ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Καζάνι που βράζει» η Κρήτη για την αποφυλάκιση του παιδεραστή προπονητή

seiragak

Η δική του εξομολόγηση γυρίζει πίσω τον χρόνο σχεδόν δύο δεκαετίες, τότε που ο ίδιος έπαιζε μπάσκετ στην Κρήτη και είχε προπονητή τον άντρα που λίγο αργότερα έμελλε να καταδικαστεί για κακοποιήσεις 36 ανήλικων παιδιών.

Ανάμεσα στα θύματα και ο ίδιος. Ο ηθοποιός Liam Ireland που έπεσε θύμα ασέλγειας στα 10 του και αγωνίστηκε όπως λέει για να αφήσει πίσω οριστικά όλα εκείνα που στοίχειωναν για χρόνια σκέψεις και όνειρα.

Η καταγγελία

Στα λόγια του συμπυκνώνεται ο εφιάλτης που έζησαν όλα τα παιδιά που έπεσαν θύματα της εγκληματικής του δράσης.

«Από την ηλικία των 10 ετών, με 13, πέρασα sexual abuse από τον προπονητή μου».

Ο παιδεραστής προπονητής είχε καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων και να κάνει τα παιδιά να πιστέψουν πως όλα όσα ζουν και συμβαίνουν είναι φυσιολογικά.

«Όταν τον έπιασαν, λέγαμε γιατί κάνουν τόσο κακό, σε έναν τόσο καλό άνθρωπο. Ήμασταν τόσο διεστραμμένοι».

Πίσω από τις προπονήσεις και τις ομιλίες του στα αποδυτήρια, μια όψη που παρέμενε για χρόνια σκοτεινή και αθέατη, με τον ίδιο να προσεγγίζει και να κακοποιεί ανήλικους αθλητές του, πολλοί από τους οποίους τον έβλεπαν σαν πατέρα τους.

«Δεν είχα πατέρα και έψαχνα ένα father figure όπου μπορούσα να βρω και όταν πήγα στη συγκεκριμένη ομάδα ήταν αυτός ο προπονητής εκεί», λέει ο Liam Ireland.

Η σύλληψη

Τα πάντα αλλάζουν τον Δεκέμβρη του 2011. Ο προπονητής συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω να ασελγεί σε βάρος 3 παιδιών και δύο χρόνια μετά καταδικάζεται για ασέλγεια σε 36 ανήλικα παιδιά. Η αποφυλάκισή του σε χρόνο ρεκόρ συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις.

Ποτέ μέχρι σήμερα δεν ζήτησε συγγνώμη για τις πράξεις του. Ποτέ δεν έδειξε την παραμικρή μεταμέλεια. Όπως έλεγε σε συνεντεύξεις του μέσα από τη φυλακή, τα όσα έκανε για τον ίδιο δεν ήταν παράνομα.

«Το δικαστήριο θεωρεί αυτομάτως ότι δύο αγόρια που φιλιούνται είναι παρεκκλίνοντες, είναι αρρωστημένη είναι δεν ξέρω τι. Εμένα μου θύμισαν τον λόγο εξομολογητών ιερέων της δεκαετίας του ‘70. Εγώ δεν ξέρω τον ακριβή αριθμό γιατί δεν εμπλεκόμουν με όλα τα άτομα έτσι, αλλά ο αριθμός είναι τριψήφιος».

Μιλούσε για παιδιά ηλικίας 10 ετών, που όπως έλεγε έδιναν τη συγκατάθεσή τους για να κάνει τα εγκλήματα που τον έστειλαν στη φυλακή.

«Για’ μένα είναι δικαίωμά τους να εκφράζονται όπως θέλουνε, αρκεί να μη θίγονται τα δικαιώματα του άλλου. Θεωρώ ότι είναι δικαίωμα των εφήβων εκφράζονται όπως θέλουν».

Όλα τα θύματα μετά τη σύλληψη του προπονητή, βρέθηκαν μπροστά στα ίδια αδιέξοδα.

«Ότι και να μου έλεγε, εγώ θα το έκανα γιατί τον εμπιστευόμουν και ήμασταν πολλά παιδιά έτσι. Δεν είχαμε καταλάβει ακριβώς τι πήγαινε λάθος», λέει ο Liam Ireland.

Η πρώην σύζυγος και τα δύο παιδιά του, που πλέον έχουν ενηλικιωθεί, παραμένουν στο Ρέθυμνο και συνεχίζουν τις ζωές τους χωρίς να έχουν επικοινωνία με τον 59χρονο.

Το βούλευμα με βάση το οποίο αποφυλακίστηκε ο 59χρονος βρίσκεται ήδη στα χέρια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, για να μελετήσει το κατά πόσο είναι εμπεριστατωμένη η αιτιολογία που έβαλε τέλος στον εγκλεισμό του.

Τα 401 χρόνια που του είχαν επιβληθεί αρχικά, έγιναν στην πράξη μόλις 12, με τον ίδιο να ετοιμάζεται να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του, στην Αθήνα, που έχει δηλώσει ως τόπο διαμονής και τις αντιδράσεις θυμάτων του να συνεχίζονται τις τελευταίες μέρες με αμείωτη ένταση.

Σύμφωνα με τον ψυχίατρο, Δημήτρη Παπαδημητριάδη, «ο σεξουαλικός προσανατολισμός για την ηλικία δεν αλλάζει, είναι έμφυτος, εγγενής. Πρέπει να σκεφτούμε τρόπους να προλαμβάνουμε την έκφραση της παιδοφιλίας σε παιδεραστία».

You may also like

Comments are closed.