανικά της οικογένειας των Brassicaceae, όπως:

  • ο λάχανο,
  • τη λαχανίδα,
  • το μπρόκολο,
  • το κουνουπίδι,
  • αλλά και μερικές άλλες ομάδες λαχανικών.

«Το φθινόπωρο είναι μια εξαιρετική εποχή για να αγαπήσετε αυτά τα λαχανικά που ενισχύουν την υγεία, καθώς είναι στην εποχή τους αυτή τη στιγμή, καθιστώντας τα φρέσκα, πιο θρεπτικά και πολύ φθηνότερα σε σύγκριση με άλλα φρούτα και λαχανικά. Τα σταυρανθή λαχανικά κυκλοφορούν σε μεγάλη ποικιλία και έτσι υπάρχουν πολλές δυνατότητες να τα ενσωματώσετε στη διατροφή σας. Οι μέρες με τα υπερβολικά μαγειρεμένα λαχανάκια Βρυξελλών της γιαγιάς σας τελείωσαν – τα σταυρανθή λαχανικά επιστρέφουν στο προσκήνιο καθώς παρέχουν τόσα πολλά σημαντικά οφέλη, τόσο για την υγεία του εντέρου όσο και στην πρόληψη ορισμένων καρκίνων».

Γιατί πρέπει να τρώμε σταυρανθή λαχανικά;

Τα σταυρανθή λαχανικά είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά, όπως αρκετά καροτενοειδή (βήτα-καροτίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη), βιταμίνες C, E και Kμέταλλα και φυτικές ίνες.

Περιέχουν επίσης μια ομάδα ουσιών γνωστών ως γλυκοσινολικές ενώσεις, οι οποίες είναι χημικές ουσίες που περιέχουν θείο και είναι υπεύθυνες για το πικάντικο άρωμα και την πικρή γεύση των σταυρανθών λαχανικών.

  • Προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβη στο DNA, εμποδίζοντας την ενεργοποίηση των καρκινογόνων
  • Αντιφλεγμονώδη δράση
  • Απόπτωση: προκαλούν προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο
  • Αποτρέπουν τη μετάσταση του όγκου, αναστέλλοντας την ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων (αγγειογένεση)
  • Αποτρέπουν τη μετάσταση των κυττάρων

Η ινδόλη-3-καρβινόλη και η σουλφοραφάνη έχουν ερευνηθεί και έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των των κυττάρων από βλάβη στο DNA εμποδίζοντας την ενεργοποίηση των καρκινογόνων, είναι αντιφλεγμονώδη, προκαλούν προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο (απόπτωση) και αποτρέπουν τη μετάσταση του όγκου, αναστέλλοντας την ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων (αγγειογένεση) και τη μετανάστευση των κυττάρων.

Η Toral δήλωσε ότι υπήρχε πολλή έρευνα σχετικά με την κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών και ορισμένες μελέτες είχαν διαπιστώσει ότι η υιοθέτηση μιας δίαιτας πλούσιας σε σταυρανθή λαχανικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου, ιδιαίτερα του καρκίνου του προστάτη, του καρκίνου του παχέος εντέρου, του καρκίνου πνεύμονα και του μαστού.

Σταυρανθή λαχανικά που μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας

  • Μποκ Τσόι
  • Μπρόκολο
  • Κολοκύθι
  • Κοματσούνα
  • Μπρόκολο Ρομανέσκο
  • Λαχανάκια Βρυξελλών
  • Ιαπωνικό λάχανο (mizuna)
  • Σπόροι μουστάρδας
  • Κουνουπίδι
  • Ραδίκι
  • Κινέζικο μπρόκολο
  • Ρόκα
  • Λαχανίδες
  • Σέσκουλο
  • Ραπανάκι Daikon
  • Μαρούλι Tatsoi
  • Τατσόι
  • Ταράξακο
  • Κάρδαμο
  • Γουασάμπι
  • Χρένο
  • Νεροκάρδαμο

Εύκολοι τρόποι για να προσθέσετε σταυρανθή λαχανικά στη διατροφή σας

Τα σταυρανθή λαχανικά είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινώνμετάλλων και αντιοξειδωτικών. Ακολουθούν μερικοί απλοί τρόποι για να τις ενσωματώσετε στη διατροφή σας:

  • Προσθέστε ψιλοκομμένο λάχανο ή λαχανάκια Βρυξελλών σε τριμμένο καρότο και άλλα λαχανικά για να φτιάξετε μια σαλάτα. Προσθέστε φρέσκα βότανα και ένα ντρέσινγκ σε κάθε μερίδα την ημέρα, ώστε να μπορείτε να αλλάξετε τη γεύση.
  • Τα Stir fries είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να φάτε αυτά τα λαχανικά με σάλτσα σόγιας, τσίλι, τζίντζερ και σκόρδο.
  • Το σέσκουλο, τα λαχανάκια, τα χόρτα, το ψιλοκομμένο μπρόκολο μαγειρεύονται υπέροχα σε shakshuka για brunch ή προστίθενται σε σάλτσες όπως Bolognese κ.λπ.
  • Το κουνουπίδι ψήνεται υπέροχα και χρησιμοποιείται σε όλα τα είδη πιάτων ως υποκατάστατο κρέατος – μπριζόλα κουνουπιδιού, γέμιση taco, σε μεσογειακά πιάτα
Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top