ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Κατσανιώτης από Patras IQ: Η υπεραξία της χώρας βρίσκεται στα μυαλά των νέων επιστημόνων της

Facebook
Twitter
Να καταστεί η Πάτρα πανελλαδικό παράδειγμα «brain gain», δηλαδή προσέλκυσης στελεχών υψηλής ειδίκευσης, ερευνητών και παραγωγών καινοτόμων προϊόντων, προέτρεψε τους φορείς της πόλης ο Βουλευτής Αχαΐας και Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης.

Στον χαιρετισμό του κατά την εναρκτήρια εκδήλωση της 7ης Έκθεσης Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας Patras Innovation Quest (Patras IQ), ο κ. Κατσανιώτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, η Πάτρα, στα τέσσερις χιλιάδες χρόνια της ιστορίας της πρωταγωνίστησε πολλές φορές στην ανάπτυξη, το εμπόριο, την εκπαίδευση. Στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης καλείται να επιβεβαιώσει το ρόλο της ως πύλη από και προς την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο.

Πανεπιστήμιο και ερευνητικά ιδρύματα στην Πάτρα συνθέτουν εδώ και χρόνια ένα δυναμικό οικοσύστημα τεχνολογίας και καινοτομίας, που όμως μοιάζει με «ποτάμι» που δεν μπορεί να «ποτίσει» την περιοχή, και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του θεσμού, με στόχο την ανάδειξη του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομία σε εθνικό πόλο, τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και την αγορά, αλλά και την προσέλκυση συνεργασιών με εγνωσμένου κύρους διεθνείς φορείς και επιχειρήσεις, αλλά και τη δημιουργία ενός «προφίλ» της περιοχής και των ινστιτούτων της, ίσως θα συνέβαλλε στην εξωστρέφεια.

Από τη θέση μου ως υφυπουργός Εξωτερικών, αισθάνομαι ότι μπορώ να προσφέρω σημαντικές υπηρεσίες προς αυτή την κατεύθυνση και να προωθήσω αυτό το «προφίλ», σε επιστημονικούς και οικονομικούς παράγοντες της ομογένειας, αλλά και ξένους.

Με αυτό το σκεπτικό, θα πρέπει να εξετάσουμε την υλοποίηση δράσεων όπως:

  • Πρόγραμμα υποδοχής και υποστήριξης ψηφιακών νομάδων. Με την ψήφιση του νόμου 4825/2021 πριν από τρεις μήνες θεσπίστηκε το πλαίσιο για την υποδοχή ψηφιακών νομάδων και η ειδική visa εισόδου και παραμονής.
  • Τη δημιουργία ενός ισχυρού Περιφερειακού Κέντρου στο χώρο του ΚΕΤχ, ενός defenseand security intelligence cluster που μπορεί να στελεχωθεί με το επιστημονικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο εξειδικεύεται στην τεχνολογία αιχμής, αλλά και να διασυνδεθεί με το εργοστάσιο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) στο Αίγιο, στο οποίο θα συμμετέχουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (stakeholders) όπως: οι αρμόδιες διευθύνσεις που ασχολούνται με την Ανάπτυξη στο Υπουργείο Άμυνας, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, πού έχει την ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης της περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης και των αντίστοιχων χρηματοδοτικών προγραμμάτων τού ΕΣΠΑ και οι κύριοι συμμετέχοντες στο οικοσύστημα Καινοτομίας της Πάτρας.
  • Πρόγραμμα ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής με την εφαρμογή μεθόδων ευφυούς γεωργίας, η οποία θα θέσει και το πλαίσιο για την αποκατάσταση αλλά και την αντιμετώπιση των δραματικών συνεπειών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εμφανίζονται με ανησυχητική συχνότητα τα τελευταία χρόνια. Τα συστήματα smart agriculture δίνουν τη δυνατότητα αύξησης τόσο της ποιότητας, όσο και της ποσότητας των καλλιεργειών, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας των αγροτών.

Ο Υφυπουργός  υπογράμισε ότι «στην Ελλάδα που αλλάζει, που επιλέγουν να έρχονται επενδύσεις της Microsoft και της Amazon οφείλουμε να εκμεταλλευθούμε το ευνοϊκό έδαφος που έχει διαμορφωθεί και να καταστήσουμε την Πάτρα, πόλο έλξης στο πεδίο της υψηλής τεχνολογίας, γεγονός που θα συνεισφέρει τεράστια οφέλη στην τοπική και εθνική οικονομία, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και κυρίως, θα προσδώσει έναν σύγχρονο και ισχυρό παραγωγικό «χαρακτήρα» στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που το έχει διαχρονική ανάγκη από την εποχή της αποβιομηχανοποίησης.

Η ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας είναι εθνική υπόθεση.

Η υπεραξία της χώρας βρίσκεται στα μυαλά των νέων επιστημόνων της.

Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top