ΠΟΛΙΤΕΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός: Η Ελλάδα στην τρίτη… κατηγορία της Ευρώπης – Η ακρίβεια εξανεμίζει τις αυξήσεις του Απριλίου

katwtatos misthos 1

Ο κατώτατος μισθός αναμένεται να αυξηθεί για ακόμη μία χρονιά, ωστόσο η ακρίβεια στα τρόφιμα εξανεμίζει τα οφέλη που θα έχουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, με την Ελλάδα να συνεχίζει να βρίσκεται στην τρίτη… κατηγορία σε σχέση με τις αμοιβές που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και με μικρότερο πληθωρισμό απ’ ότι στην Ελλάδα, έχουν προχωρήσει σε γενναίες αυξήσεις στον κατώτατο μισθόΓια παράδειγμα στην Ιρλανδία ο πληθωρισμός, ανέρχεται στο 3,2%, δηλαδή χαμηλότερος απ’ ότι στην χώρα μας, ωστόσο ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 12,4% φτάνοντας τα 2.146 ευρώ, στην Μάλτα με πληθωρισμό 3,7%, η αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν της τάξης του 10,8% ενώ στην Λιθουανία, με μικρότερο πληθωρισμό, απ’ ότι στην Ελλάδα το ποσοστό αύξηση των μισθών ανήλθε στο 10%. Επίσης, στην Ουγγαρία με πληθωρισμό 5,5%, οι κατώτατοι μισθοί αυξήθηκαν κατά 15%.

Η ακρίβεια στα τρόφιμα έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, ο μισθός να φτάνει μόλις για 19 ημέρες. Οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν τα πιέζουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών, με 1 στα 2 να δηλώνει σε πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου.

You may also like

super market ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ισχύ βρίσκονται από σήμερα (01.03.24) τα τέσσερα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ...

Comments are closed.