ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Λείπουν… μοδίστρες για τα πληρώματα – Και φόβοι αν η ακρίβεια “χτυπήσει” τις στολές…

Facebook
Twitter

 

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Πόσο θα κοστίσουν φέτος οι καρναβαλικές στολές των πληρωμάτων του κρυμμένου θησαυρού; Είναι ένα ερώτημα που πλανάται τις τελευταίες ημέρες στην καρναβαλική Πάτρα υπό την εύλογη σκέψη για πιθανό πλήγμα της γενικότερης ακρίβειας και στον τομέα του καρναβαλιού. Αρχηγοί πληρωμάτων κάνουν λόγο για αύξηση 25 με 30% στα υλικά για την κατασκευή στολών και εξαρτήσεων.

Μάλιστα ήδη στους κόλπους καρναβαλικών πληρωμάτων γίνονται συζητήσεις αναφορικά με το κόστος των στολών και εξαρτήσεων αλλά και το τι θα μείνει στο τέλος, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον κάποια γκρουπ που οι αρχηγοί τους επιδιώκουν ένα έσοδο και προπαντός δεν θέλουν να βρεθούν και χρεωμένοι.

Ήδη στην αγορά ακούγονται τιμές που θα έχουν «καπέλο» λόγω της γενικότερης ακρίβειας η οποία ακουμπά και τα υλικά για κατασκευή καρναβαλικών στολών. Για στολές που αγοράζονταν προ πανδημίας και πληθωρισμού με 30 και 40 ευρώ, τώρα ακούγονται τιμές γύρω στα 50 ευρώ, αλλά και πολύ παραπάνω κατά περίπτωση.

Όπως τονίζει στην «Πολιτεία» ο Αλέξης Λίτσης που στο παρελθόν έχει συμμετάσχει ως υπεύθυνος στην οργάνωση πληρωμάτων μεγάλων σε όγκο συμμετοχών, όπως το «super Mario», οι πληροφορίες που διαχέονται είναι ότι όντως το κόστος κατασκευής μιας στολής έχει πάρει την ανιούσα.

litsis

Ωστόσο, υποστηρίζει ότι θα κατά την δική του εκτίμηση θα πρυτανεύσει τελικά η συγκράτηση τιμών και δεν θα καταγραφούν υπερβολές. Και ότι η αύξηση της τιμής για τους καρναβαλιστές δεν θα είναι ιδιαίτερα αισθητή. Δίνοντας μάλιστα μια τάξη μεγέθους, ως παράδειγμα, αναφέρει ότι μία στολή που προ τριετίας κόστιζε γύρω στα 20 ευρώ, «φέτος σίγουρα θα πάει στα 28 με 30 ευρώ». Με αυξομείωση εξαρτώμενη απ’ τον αριθμό παραγγελιών.

ΔΥΣΕΥΡΕΤΕΣ ΟΙ ΜΟΔΙΣΤΡΕΣ

μοδιστρες

«Είχαμε τις στολές του ’20, αλλιώς θα υπήρχε πρόβλημα»

Παράλληλα όμως φέτος παρατηρείται και κάτι άλλο, πρωτοφανές, που σχετίζεται με την έλλειψη σε μοδίστρες! Είναι κάτι που φαίνεται να αποτελεί «αγκάθι» και σίγουρα θα λειτουργήσει ως μεγαλύτερο εμπόδιο από την επόμενη χρονιά, αφού για τις φετινές παρελάσεις πολλά πληρώματα έχουν ήδη τις στολές που έφτιαξαν για το καρναβάλι του 2020 που ματαιώθηκε λόγω του κορωνοϊού, άρα οι καρναβαλικές ενδυμασίες δεν χρησιμοποιήθηκαν κι ήταν έτοιμες για φέτος.

Το πλήρωμα του Δημήτρη Φάκαλου είναι μια τέτοια περίπτωση. Όπως επίσης και του Νίκου Κανελλάκη. Επί σειρά πολλών ετών καρναβαλιστές και αρχηγοί ιστορικών πληρωμάτων, από τα πρώτα που παρελαύνουν κάθε χρόνο στις καρναβαλικές παρελάσεις (νυχτερινή ποδαράτη και παρέλαση Κυριακής).

fakalos

 

Όπως αναφέρει στην «Πολιτεία» ο κ. Φάκαλος, «εμείς κρατήσαμε τις ίδιες στολές που δεν χρησιμοποιήσαμε το 2020. Είμαστε άλλωστε κάθε χρόνο περίπου η ίδια παρέα 70 – 80 ατόμων», λέει. Δηλαδή, δεν υπήρξαν προσθήκες που να υποχρεώνουν σε νέα ραψίματα.

Τονίζει όμως ότι: «αν έπρεπε όλοι μας να φτιάξουμε καινούργιες στολές φέτος, σίγουρα θα είχαμε πρόβλημα λόγω της έλλειψης εργατών στις βιοτεχνίες. Είναι ένα σοβαρό θέμα».

kanellakis

 

Ενώ ο κ. Κανελλάκης που επιβεβαιώνει πλήρως το πρόβλημα, προσθέτει: «Τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης πολλές μοδίστρες άλλαξαν επάγγελμα». Επισημαίνοντας ότι φέτος «βολεύτηκε» η κατάσταση «καθώς κι εμείς πάνω – κάτω τα ίδια άτομα είμαστε κάθε χρόνο, αλλά αν όντως έπρεπε όλοι να ράψουμε στολές δεν ξέρω τι θα γινόταν…».

ΣΤΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΡΓΥΡΗ

για Δεξιά στήλη

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» άνοιξε και φέτος, στα καρναβαλικά πληρώματα, την «πύλη» του πολυχώρου πολιτισμού «Αγορά Αργύρη», προκειμένου να εκθέσουν τις στολές τους. Κάθε πλήρωμα του κρυμμένου θησαυρού εκθέτει δύο στολές, την αντρική και την γυναικεία. Η τοποθέτηση των στολών στον χώρο ξεκίνησε να γίνεται από την 1η του μηνός, δηλαδή, την περασμένη Τετάρτη και η διαδικασία διήρκησε επί τετραήμερο.

Μάλιστα, υπήρξε και ειδική μεταλλική πλαισιωτή κατασκευή, που επιτρέπει την καλύτερη και πιο άρτια ανάδειξη των στολών, με πρωτότυπο και ευφάνταστο τρόπο, όπως ανέφεραν οι άνθρωποι της ΚΕΔΗΠ. Αυτό έγινε με το σκεπτικό εστιασμένο στην καλύτερη δυνατή προβολή των στολών και φυσικά με απώτερο στόχο να διευκολυνθούν οι πολίτες και εν δυνάμει μέλη των πληρωμάτων, ώστε να επιλέξουν ευκολότερα την στολή που τους ικανοποιεί, άρα και το αντίστοιχο πλήρωμα.

Eπισκέψιμος ο χώρος

Ο χώρος είναι επισκέψιμος για το κοινό. H έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, πριν δηλαδή το τελευταίο τριήμερο του καρναβαλιού. Με ώρες λειτουργίας της από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Το σίγουρο είναι ότι από την έκθεση και μόνο θα αποκτήσουμε μια σαφή εικόνα των όσων θα παρουσιάσουν τα καρναβαλικά πληρώματα στους δρόμους της πόλης κατά τη διάρκεια των παρελάσεων του τελευταίου Σαββατοκύριακου της αποκριάς. Να σημειωθεί ότι φέτος καταγράφηκε ρεκόρ συμμετοχής στον Κρυμμένο Θησαυρό, που είναι ο κατά σειρά 58ος, αφού εντάχτηκαν 75 πληρώματα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΧΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ:

3 3 e1675873076413

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top