ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kατώτατος μισθός: Νέα αύξηση το 2023 -Ποια επιδόματα του π.ΟΑΕΔ συμπαρασύρει (λίστα)

xrimata portofoli mast 1024x507 1
Οι ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού προβλέπεται να ληφθούν έως τα τέλη Απριλίου, έτσι ώστε οι αλλαγές να ισχύσουν από την 1η Μαΐου 2023.

Αυτή η νέα αναπροσαρμογή όχι μόνο θα παρασύρει σε υψηλότερα επίπεδα δεκάδες επιδόματα, αλλά πιθανόν να επηρεάσει και τους μισθούς του δημοσίου τομέα!

Ο στόχος είναι ο κατώτατος μισθός να φθάσει τα 751 ευρώ και οι αυξήσεις να αφορούν σε 1 στους 4 μισθωτούς.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το υπουργείο Εργασίας, στα τέλη Απριλίου, όμως οι διαδικασίες διαβούλευσης με επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς θα ξεκινήσουν εντός του Ιανουαρίου.

Όπως είναι γνωστό, η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας, αλλά και σειρά επιδομάτων που καταβάλει η ΔΥΠΑ π.ΟΑΕΔ. Σήμερα το ημερήσιο επίδομα είναι 16,29 ευρώ και το μηνιαίο 407,25 ευρώ. Υπολογίζεται λοιπόν ότι από 1η Μαΐου 2023 το «μηνιαίο επίδομα» θα φτάσει στα 462 ευρώ. Ωστόσο, το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ τον μήνα δεν πρόκειται να αυξηθεί, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό και δεν υπόκειται σε συνελεστές.

Από εκεί και πέρα, αυξήσεις, μεταξύ άλλων, θα έχουμε: Στο ειδικό Βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων και στο ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: (θα φτάσουν τα 277 ευρώ), στο ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών (αύξηση κοντά στα 20ευρώ), στο ειδικό εποχικό βοήθημα που μπορεί να φτάσει τα 870 ευρώ και στο βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων (θα φτάσει τα 462 ευρώ). Παράλληλα, αύξηση στους μισθούς των προγραμμάτων θα δουν και χιλιάδες άνεργοι που συμμετέχουν στα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

πηγή: aftodioikisi.gr – Δημήτρης Κασιμάτης

You may also like

Comments are closed.