ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Καταγγελία μητέρας στην «Πολιτεία»: Ασκεί μπούλινγκ στο παιδί μου 4 χρόνια!

mathites
Η καταγγελία που μας έκανε η κυρία Ε.Ντ. μητέρα δύο παιδιών αφορά δημοτικό σχολείο της Πάτρας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου. Όπως καταγγέλλει στην «Πολιτεία» το παιδί της δέχεται επί 4 χρόνια σχολικό μπούλινγκ από ένα άλλο παιδάκι!

«Το στριμώχνει πίσω από το σχολείο και του ασκεί τόσο λεκτική όσο και χειρονακτική βία. Πρόπερσι του κάρφωσε το μολύβι στο μέτωπο και δεν με ειδοποίησαν από το σχολείο. Τον μετέφερα στον Ερυθρό Σταυρό και εκεί κατάφεραν και του αφαίρεσαν τη μύτη του μολυβιού από το μέτωπο. Έχω αγανακτήσει. Έχω προβεί σε δεκάδες επισημάνσεις σε διευθυντές, δασκάλους, αλλά δεν βλέπω καμία απολύτως διαφορά. Αναγκάστηκα να πάω μέχρι και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση αλλά ούτε εκεί βρήκα ανταπόκριση» καταλήγει η μητέρα.

Για το περιστατικό με το μολύβι, είχε απευθυνθεί στην τότε Διευθύντρια του σχολείου, είχε διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι δεν την είχαν ειδοποιήσει και είχε λάβει την απάντηση πως… δεν θεωρήθηκε κάτι σοβαρό. Η γυναίκα συγκλονίζει με την περιγραφή της: «Ζω με τον φόβο κάθε μέρα. Για ότι συμβεί στο παιδί μου. Μην το σπρώξει στην σκάλα, μην του βγάλει το μάτι κλπ». Οι δάσκαλοι την έχουν ενημερώσει πως ο συμμαθητής του γιου της αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα, όμως αυτό δεν μπορεί να είναι η δικαιολογία για την μη παρέμβαση των υπευθύνων της σχολικής κοινότητας. Πριν από ένα μήνα, ο γιος της δέχθηκε μία δυνατή μπουνιά στο στομάχι. Και πάλι από το ίδιο πρόσωπο. Η γυναίκα ευελπιστεί πως κάποιος θα παρέμβει ώστε να σταματήσει ο εφιάλτης που ζει ο μικρός μαθητής. «Τέσσερα χρόνια η ίδια κατάσταση. Μήπως πρέπει να απευθυνθώ στην Αστυνομία;» αναρωτιέται.

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι κυρίαρχο πλέον φαινόμενο σε όλο τον κόσμο και ξεπερνάει κοινωνικοοικονομικά, φυλετικά και πολιτιστικά όρια. Ερευνητές εκτιμούν ότι το 20 με 30% των νεαρών έφηβων μαθητών έχουν εμπλακεί σε τέτοιες καταστάσεις είτε ως θύτες είτε ως θύματα.

Ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να ξεκινήσει από αρκετά νωρίς, όπως στη νηπιακή ηλικία και να ενταθεί κατά τα μεταβατικά στάδια της ζωής του παιδιού, όπως η έναρξη της μαθητικής του πλέον ζωής στο δημοτικό, γυμνάσιο και μετέπειτα αρκετά πιο έντονα στο λύκειο.

Τα θύματα του σχολικού εκφοβισμού είναι συνήθως ντροπαλοί νέοι που τείνουν να είναι σωματικά πιο αδύναμοι από τους ομότιμούς τους. Επίσης έχουν συχνά χαμηλή αυτοεκτίμηση και ανεπαρκείς κοινωνικές δεξιότητες πράγμα που καθιστά δύσκολη την υπεράσπιση των εαυτών τους από τους θύτες. Οι τελευταίοι θεωρούν αυτά τα παιδιά ασφαλείς στόχους επειδή συνήθως δεν αντεπιτίθενται.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

Αν το παιδί σας είναι θύμα σχολικού εκφοβισμού υποφέρει σωματικά και συναισθηματικά και η απόδοσή του στο σχολείο σίγουρα θα το δείξει. Οι βαθμοί σταδιακά πέφτουν καθώς αντί να είναι συγκεντρωμένο σε αυτά που ο δάσκαλος ή καθηγητής του λέει το ίδιο αναρωτιέται τι πήγε στραβά και αν κάποιος συμμαθητής του θελήσει να συνεχίσει να το συναναστρέφεται.

Αν ο σχολικός εκφοβισμός επιμείνει τότε μπορεί ακόμα και να φοβάται να πάει στο σχολείο.

Οι θύτες επηρεάζονται εξίσου στην προσωπική τους ζωή υιοθετώντας τέτοιες συμπεριφορές. Συναντούν δυσκολίες στο να δημιουργήσουν θετικές και ήρεμες διαπροσωπικές σχέσεις σε κάθε επίπεδο και είναι πιο επιρρεπείς στο κάπνισμα και το αλκοόλ.

Επίσης έχουν συχνά προσβλητική συμπεριφορά απέναντι σε κόσμο. Κάποιες μελέτες έδειξαν επίσης και συσχέτιση με μετέπειτα εγκληματικές ενέργειες.

Του Κωνσταντίνου Φλαμή

You may also like

Comments are closed.