ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΙΤΕΩΝ | Νέα μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία ζητώντας έργα!

Facebook
Twitter

 

του Αχιλλέα Ροδίτη

Άλλη μία φορά οι κάτοικοι των Ιτεών πέρασαν προ ημερών το κατώφλι του Δικαστικού Μεγάρου της Πάτρας για να καταθέσουν μία ακόμη μηνυτήρια αναφορά καταγγέλλοντας την έλλειψη έργων προστασίας της περιοχής και των περιουσιών από τον κίνδυνο και την απειλή μιας νέας πλημμύρας.

Ο πρόεδρος του εκπολιτιστικού συλλόγου των Ιτεών, κ. Γιάννης Καραβανίδης και ο Γενικός Γραμματέας κ. Συμεών Μάσσος, επισκέφθηκαν το πρωί της προηγούμενης Δευτέρας την Εισαγγελία Πατρών καταθέτοντας στο αρμόδιο εισαγγελικό γραφείο την με αριθμό πρωτοκόλλου 10/2023 καταγγελία – αναφορά – αίτημα, γνωστοποιώντας το πρόβλημα και αναλύοντας τις διαστάσεις του κινδύνου που διατρέχει η παραλία των Ιτεών, αλλά και ζητώντας την άμεση παρέμβαση προκειμένου να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι προκειμένου να πράξουν τα δέοντα.

Η μηνυτήρια αναφορά των κατοίκων 1
Η μηνυτήρια αναφορά

 

Πιο συγκεκριμένα, στην μηνυτήρια αναφορά τους, οι εκπρόσωποι των κατοίκων των Ιτεών κάνουν εκτενή περιγραφή στις ολέθριες επιπτώσεις της κακοκαιρίας και της πλημμύρας που προκλήθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 2021. Επισημαίνοντας ότι απειλήθηκαν μέχρι και ανθρώπινες ζωές και ότι προκλήθηκαν πρωτοφανείς και ανυπολόγιστες καταστροφές σε επιχειρήσεις και οικείες ανθρώπων που εδρεύουν επί της οδού Ακτή Δυμαίων.

Τονίζουν όμως ότι «μετά από ένα έτος οι αρμόδιες αρχές εκτός από μια καταγραφή των ζημιών, δεν έχουν προχωρήσει σε καμία παρέμβαση έτσι ώστε να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα και οι συμπολίτες μας δικαίως ανησυχούν ότι μπορεί να έχουμε τα ίδια και εφέτος».

Δείτε φωτο:

Ιτιές 2 1 Ιτιές 1 1 Ιτιές 3 1

 

ΕΙΧΕ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΚΙ ΑΛΛΗ ΑΝΑΦΟΡΑ

Στη συνέχεια, γνωστοποιούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα που χρεώθηκε την υπόθεση, ότι είχαν προβεί σε προγενέστερη καταγγελία – αναφορά – αίτημα προς την Εισαγγελία Πατρών, με αριθμό πρωτοκόλλου 17/2022, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι κατόπιν αυτής «τίποτα δεν έχει γίνει από τους αρμόδιους φορείς, παρά τις εκκλήσεις μας για άμεση παρέμβαση». Προσθέτοντας ότι αναγκάστηκαν να προχωρήσουν και σε δεύτερη παρόμοια πράξη (κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς) ζητώντας από τις εισαγγελικές αρχές να παρέμβουν για να κινητοποιήσουν τους υπευθύνους «όπου αυτοί ευθύνονται» ώστε να προβούν στις ανάλογες πράξεις για να θωρακίσουν την περιοχή.

 

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ

Εκείνο που καθιστούν ως πρώτιστης σημασίας ζήτημα οι κάτοικοι της περιοχής, είναι  η αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας των αντλιοστασίων. Θυμίζουμε αντίστοιχα ρεπορτάζ της «Πολιτείας» στα οποία είχε καταγραφεί το ακριβές πρόβλημα, ότι δηλαδή το αντλιοστάσιο που βρίσκεται στην ακτή δεν λειτουργεί σωστά με αποτέλεσμα να μην επαρκεί για να αντλεί τα νερά σε περίπτωση βροχοπτώσεων και κακοκαιρίας κι έτσι τα νερά να πλημμυρίζουν το έδαφος.

Παράλληλα ζητούν τον καθαρισμό φρεατίων, αλλά και την άμεση αποκατάσταση κακοτεχνιών που, όπως υποστηρίζουν, υπάρχουν κατά μήκος της οδού Ακτής Δυμαίων. Κρίνουν δε «επιτακτική» την ανάγκη να διενεργηθούν μελέτες για το παραλιακό μέτωπο και ότι άλλο χρειάζεται στο πλαίσιο αντιπλημμυρικών έργων. Προειδοποιώντας για τον φόβο τους ότι τα παραπάνω πρέπει να γίνουν «για να μην θρηνήσουμε συνάνθρωπο μας». Δηλαδή, υποστηρίζουν με άλλα λόγια, ότι η περιοχή δεν είναι ευάλωτη μόνο για υλικές καταστροφές αλλά ακόμη και για ανθρώπινες απώλειες!

 

ΕΙΧΑΝ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΚΡΟΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Όπως είχε γράψει η «Πολιτεία», προ μηνός οι κάτοικοι των Ιτεών είχαν ζητήσει ακόμα και ακρόαση από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, ευελπιστώντας ότι εκεί θα μπορέσουν να αναλύσουν τους κινδύνους και να ασκήσουν πίεση για να πετύχουν την έναρξη εργασιών προστασίας από πλημμύρες. Διότι όπως επισημαίνουν, ο κίνδυνος οφείλεται καθαρά σε έλλειψη έργων και κακοτεχνίες.

Και κυρίως, στο δυσλειτουργικό αντλιοστάσιο το οποίο βρίσκεται χαμηλά στο έδαφος και όταν προσεγγίζουν τα νερά βραχυκυκλώνει και παύει να λειτουργεί. Τον περασμένο Ιανουάριο εμφανίστηκε συνεργείο για να κάνει επισκευές, όμως οι κάτοικοι δηλώνουν ότι το είδαν μόνο μια φορά και ποτέ ξανά! «Το συνεργείο ήρθε, είδε και απήλθε…», τονίζει συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ιτεών.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

17 2 e1679408660393

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top