ΚΟΣΜΟΣ

Κάτω από το νερό η περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια στην Ιταλία – Έφτασαν τους εννέα οι νεκροί – Σοκάρουν οι εικόνες διάσωσης

italy floods 1

Τραγικές είναι οι στιγμές που βιώνει η περιφέρεια της Emilia Romagna της Ιταλίας, καθώς οι νεκροί από τις πλημμύρες έφτασαν τους εννιά, ενώ δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το αν υπάρχουν αγνοούμενοι.

Πάνω από 13.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην περιφέρεια και τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα την ώρα που οι εικόνες που έρχονται από την περιοχή κόβουν την ανάσα. Οικογένειες με τα παιδιά τους προσπαθούν να σωθούν από τα ορμητικά νερά που έχουν προκαλέσει οι βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, σε κάποιες περιοχές έπεσαν έως και 500 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις 36 ώρες, όταν στην Εμίλια Ρομάνια πέφτουν συνολικά 1.000 χιλιοστά βροχής μέσα σε έναν ολόκληρο χρόνο. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει τα ακραία χαρακτηριστικά που είχε η συγκεκριμένη κακοκαιρία για την οποία ήταν προετοιμασμένος εδώ και μέρες ο κρατικός μηχανισμός της χώρας.

 

Στις επιχειρήσεις διάσωσης συμμετέχουν 5 ελικόπτερα, 9 λέμβοι, 6 σκάφη, πάνω από 600 πυροσβέστες και 26 άνδρες των ειδικών δυνάμεων στους 37 συνολικά δήμους στην Περιφέρεια της Αιμίλια Ρομάνια που έχουν βυθιστεί κυριολεκτικά κάτω από το νερό.

 

Τα μεγαλύτερα προβλήματα από τις εκτεταμένες πλημμύρες εντοπίζονται στην Τσεζένα, το Φορλί και την Φαέντσα, ενώ ο δήμαρχος στο Κάστελ Μπολονιέζε έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό, καθώς η πόλη έχει μείνει χωρίς ρεύμα και φαγητό.

Τεράστια είναι τα προβλήματα καταγράφονται και στις περιφερειακές οδούς, με την κυκλοφορία των οχημάτων να έχει διακοπεί σχεδόν παντού, ενώ και τα δρομολόγια των τρένων σε κάποιες περιοχές έχουν ανασταλεί.

 

Ο ποταμός Σάβιο στην πόλη Τσεζένα υπερχείλισε και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να ανέβουν στις στέγες των σπιτιών για να γλιτώσουν από τα ορμητικά νερά, ενώ αστυνομικοί  βοήθησαν δεκάδες ηλικιωμένους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Δραματική ήταν η διάσωση μιας γυναίκας η οποία έμενε σε ένα ισόγειο… Εγκλωβίστηκε με το παιδί της με τους γείτονες να σπεύδουν να τους σώσουν, καθώς η στάθμη του νερού ανέβαινε συνεχώς.

“Είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς τα κατάλληλα λόγια για να περιγράψει τόσες καταστροφές. Το σημαντικό όμως είναι ότι τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν αδιάκοπα το έργο τους”, τόνισε ο Μάσιμο Ίζολα, ο δήμαρχος της Φαέντσα, πόλης της επαρχίας Ραβέννα στην Εμίλια-Ρομάνια.

Και αύριο τα σχολεία στις περισσότερες περιοχές της Εμίλια Ρομάνια πρόκειται να παραμείνουν κλειστά, ενώ η κυβέρνηση Μελόνι, η οποία διέθεσε ήδη δέκα εκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να ασχοληθεί με τις καταστροφικές πλημμύρες και την έγκριση νέας οικονομικής βοήθειας μετά την επιστροφή της Ιταλίδας πρωθυπουργού από τη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιαπωνία.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ