ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Κατερίνα Μπατζελή στην “Πολιτεία”: “Το ρήγμα εμπιστοσύνης στους ευρωβουλευτές γίνεται μεγαλύτερο με την κρίση της ηθικής”

Facebook
Twitter

“ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ”, επισημαίνει σε αυστηρούς τόνους η πρ. Ευρωβουλευτής και πρ. Υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης. Σε μια συνέντευξη όπου οριοθετεί το πλαίσιο Αρχών και Ήθους, στο οποίο οφείλει κάθε πολιτικός να κινείται.

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Η πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και πρώην Ευρωβουλευτής σχολιάζει τα… Ευρω-σκάνδαλα διαφθοράς, σε μια Ευρώπη που πλήττεται απ’ την Ενεργειακή Κρίση.

Ασκεί κριτική, αναδεικνύει αδυναμίες της ΕΕ, προτείνει σημαντικές αλλαγές ακόμα και στην διαδικασία εκλογής Ευρωβουλευτών, χαρακτηρίζοντας ΄”τραγελαφικό” τον τρόπο εκλογής στην Ελλάδα. Και παράλληλα, προειδοποιεί για τις “μεγάλες προκλήσεις” που έρχονται, αλλά και για το ως λαός πρέπει να προετοιμαστούμε…

Έχει ιδιαίτερη και βαρύνουσα σημασία να σου μιλάει για την Ευρωβουλή και όσα σκανδαλώδη «ξεπηδούν» από τις έρευνες περί διαφθοράς, μια γυναίκα η οποία κόσμησε με ήθος τη θέση της, ως Ευρωβουλευτής. Όπως το ίδιο έπραξε και ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ή και σε κάθε άλλη πολιτική θέση ευθύνης που κατείχε.

 

ΟΛΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Κατ’ αρχάς, ένα πρώτο σχόλιο σας για όσα αποκαλύφθηκαν, (Ε. Καϊλή κλπ), ποιο θα ήταν;

Απ:  Είναι συνταρακτικό ότι οι εισαγγελικές ομοσπονδιακές αρχές του Βελγίου «ξεστριφώνουν» ένα ευρωπαϊκό δίκτυο το οποίο πιθανά να έχει και διεθνή διάσταση. Σε αυτό συμμετέχουν με άμεσο ή και έμμεσο τρόπο, αξιωματούχοι ευρωπαϊκών οργάνων, ευρωβουλευτές, πρέσβεις. Εκπρόσωποι των πολιτών χωρίς οι πολίτες  να γνωρίζουν την δραστηριότητα τους αυτή.

Χρησιμοποίησαν καταχρηστικά  τη θέση τους για πλουτισμό, παράνομη διακίνηση χρημάτων και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Μια οργάνωση που είχε δομή και δικτύωση. Ένα θέμα που φαίνεται ότι ξεκίνησε από το Μουντιάλ στο Κατάρ. Ως χιονοστιβάδα όμως πλήττει πολιτικές θέσεις και απόψεις της ΕΕ για τις διεθνείς συνεργασίες της και μάλιστα σε μια περίοδο ενεργειακής κρίσης και αναζήτησης ενεργειακών πόρων. Φυσικά, η Δικαιοσύνη θα έχει τον τελικό λόγο.

Ερ: Είπατε πρόσφατα πως “Η Ευρώπη βρίσκεται σε θεσμική κρίση”. Τι εννοείτε;

Απ:   Εδώ και πολλά χρόνια και μάλιστα από την περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης του 2006 που έπληξε όλες τις χώρες της ΕΕ και δη τις νότιες από το 2008, είχε αρχίσει να μετακυλίεται  το βάρος των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής στους αρχηγούς των κρατών, δηλαδή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Κι αυτό διότι η ΕΕ δεν είχε πολιτικές και μηχανισμούς να στηρίξουν, να αντιμετωπίσουν μια βαθιά δομική κρίση, η αντιμετώπιση της οποίας απαιτούσε και ευρωπαϊκούς πόρους για να μην χρεοκοπήσει το αφήγημα του ευρώ.

Μετέπειτα, η ΕΕ στο σύνολο της έδειξε μια ατολμία και αναποφασιστικότητα στην λήψη άμεσων πολιτικών για την αντιμετώπιση μεγάλων γεγονότων, όπως των μεταναστευτικών ροών, της πανδημικής κρίσης και προσφάτως της ενεργειακής  κρίσης. Προκλήσεις που είχαν  γεωπολιτικές αναδιατάξεις,  που επηρέαζαν ή και δημιουργούσαν αναταράξεις στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της ΕΕ.

Μέσα σε  αυτή την «κινουμένη άμμο», πολιτικών και διαδικασιών της ΕΕ, στήνονταν παράπλευροι μηχανισμοί  που επεδίωκαν και επιδιώκουν να ρυθμίσουν δικές τους υποθέσεις, με νομιμοφανή ή και νόμιμο τρόπο, πέρα και έξω όμως από την ίδια τη λειτουργία  των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Είναι το δεύτερο κτύπημα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.  Το πρώτο είναι το πολιτικό, το δεύτερο είναι το ηθικό.

Ερ: Και πώς θα πάμε με αυτή τη «σκιά» στις επόμενες Ευρωεκλογές;

Απ:   Με την εικόνα της απαξίωσης των θεσμών και των πολιτικών της ΕΕ θα γίνουν  τον Μάιο του 2024 οι  ευρωπαϊκές εκλογές. Εκείνες για την Ευρωβουλή και την εκλογή της νέας Επιτροπής των Επιτρόπων. Η κοινωνία, οι πολίτες έχουν κάνει ένα πρόσθετο κλικ στην αδιαφορία τους ή και στην αντίθεση τους για  την λειτουργία της ΕΕ.

Οι ευρωπαϊστές θέτουν ζητήματα αλλαγών της λειτουργίας και της θεσμικής δομής της ΕΕ, εάν  ο σκοπός είναι  η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της με βάση και τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα.

Οι ευρωσκεπτικιστές έχουν μετακυλήσει αποφασιστικά το αφήγημα τους  σε αντιευρωπαϊστές, οι κλασσικοί  αντιευρωπαϊστές έχουν πλέον επιθετικές λαϊκιστικές συμπεριφορές, με ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία. Μια μικρογραφία των συμπεριφορών αυτών και επιλογών, ξεδιπλώνεται και σε εθνικό επίπεδο πολλών χωρών, ως εκλογικό αποτέλεσμα.

 

«ΤΟ… ΡΗΓΜΑ ΓΙΝΕΤΑΙ  ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ»

ΜΟΤΟ ΠΑΝΩ

Ερ: Εκτιμάτε ότι υπάρχει κίνδυνος να επέλθει ένα σοβαρό ρήγμα εμπιστοσύνης μεταξύ ελλήνων πολιτών και ελλήνων ευρωβουλευτών που ίσως μάλιστα να οδηγούσε και σε απαξίωση έναντι της εκπροσώπησης της χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο; 

Απ:  Το ρήγμα εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους ευρωβουλευτές, γίνεται μεγαλύτερο με την κρίση της ηθικής. Να τονίσω ότι ήδη υπήρχε  κρίση και δυσπιστία απέναντι στους ευρωβουλευτές και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι πολίτες δεν έχουν κατανοήσει το ρόλο του, την λειτουργία του και την στήριξη που μπορεί να δίνει σε κοινωνικές ομάδες και σε πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται μάλιστα στην αντιπολίτευση και μπορούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο να συνδιαμορφώνουν ευρωπαϊκές πολιτικές με μετέπειτα και εθνικό αντίκτυπο. Δίνεται περισσότερο βάρος στο Εθνικό Κοινοβούλιο, διότι είναι οι πολιτικοί τον ρόλο των οποίων κατανοούν περισσότερο.

Ερ:  Ποια ήταν η δική σας «πυξίδα» στην Ευρωβουλή;

Απ:   Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι ένας θεσμός που τον έχω υπηρετήσει πολλά χρόνια με την συμμετοχή μου στην Σοσιαλιστική Ομάδα του ΕΚ και ως ευρωβουλευτής με την τιμητική επιλογή μου από τον Γιώργο Παπανδρέου για την περίοδο 2004-2009.

Μια ομάδα ευρωβουλευτών, ισχυρή, εργατική και μάλιστα σε πλήρη αντιστοίχιση με τις πολιτικές μάχες που έδινε το κόμμα μας  σε εθνικό επίπεδο. Σε μια χώρα που κάθε μέρα  «στοιβαζόταν», το δημόσιο και ιδιωτικό της  χρέος. Η διαφάνεια και σωστή λειτουργία μας ήταν επιλογή μας και είχαν αρχές και κανόνες.

  

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΗΝ ΕΕ;

ΜΟΤΟ ΚΑΤΩ.

Ερ: Υπάρχουν κανόνες που θα ‘πρεπε να τεθούν σε λειτουργία;

Απ:  Πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταρχήν να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες της, τον τρόπο λήψης αποφάσεων και υλοποίησης πολιτικών. Πολιτικές που πρέπει να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ίδια την κοινωνία, την συνοχή και ασφάλεια.

Να ενισχυθεί η νομοθετική συνεργασία των Εθνικών Κοινοβουλίου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε σημαντικά ζητήματα, ώστε να υπάρχει ομογενοποιημένη πληροφόρηση και εφαρμογή των κοινωνικών και αναπτυξιακών πολιτικών.

Να αλλάξει ο εθνικός -στην Ελλάδα-  τρόπος εκλογής των ευρωβουλευτών που καλούνται να ψηφιστούν σε εθνικό επίπεδο. Είναι μια τραγελαφική διαδικασία.  Μπορεί η διαδικασία αυτή μερικώς να εφαρμόζεται, σε ορισμένα άλλα κράτη μέλη, αλλά έχουν προηγηθεί άλλες κομματικές και περιφερειακές διαδικασίες  που διασφαλίζουν την διαφάνεια και τη δημοκρατική επιλογή των συμπολιτών μας.

Να εξετασθεί, η διακοινοβουλευτική εκπροσώπηση εθνικού και ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Το Ευρωπαϊκό  Κοινοβούλιο, είναι ένας δημοκρατικός θεσμός που έχει βοηθήσει τη χώρα σε πολύ δύσκολες περιόδους διαχρονικά,  με τις πολιτικές απόψεις του και θέσεις του. Το ΕΚ εκτιμώ ότι πρέπει να ισχυροποιηθεί, να θωρακιστεί και όχι να «διαλυθεί». Διότι και η ΕΕ σταδιακά θα εθνικοποιήσει τις πολιτικές της, και θα χάσει την προσδοκώμενη ομοσπονδοποίηση της. Έχουμε μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις… Απαιτείται Εθνική Συνείδηση και Συλλογικότητα.

 

 Η ΕΠΟΜΕΝΗ, ΔΙΚΗ ΤΗΣ «ΜΑΧΗ»

ΜΟΤΟ ΠΑΝΩ 2

Ερ:  Ποιο είναι το επόμενο «βήμα» της Κατερίνας Μπατζελή στην πολιτική;

Απ:   Δεν υπάρχουν απρόβλεπτες αποφάσεις και κινήσεις εκ μέρους μου. Είμαι προβλέψιμη…!

Ως μαχόμενο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, θα δώσω την δική μου μάχη ως υποψήφια βουλευτής στον Βόρειο τομέα της Αθήνας.

Δεν περιμένω να ορίσουν με γκάλοπ οι άλλοι τα ποσοστά του κόμματος μας.

Είναι μια μάχη που το αποτέλεσμα της θα κρίνει  και τις πολιτικές εξελίξεις, εντός και εκτός Ελλάδας.

 

Από την έντυπη έκδοση της “Αχαϊκής Πολιτείας”:

7 11

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top