ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

”Προσφορά Μουσικής”: Δωρεάν διαδικτυακή συναυλία του Λεωνίδα Καβάκου σήμερα

Facebook
Twitter
Από μια άποψη, πρόκειται απλώς για μια μαγνητοσκοπημένη συναυλία, με σημαντικούς συντελεστές, που θα μεταδοθεί δωρεάν. Ο βιολονίστας και αρχιμουσικός Λεωνίδας Καβάκος ανεβαίνει στο πόντιουμ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Μέσα από τη σελίδα της στο Facebook και το κανάλι της στο YouTube παρουσιάζει το Σάββατο, στις 8.30 μ.μ., το κύκνειο άσμα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ: τη Συμφωνία αρ. 41 σε Ντο μείζονα, γνωστή, λόγω του επιβλητικού «αυτοκρατορικού» χαρακτήρα της, και ως «Συμφωνία του Διός».

Είναι όμως και το πλαίσιο που μετράει. Η συναυλία εντάσσεται στο πρόγραμμα «Προσφορά Μουσικής και Μουσική Προσφορά» της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, που από το 2016 επιτελεί έναν «καλό σκοπό»: μεταφέρει τη λόγια μουσική από τις μεγάλες αίθουσες των αστικών κέντρων στους λιγότερο ευνοημένους κατοίκους της περιφέρειας, ώστε να τους μεταδώσει μουσικές προσλαμβάνουσες και φιλοδοξίες. Το 2019 το πρόγραμμα ταξίδεψε σε Κοζάνη, Σέρρες και Κομοτηνή. Ένα χρόνο πριν, είχε βρεθεί σε Αγρίνιο και Πάτρα.

Ναι, το εγχείρημα έχει και μια φιλανθρωπική διάσταση, που γίνεται σαφής και από τους όρους υλοποίησής του: ο Λεωνίδας Καβάκος συμμετέχει κάθε χρονιά αφιλοκερδώς, προσφέροντας την αμοιβή του για τις ανάγκες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ενώ τα έσοδα των συναυλιών που πραγματοποιούνταν ενώπιον κοινού δίνονταν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Φέτος, για προφανείς λόγους, η συναυλία δεν διαθέτει πλήρως τον χαρακτήρα προσφοράς άλλων ετών.

Ούτε και θα γνωριστεί η Ορχήστρα με τους ανθρώπους της επαρχίας, ώστε όλοι μαζί να κοινωνήσουν τη μουσική. Όπως όμως παρατηρεί ο Λεωνίδας Καβάκος στο σημείωμά του, βοηθούσης της τεχνολογίας, η μουσική έχει μία ακόμη ευκαιρία να μπει σε κάθε σπίτι του κόσμου. «Είναι καλό να βλέπουμε τι μπορεί να προσφέρει ο καθένας και όχι αν αυτό που προσφέρει ο ένας είναι καλύτερο από αυτό που προσφέρει ο άλλος», σημειώνει ο βιολονίστας και αρχιμουσικός. «Πρέπει να εστιάσουμε στο πώς –η σωστή προετοιμασία και διάθεση, η αφοσίωση, η σεμνότητα– μεταλλάσσει ουσιαστικά τον άνθρωπο επιτρέποντας να εκφραστεί συνολικά. Γιατί αυτή είναι η μεγάλη ομορφιά μιας Ορχήστρας, η δυνατότητα προσωπικής έκφρασης μέσα από ένα σύνολο, που επιτρέπει στον μουσικό να αγγίξει τις ψυχές όλου του κόσμου».

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top