ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Πάτρα: Κατάκοιτοι και ανήμποροι, χάνουν τον εμβολιασμό – Μόνη ελπίδα τους η διαθεσιμότητα του ΕΚΑΒ και ο Δήμος…

emvolio koronoios2
Του Αχιλλέα Ροδίτη
Το πρώτο που θα ανέμενε κάποιος αναφορικά με την διαδικασία εμβολιασμού των πολιτών είναι ότι θα είχε υπάρξει κάποια ειδική πρόβλεψη – ρύθμιση για άτομα ανήμπορα να μετακινηθούν μόνα και να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Όπως:

  • Άτομα προχωρημένης ηλικίας που δεν έχουν κανέναν να τους βοηθήσει να κλείσουν κατ’ αρχάς το ραντεβού για εμβολιασμό τους επειδή δεν ξέρουν πού να τηλεφωνήσουν ή απλά αγνοούν τι είναι Ίντερνετ και πώς το χειρίζεσαι.
  • Ασθενείς που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, που είτε δεν έχουν παιδιά ή τα παιδιά τους διαμένουν σε άλλη πόλη ή το εξωτερικό και άρα οι ίδιοι είναι αδύνατον να μετακινηθούν μόνοι και να φτάσουν σώοι και ασφαλείς σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο
  • Κατάκοιτοι ηλικιωμένοι που πρέπει να εμβολιαστούν αλλά είναι φύσει αδύνατον να μεταφερθούν με μη εξειδικευμένο προσωπικό που να διασφαλίζει την μη πρόκληση περαιτέρω βλάβης στην υγεία τους κατά την μεταφορά τους στο εμβολιαστικό κέντρο και πίσω στο σπίτι τους.

Δυστυχώς, όμως, για καμία από τις παραπάνω κατηγορίες κι άλλες τόσες που υπάρχουν, καθεμιά ξεχωριστή, δεν υπάρχει η παραμικρή υποδομή που να παρέχει τη λύση του προβλήματος όσον αφορά την μετακίνηση και την διενέργεια του εμβολίου.

Η «Πολιτεία» επικοινώνησε με αρμόδιους φορείς αναζητώντας πιθανή ύπαρξη ενός μηχανισμού που να έχει στηθεί με ευθύνη της Πολιτείας για ανήμπορους συμπολίτες μας. Το αποτέλεσμα της διερεύνησης είναι δυστυχώς απελπιστικό. Καμιά υποδομή!

«Δυστυχώς δεν υπάρχει πρόβλεψη. Απλώς καλούν το ΕΚΑΒ», απαντά στην «Πολιτεία» ο Χ. Μπονάνος

Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος επιβεβαίωσε πλήρως την ανυπαρξία υποδομής μετακίνησης συμπολιτών που αδυνατούν μόνοι να πάνε να εμβολιαστούν. «Δυστυχώς δεν υπάρχει πρόβλεψη. Απλώς καλούν το ΕΚΑΒ», απαντά στην «Πολιτεία». Είναι δε απαραίτητο να διευκρινιστεί ότι η ευθύνη για αυτή την κατάσταση δεν ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

mponanos periferia

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όντως το τηλεφωνικό κέντρο του «166» έχει πάρει «φωτιά» από κλήσεις τέτοιων ανήμπορων συμπολιτών. Ενώ ταυτόχρονα, γίνονται κλήσεις και προς ιδιωτικά ασθενοφόρα τα οποία χρεώνουν κάθε μεταφορά προς και από εμβολιαστικό κέντρο.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ

Η αντικειμενική προσέγγιση του προβλήματος οδηγεί υποχρεωτικά στην μόνη αληθινή διαπίστωση ότι για άλλη μία φορά οι Δήμοι καλούνται να βγάλουν τα… κάστανα από τη φωτιά. Διότι εν προκειμένω αυτό συμβαίνει. Ως τον βαθμό τουλάχιστον που αυτό είναι εφικτό να γίνει. Όλα αυτά καθώς την ανυπαρξία μέριμνας εκ μέρους της Πολιτείας για να εξασφαλιστεί η δυνατότητα κλεισίματος ραντεβού και μετάβασης προς εμβολιασμό των ανήμπορων ηλικιωμένων, προσπαθεί με δυσκολίες να πάρει στις πλάτες της το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων.

Ο Θεόδωρος Τουλγαρίδης, τονίζει ότι τα μέλη του προγράμματος “κάνουν ό,τι μπορούν για να περισώσουν την κατάσταση”

Όλα τα παραπάνω τα επιβεβαιώνει πλήρως στην «Πολιτεία» ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού, Θεόδωρος Τουλγαρίδης, τονίζοντας ότι τα μέλη του προγράμματος «κάνουν ό,τι μπορούν για να περισώσουν την κατάσταση και να εξασφαλίσουν την ασφαλή μετακίνηση ηλικιωμένων συμπολιτών μας προς και από τα εμβολιαστικά κέντρα. Και έχουν γίνει πολλές τέτοιες μετακινήσεις μέχρι σήμερα και συνεχίζουν να γίνονται. Σε ηλικιωμένους που δεν ξέρουν πού να αποταθούν και πώς να διεκπεραιώσουν αυτή την υποχρέωση και χρειάζονται κάποιον δίπλα τους είτε απλά και μόνο επειδή έχουν ανάγκη την ψυχολογική συμπαράσταση από κάποιον».

toulgaridis

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση αναδεικνύεται το μεγαλείο του εθελοντισμού και της φιλοτιμίας που χαρακτηρίζει τα μέλη του «Βοήθεια στο Σπίτι» της Πάτρας. Καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι απασχολούμενοι δεν πραγματοποιούν μετακινήσεις ηλικιωμένων στο πλαίσιο της βάρδιας τους αλλά εκτός αυτής. Ακόμα και με δικά τους έξοδα όταν διαπιστώνουν ότι αντιμετωπίζουν μια δραματική περίπτωση μοναχικού ηλικιωμένου εντελώς ανήμπορου.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι παρεμβάσεις των εργαζομένων του Κοινωνικού Οργανισμού αφορούν και ηλικιωμένους ασθενείς με έντονα κινητικά προβλήματα, ούτε φυσικά κατάκοιτους, αφού για αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται εξειδικευμένη αντιμετώπιση και ειδικά εκπαιδευμένα πληρώματα αλλά και ειδικά διαμορφωμένα οχήματα.

ΟΙ ΚΙΝΗΤΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

Ειδικότερα για τους κατάκοιτους συμπολίτες μας υπήρχε η σκέψη για εξασφάλιση του εμβολιασμού τους μέσω κάποιων κινητών μονάδων που θα διενεργούν τους εμβολιασμούς σε κατ’ οίκον επισκέψεις.

Είναι κάτι που το επισημαίνει στις δηλώσεις του ο κ. Τουλγαρίδης διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «ακόμα περιμένουμε να δούμε πότε θα εμφανιστούν αυτές οι κινητές μονάδες εμβολιασμού» για να ξεκινήσουν να εμβολιάζουν συμπολίτες που όχι μόνο αδυνατούν να μετακινηθούν αλλά επί της ουσίας δεν πρέπει να μετακινηθούν λόγω του αυξημένου κινδύνου που θα αντιμετωπίσουν σε περίπτωση μεταφοράς τους.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΣΤΑ ΚΔΑΠ-ΜΕΑ

Την ίδια ώρα, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό εργαζομένων στις δομές του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων. Πρόκειται για ένα αίτημα του Δήμου προς την Κυβέρνηση που ετέθη ευθύς εξ αρχής και χρειάστηκε να σταλούν αλλεπάλληλες επιστολές υπενθύμισης του αιτήματος και άσκησης πίεσης μέχρις ότου εκδοθεί η αντίστοιχη απόφαση.

Ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου της Πάτρας, Θεόδωρος Τουλγαρίδης, έστειλε την πρώτη επιστολή του γι’ αυτό το θέμα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και στην επιτροπή λοιμωξιολόγων πριν από δύο μήνες, έστειλε επαναληπτική επιστολή προ 20ημέρου, ενώ χρειάστηκε να ξαναστείλει και την προπερασμένη εβδομάδα. Με θετική κατάληξη αυτή τη φορά καθώς η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι η διαδικασία εμβολιασμού των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ ΜΕΑ του Δήμου τίθεται σε προτεραιότητα. Ωστόσο, όπως προσθέτει ο κ. Τουλγαρίδης, δεν είναι μόνο τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ. Είναι, όπως λέει, και όλες οι άλλες δομές (αστέγων κ.λπ.) «όπου οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με συμπολίτες και απαιτείται να έχουν εμβολιαστεί για να συνεχίσουν την παροχή των υπηρεσιών τους με ασφάλεια για τους ίδιους αλλά και τα άτομα που φροντίζουν».

You may also like

Comments are closed.