ΠΟΛΙΤΕΙΑΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΤΡΑ | Κλέβουν καταλύτες και τους πωλούν στη «μαύρη» αγορά! – Δείτε τα κέρδη και το πώς “στήνεται” η διαδικασία…

1o ΘΕΜΑ καταλύτες α

Ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία έγινε πιο περιζήτητο το Ρόδιο (Rh), ένα από τα στοιχεία κάθε καταλύτη, που αποτελεί από τα πιο ακριβά μη ραδιενεργά χημικά στοιχεία.

του Αχιλλέα Ροδίτη

 Ξαφνικά αντιλαμβάνεσαι πως το αυτοκίνητο σου έχει πιο δυνατή απόδοση και δικαιολογημένα είσαι απολύτως ευχαριστημένος,αλλά δεν ξέρεις το «γιατί». Κι αν έχεις «πέσει» θύμα κλοπής του καταλύτη σου, ούτε το ξέρεις, ούτε και μπορείς εύκολα να το διαπιστώσεις.

Κι όμως, άνθρωποι της αγοράς αυτοκινήτου και του χώρου συνεργείων προειδοποιούν άπαντες τους οδηγούς για την αυξημένη προσοχή που πρέπει να έχουν, ειδικά αυτή την εποχή, και πολύ περισσότερο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτό που τονίζουν είναι ότι το φαινόμενο της κλοπήςκαταλυτικών μετατροπών έχει αρχίσει να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και έχει κάνει αισθητή την παρουσία του και στην Πάτρα! Με τα περιστατικά,μάλιστα, να πολλαπλασιάζονται και να πυροδοτούν «έκρηξη» ανησυχίας για τις εκπομπές ρύπων και κατ΄ επέκταση τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την υγεία μας και την ατμόσφαιρα.

Όλα αυτά, φυσικά, στον βωμό του κέρδους. Και συγκεκριμένα, του… παράνομου κέρδους, αφού οι καταλύτες αποτελούν ιδιαιτέρως «αγαπητά» και περιζήτητα εξαρτήματα στους κόλπους της «μαύρης» αγοράς.

Κάτι εξίσου σημαντικό που διευκρινίζεται επίσης, είναι ότι υπάρχουν έντονες φήμες για αντίστοιχες περιπτώσεις κλοπής ακόμα και σε μη εξουσιοδοτημένα συνεργεία!

Όπου μάλιστα μπορεί να τοποθετηθεί ένας δήθεν «μεταχειρισμένος» καταλύτης, που στη «μαύρη» αγορά δεν κοστίζει πάνω από 10 ευρώ, αλλά ο οδηγός θα κληθεί να πληρώσει είκοσι φορές πάνω μαζί με τα «εργατικά». Και με αυξημένο τον κίνδυνο πρόκλησης φωτιάς, όπως προειδοποιούν άνθρωποι του χώρου.

Αλλά η κλοπή ενός καταλύτη μπορεί να γίνει γρήγορα και ανεμπόδιστα στο σταθμευμένο αυτοκίνητο, μια και ο καταλύτης είναι εξάρτημα εύκολης πρόσβασης αφού βρίσκεται στο πάτωμα του αυτοκινήτου.

ΚΕΡΔΗ… ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ!

Σε πρακτικό επίπεδο, ένας καταλύτης πωλείται στο «χρηματιστήριο» των μετάλλων προς 190 με 200 ευρώ, λόγω των σπάνιων μετάλλων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του. Ειδικότερα, ένας καταλύτης περιέχει: Ασήμι, Παλλάδιο και Ρόδιο (Rh).

Η τιμές τους στη «μαύρη» αγορά; Ένα κιλό ασήμι πωλείται στα 500 ευρώ και απαιτούνται περίπου 100 καταλύτες για να αποκτηθεί μια τέτοια ποσότητα.

Το παλλάδιο, αντίστοιχα, πωλείται για 70 ευρώ περίπου, ενώ το πιο σπάνιο και άκρως περιζήτητο είναι το μη ραδιενεργό χημικό στοιχείο ρόδιο (Rh), που πωλείται προς 300.000 ευρώ το κιλό (!) με τη διαφορά ότι απαιτούνται τουλάχιστον 100 καταλύτες για να μπορέσει να συγκεντρωθεί… μόλις 1 γραμμάριο του στοιχείου αυτού.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι στην εποχή του πολέμου, το εν λόγω στοιχείο έγινε ακόμα πιο δυσεύρετο. Διότι η παγκόσμια προμήθεια ροδίου βασίζεται στις εξορύξεις στη Νότια Αφρική αλλά σε ποσοστό άνω του 11% η προμηθεύτρια χώρα είναι η Ρωσία, λόγω εξορύξεων στην Σιβηρία.

Για να αντιληφθεί κάποιος τις διαστάσεις κέρδους, αρκεί να δει την περίπτωση 58χρονου αμερικανού ιδιοκτήτη εταιρείας ανακύκλωσης που συνελήφθη τον περασμένο Φεβρουάριο με την κατηγορία ότι στο διάστημα 2018 – 2021 έκλεβε καταλύτες αποκομίζονταςκέρδη άνω των 11 εκατ. Δολαρίων!

 

 

You may also like

Comments are closed.