ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του Πνεύμονα: Το σωτήριο χάπι που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 51%

Facebook
Twitter

Μια σημαντική ερευνητική ανακάλυψη φαίνεται πως θα οδηγήσει γρηγορότερα στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα, στοχεύοντας σε ένα από τα πιο θανατηφόρα στελέχη του.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Yale, η λήψη του φαρμάκου osimertinib (οσιμερτινίμπη) μόλις μια φορά την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα κατά 51%.

Τα ευοίωνα αυτά στοιχεία παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) στο Σικάγο και προέκυψαν από τη δεκαετή παγκόσμια μελέτη, που διενέργησε η ερευνητική ομάδα.

«Πριν από τριάντα χρόνια, δε θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα για αυτούς τους ασθενείς. Τώρα έχουμε αυτό το ισχυρό φάρμακο, που μάλιστα θα καταπολεμήσει έναν από τους πιο ανθεκτικούς καρκίνους, που αντιστέκονται στις θεραπείες» ανέφερε σχετικά ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Καρκίνου του Yale δρ. Roy Herbst.

Η νέα αυτή ερευνητική προσπάθεια διερεύνησε πώς η οσιμερτινίμπη θα μπορούσε να στοχεύσει τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, ο οποίος είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου. Πιο συγκεκριμένα, εξέτασε ασθενείς ηλικίας μεταξύ 30 και 86 ετών από 26 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, οι οποίοι είχαν τη μετάλλαξη του γονιδίου EGFR. Αυτό το γονίδιο εμφανίζεται περίπου στο ένα τέταρτο των παγκόσμιων περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα και είναι πιο συχνό στις γυναίκες και σε μη καπνιστές ή όσους καπνίζουν περιστασιακά.

Όπως συμπέραναν, κατά τη διάρκεια των πέντε ετών της μελέτης, το 88% των ασθενών που έλαβαν το φάρμακο ήταν ακόμη ζωντανοί σε σύγκριση με το 78% των ατόμων που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη αγωγή, η οσιμερτινίμπη ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που είναι γνωστή ως «αναστολείς της Τυροσινικής Κινάσης» (TKI). Αυτά τα φάρμακα εμποδίζουν τη δράση της αφύσικης πρωτεΐνης που δίνει σήμα στα καρκινικά κύτταρα να πολλαπλασιαστούν, επιβραδύνοντας την εξάπλωσή τους.

Τα δεδομένα αυτά θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς ο καρκίνος του πνεύμονα ανήκει στις πιο θανατηφόρες κατηγορίες καρκίνου. Όχι μόνο αυτό, αλλά η θεραπεία του αποτελεί από μόνη της μια πρόκληση, καθώς ακόμα κι αν ο ασθενής αφαιρέσει τον όγκο ή υποβληθεί σε χημειοθεραπεία, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης είναι σήμερα μόνο περίπου 25%.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top