ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Ανατριχίλα και μούδιασμα στο Καταφύγιο της Πάτρας – Ρεκόρ επισκεψιμότητας και φέτος! | ΦΩΤΟ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ 1 1

Απλοί πολίτες αλλά και πολλοί μαθητές πέρασαν το κατώφλι του χώρου όπου αναζητούσαν σωτηρία οι πατρινοί στους βομβαρισμούς.

 Του Αχιλλέα Ροδίτη

Η έντονη μυρωδιά της υγρασίας στην είσοδο σε «χτυπά» αμέσως. Αλλά το ρίγος που σε διαπερνά στη σκέψη ότι ο χώρος ήταν η διέξοδος σωτηρίας για τους τρομαγμένους πατρινούς, σε κάνει να ξεχάσεις την οσμή και να προχωρήσεις.

Ο λόγος για το Καταφύγιο της Πάτρας. Που και αυτή τη χρονιά έσπασε κάθε ρεκόρ επισκεψιμότητας, από απλούς πολίτες και σχολεία. Με άπαντες τους επισκέπτες να μένουν αποσβολωμένοι συναισθανόμενοι την ιστορία που έχει γραφτεί στους τοίχους.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ 2 1

Ήταν αναμενόμενο το αυξημένο ενδιαφέρον αφού άλλωστε θυμίζουμε πως ακόμα και μέσα στην πανδημία, το 2020, με τα αυστηρότατα υγειονομικά πρωτόκολλα που είχαν επιβάλλει να γίνονται επισκέψεις με αραιή συχνότητα, εν τούτοις είχαν περιηγηθεί στο Καταφύγιο περισσότεροι από τέσσερις χιλιάδες συμπολίτες μας!

Σκεφθείτε, λοιπόν, ποιο ήταν το νούμερο που «άγγιξε» φέτος η επισκεψιμότητα…

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Το Σχολείο 1

Μπήκαμε στο Καταφύγιο ενώ μαθητές λυκείου της Πάτρας είχαν αφεθεί στην ξενάγηση τους. Παιδιά – έφηβοι, πηγή γέλιου, αυθορμητισμού και αισιοδοξίας, που όμως είχαν μεταμορφωθεί σε άφωνα μικρά παιδιά που πρόσεχαν με θρησκευτική ευλάβεια τα πάντα!

IMG 6572 1

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ

Η είσοδος σε οδηγεί αμέσως στο φωτογραφικό υλικό από τις στιγμές της κατοχής αλλά και της απελευθέρωσης. Φωτογραφίες τραβηγμένες, τότε, στη σημαδεμένη από τον πόλεμο Πάτρα.

IMG 3326 1

IMG 6585 1 IMG 6579 1 IMG 6583 1 IMG 6587 1

Ο βομβαρδισμός του ’40, η πείνα της κατοχής, οι πανηγυρισμοί για την πτώση του φασισμού. Σε ένα από τα δωμάτια, μια χλαίνη του ’40, ένα ζευγάρι αρβύλες. Και προσωπικά αξεσουάρ στρατιωτών, πρωταγωνιστών του έπους του ’40.  Ανατριχιάζεις, μένεις βουβός, κοιτώντας κάθε πέτρα του καταφυγίου που… «είδε» κι «άκουσε» τα μαύρα γεγονότα.

IMG 3329 1

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ

Το καταφύγιο των Υψηλών Αλωνίων αποκαλύφθηκε επισήμως στις 9 Οκτωβρίου του 2014, όταν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Φαντάσου την Πόλη Πάτρα 2014» οι υπόγειες στοές καθαρίστηκαν και φωταγωγήθηκαν από τον Δήμο, με σκοπό να αξιοποιηθούν και να είναι προσβάσιμες για το κοινό.

Το καταφύγιο κατασκευάστηκε λίγα χρόνια πριν από την έναρξη του πολέμου και αποτελείται από τρεις στοές που σχηματίζουν ένα «Π» μήκους 39,13 μέτρων, 30,10 μέτρων και 39,50 μέτρων αντίστοιχα. Με πλάτους κάθε διαδρόμου στα δύο μέτρα. Στα πλαϊνά των στοών «ανοίγονται» πέντε μικροί θάλαμοι, 5 έως 8 τ.μ.. Το συνολικό εμβαδόν του καταφυγίου είναι 210 τ.μ. και το μέγιστο ύψος του είναι 2,20 μέτρα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΧΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ:

17 5 e1666874674735

You may also like

Comments are closed.