Αύριο, Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025, η επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στην Πάτρα. Θα περιοδεύσει σε Πάτρα, Δυτική Αχαΐα, Αίγιο ξεκινώντας απ’ την Κάτω Αχαΐα όπου θα ‘χει συνάντηση με αγρότες.
Μετά θα έρθει στην Πάτρα για να επισκεφθεί τα νοσοκομεία Ρίου, «Αγ. Ανδρέα» και το Καραμανδάνειο. Κατόπιν θα έχει συνάντηση στο Επιμελητήριο Αχαΐας με το νέο προεδρείο, θα επισκεφθεί το απόγευμα τον Εμπορικό Σύλλογο και αργότερα θα κάνει βόλτα στα μαγαζιά της πόλης για να μιλήσει με κόσμο. Στις 7 το βράδυ θα μεταβεί στο Αίγιο για να συναντηθεί με αγρότες στο μπλόκο που θα έχουν στη γέφυρα του ποταμού Σελινούντα. Νωρίτερα το απόγευμα, στην Πάτρα, αναμένεται να παραχωρήσει και συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΦΟΡΕΑ
Οι διαφωνίες και οι… συνδρομές
Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να έρχεται αύριο στην Πάτρα και γενικώς να κάνει περιοδείες ανά την Ελλάδα ή να εμφανίζεται στη μικρή οθόνη παρεμβαίνοντας στα πολιτικά πράγματα ενώ τα δημοσκοπικά ευρήματα εξακολουθούν να αποδίδουν ποσοστά εισόδου στη Βουλή στο Κίνημα Δημοκρατίας, ωστόσο στο νεοσύστατο κόμμα οι φωνές διαμαρτυρίες, οι αντιθέσεις κι οι διαφωνίες έχουν ήδη κάνει αισθητή την παρουσία τους για διάφορα ζητήματα.
Το ένα από αυτά έχει να κάνει με την αντίληψη «συμμετοχικής δημοκρτατίας» που λανσάρεται, η οποία μπορεί να υφίσταται, …αφού το κομματικό μέλος καταβάλλει τον οβολό του! Διότι, όπως φαίνεται ξεκάθαρα στη φωτογραφία που δημοσιεύουμε, όταν κοινοποιήθηκε προς διαβούλευση και ψηφοφορία το Καταστατικό του κόμματος, στα τέλη Ιανουαρίου, «δικαίωμα ψηφοφορίας» είχαν όσοι αποκτούσαν «κάρτα μέλους». Αλλά για να αποκτήσεις τέτοια κάρτα πρέπει πριν να πληρώσεις συνδρομή.
Η ΛΕΞΗ: «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ»
Το δεύτερο που πυροδότησε πολλές αντιδράσεις μεταξύ εγγεγραμμένων μελών στο Κίνημα Δημοκρατίας, είναι πως όταν διανεμήθηκε το πρόγραμμα με τις βασικές θέσεις του κόμματος επί του συνόλου των πολιτικών θεμάτων, κυριαρχούσε στο οικονομικό πακέτο προτάσεων η λέξη «Φιλελεύθερο». Γεγονός που προκάλεσε τη δυσφορία πολλών και δη, πρώην Συριζαίων οι οποίοι ούτε να προφέρουν την λέξη δεν άντεχαν. Το γεγονός έδωσε «τροφή» για αντιδράσεις μέσω email – πάντα μεταξύ των μελών – και για διατυπώσεις του τύπου, ότι …μεταλλάσσεται το κόμμα, από αριστερό σε κεντρώο και κεντροδεξιό.
ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ
Το άλλο που επίσης φαίνεται από την δεύτερη φωτογραφία που δημοσιεύει η «Πολιτεία» είναι ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα τα μέλη ούτε καν γνωρίζονται μεταξύ τους. Αν και έσπευσαν να εγγραφούν πιστεύοντας σε μια «συμμετοχική δημοκρατία» και δυνατότητα εκφορά λόγου απ’ όλους και έμπρακτης αξιοποίησης του καθενός διαθέσιμου, εν τούτοις, όπως πολλά μέλη κατήγγειλαν με απαντήσεις τους στην εσωτερική λίστα των email μελών, «ούτε ομάδες φτιάχτηκαν» στην επαρχία, ούτε ενημερώθηκαν ή κλήθηκαν να συμμετάσχουν κάπου, ούτε καν …γνωρίζονται μεταξύ τους. Άλλο μέλος γράφει: «Βγείτε πιο δυναμικά, τρέξτε διεκδικείστε θέση στα μέσα ενημέρωσης, φτιάξτε κοινοβουλευτική ομάδα, μιλήστε με ανεξάρτητους. Πρέπει να ακουστεί η φωνή μας παντού». Άλλο μέλος: «Δεν ξέρουμε καν ποιοι είμαστε… Καλέστε μας πρώτα, να οργανωθούμε ρε παιδιά σε εξειδικευμένες ομάδες». Κι άλλο μέλος: «Ούτε μια ομάδα δεν έχει δημιουργηθεί. Δεν έχουμε κληθεί ούτε για μια συνάντηση ακόμα. Οργανωθείτε». Πάντως, ένα είναι το σίγουρο. Ότι τουλάχιστον η ηγεσία του κόμματος τα διαβάζει τα μηνύματα. Κι όχι μόνο οι συνεργάτες αλλά και ο ίδιος ο Στ. Κασσελάκης.
ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Πάντως γραφεία του κόμματος, στην Πάτρα, δεν βρέθηκαν ακόμα! Και δεν είναι τυχαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πολιτείας» ο λόγος δεν είναι ένας, αλλά δύο. Ο πρώτος σχετίζεται με τις προδιαγραφές και ο δεύτερος με τις οικονομικές προϋποθέσεις. Αναφορικά με το πρώτο σκέλος, η οδηγία που δόθηκε από τα κεντρικά ήταν να βρεθεί ένας χώρος που να βρίσκεται στο κέντρο της Πάτρας, να είναι ισόγειος και προσβάσιμος απ’ όλους, προφανώς και από ΑμεΑ συμπολίτες μας, αλλά να έχει και αίθριο χώρο, με δένδρα και να ‘ναι το εσωτερικό μοντέρνο και λειτουργικό, απολύτως φιλικό στο περιβάλλον. Πράγμα που περιόρισε πολύ τα διαθέσιμα ακίνητα, αφού σε κεντρικά σημεία τέτοιοι χώροι είναι απειρο-ελάχιστοι, αν όχι ανύπαρκτοι. Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με την προϋπόθεση ότι το ενοίκιο θα πρέπει να πληρώνεται, όπως διευκρινίστηκε από την Αθήνα, με χρήματα που θα προέρχονται από τις συνδρομές των εξ Αχαΐας μελών του κόμματος.
Αλλά αυτό δυσκολεύει τα πράγματα για όποιο τοπικό στέλεχος αναλάβει να είναι ο διαχειριστής και υπογράψει ένα τέτοιο συμφωνητικό. Διότι το κόμμα δεν διευκρινίζει αν θα καλύψει διαφορά που τυχόν θα προκύψει. Άρα, τι θα συμβεί αν τα χρήματα των συνδρομών δεν φθάσουν για το ενοίκιο; Θα τα βάλει ο Συντονιστής…; Χώρια που οι συνδρομές πληρώνονται διαδικτυακά, απευθείας προς το κεντρικό ταμείο στην Αθήνα. Άρα, ο τοπικός υπεύθυνος δεν θα έχει εικόνα για το ποιοι συντοπίτες του πλήρωσαν τις συνδρομές, ούτε καν δυνατότητα ελέγχου και διασταύρωσης.
ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ