ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Κερδισμένοι όσοι συνταξιούχοι έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης

Facebook
Twitter
«Ζεστό χρήμα» στις συντάξεις τους θα δουν 200.000 συνταξιούχοι, καθώς ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το καλοκαιρινό «μπόνους» στα ποσοστά αναπλήρωσης.

Η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση αφορά όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, ενώ διαφορετικό χρονοδιάγραμμα θα εφαρμοστεί για την καταβολή των χρημάτων σε «παλαιούς» και «νέους» ασφαλισμένους.

Συνολικά, έξι είναι οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα που θα μπουν σε εφαρμογή από τώρα μέχρι και τον Ιανουάριο του 2022. Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:

  1. Αυξημένοι συντελεστές αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Η ρύθμιση οδηγεί σε αυξήσεις στις συντάξεις, με μεγάλους κερδισμένους όσους προσεγγίζουν τα 40 χρόνια δουλειάς. Να σημειωθεί πως θα καταβληθούν και αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019, οπότε και εκδόθηκε η σχετική απόφαση του ΣτΕ.
  2. Αναστολή μέχρι το τέλος του μήνα των μειώσεων στις συντάξεις χηρείας.
  3. Εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση. To σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο και αναμένεται μέσα στο μήνα να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση. Ωστόσο, οι αλλαγές θα «τρέξουν» από την επόμενη χρονιά και θα αφορούν στους νέους συνταξιούχους.
  4. Παράταση και το 2022 των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών. Το φετινό «ψαλίδι» των τριών ποσοστιαίων μονάδων παραμένει σε ισχύ και την επόμενη χρονιά, ενώ στο τραπέζι είναι η περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
  5. Απόφαση για τα αναδρομικά από τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και Δώρα. Στα δικαστήρια κρίνεται ένας ακόμα «κύκλος» αναδρομικών, ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
  6. Κλείσιμο των «παραθύρων» πρόωρης εξόδου στη σύνταξη από το 2022. Οι ασφαλισμένοι που δεν θα προλάβουν να κατοχυρώσουν δικαίωμα εντός της φετινής χρονιάς, θα μπορούν από την επόμενη χρονιά να αποχωρούν με πλήρη σύνταξη στα 67 ή εναλλακτικά στα 62 με 40 χρόνια δουλειάς.

Μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και το 2022

Παρατείνεται το μέτρο των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και το 2022, ενώ στο τραπέζι είναι σχέδιο περαιτέρω «ψαλιδίσματος». Στόχος είναι μέχρι το 2023 η ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους της μισθωτής απασχόλησης να φτάσει σωρευτικά στις πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

Σε περίπτωση που «κλειδώσει» η περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους, οι εισφορές θα φτάσουν στο 35,56% μέχρι το 2023. Το σχέδιο αυτό, προϋποθέτει όχι μόνο τη διατήρηση της περικοπής των τριών μονάδων, αλλά και την περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα τα επόμενα χρονιά.

Σήμερα, οι συνολικές ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών –εργοδοτικές και εργατικές– είναι στο 36,66%. Ειδικότερα, στο 20% είναι το υποχρεωτικό ασφάλιστρο της κύριας σύνταξης, 7,10% υπέρ Υγείας, 6,5% για επικουρική ασφάλιση και 3,06% για ανεργία και άλλους συνεισπραττόμενους κλάδους υπέρ ΟΑΕΔ.

Κανονικά τον Ιούνιο οι συντάξεις χηρείας

Αναστέλλονται για ένα μήνα οι μειώσεις στις συντάξεις χηρείας που προβλέπονται για τους συνταξιούχους επιζώντες συζύγους που εργάζονται. Οι συνταξιούχοι που διαπίστωσαν περικοπή στη σύνταξή τους θα πρέπει να προσκομίσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021 τη σχετική υπεύθυνη δήλωση στο αρμόδιο υποκατάστημα στο οποίο ανήκουν.

Υπενθυμίζεται πως οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν πως στον επιζώντα σύζυγο – δικαιούχο της σύνταξης χηρείας και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο θάνατος του συζύγου επήλθε μετά τις 13/5/2016, καταβάλλεται η αναλογούσα σύνταξη του θανόντα σε ποσοστό 70% για μία τριετία. Μετά την πάροδο, όμως, της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη, η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται κατά 50% (δηλαδή λαμβάνει ο δικαιούχος το 35% της σύνταξης του θανόντα), ενώ το ποσό αυτής δεν μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων συντάξεων θανάτου (360 ευρώ).

Εξαιτίας της καθυστέρησης υλοποίησης του λογισμικού από την ανάδοχο εταιρία, η εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά με τις καταβολές συντάξεων Ιουνίου (που πραγματοποιούνται στο τέλος Μαΐου). O ΕΦΚΑ διευκρίνισε πως έγιναν ορισμένες περικοπές εκ παραδρομής ενώ οι συνταξιούχοι χηρείας στην πραγματικότητα δεν εργάζονται, η περικοπή αυτή είναι προσωρινή και οι περιπτώσεις αυτές θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα.

Αναδρομικά σε εκκρεμότητα

Η… κλεψύδρα μετρά αντίστροφα για την έκδοση της δικαστικής απόφασης, που αφορά έναν ακόμα «κύκλο» αναδρομικών ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Η απόφαση του ΣτΕ θα κρίνει αν θα δοθούν αναδρομικά για τις περικοπές που είχαν γίνει στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και για την κατάργηση των Δώρων.

Ειδικότερα, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει ήδη δικαστεί η προσφυγή συνταξιουχικών αποφάσεων και εκκρεμεί η σχετική απόφαση. Η αίτηση ακύρωσης κατατέθηκε στο ΣτΕ, στις 21 του περασμένου Οκτωβρίου, από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, καθώς και από συνταξιουχικές οργανώσεις ΑΤΕ, ΗΣΑΠ, ΟΑΣΑ. Να σημειωθεί πως η απόφαση αναμένεται να αποτελέσει «πιλότο» για το σύνολο των αναδρομικών που διεκδικούν οι συνταξιούχοι.

Αύξηση ορίων ηλικίας

Τη δυνατότητα να ανοίξουν πρόωρα την πόρτα εξόδου και να αποφύγουν την αύξηση των ορίων ηλικίας έχουν όσοι ασφαλισμένοι προλάβουν να κατοχυρώσουν μέχρι το τέλος του έτους συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Φέτος, είναι η τελευταία χρονιά που ισχύει μία σειρά ευνοϊκών διατάξεων για την ταχύτερη συνταξιοδότηση, καθώς ολοκληρώνεται το μεταβατικό στάδιο αύξησης των ορίων ηλικίας.

Με βάση τη νομοθεσία, το 2022 κλείνουν οι πόρτες «εξόδου» για όσους δεν πιάσουν μέχρι το τέλος του έτους τις αναγκαίες προϋποθέσεις. Κατ’ επέκταση, από την επόμενη χρονιά πλήρης σύνταξη θα καταβάλλεται σε ηλικία 67 ετών ή εναλλακτικά στα 62 με 40 έτη ασφάλισης.

Πάντως, όσοι ασφαλισμένοι προλάβουν να «πιάσουν» φέτος τις απαιτούμενες προϋποθέσεις δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Μπορούν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας και να συνταξιοδοτηθούν με τις φετινές διατάξεις και τα επόμενα χρόνια. Με τον τρόπο αυτό, έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν περαιτέρω τα έτη ασφάλισης και έτσι να εξασφαλίσουν καλύτερη σύνταξη όταν έρθει η ώρα να… εγκαταλείψουν την αγορά εργασίας.

Ποιες συντάξεις αυξάνονται με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης

Καλοκαιρινό… μπόνους έρχεται σε περίπου 200.000 συντάξεις, καθώς θα μπουν σε εφαρμογή τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, το μέτρο θα αρχίσει να «τρέχει» στο τέλος Ιουνίου, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως οι συνταξιούχοι δικαιούνται και αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά (οπότε και είχε βγει η σχετική δικαστική απόφαση).

Κερδισμένοι από το νέο σύστημα είναι όσοι παρατείνουν την παραμονή τους στην αγορά εργασίας, και ιδιαίτερα όσοι θα προσεγγίσουν τα 40 χρόνια δουλειάς. Στον αντίποδα, καμία αλλαγή στο εισόδημά τους δεν θα έχουν όσοι αποχώρησαν από την αγορά εργασίας με λιγότερα από 30 χρόνια δουλειάς. Σύμφωνα με τα πρώτα στατιστικά στο δημόσιο τομέα, από τις 35.000 συντάξεις για τις οποίες ολοκληρώθηκε ο επανυπολογισμός, στις 10.000 αποτυπώνονται καθαρές αυξήσεις.

Προσοχή: Διαφορετικό χρονοδιάγραμμα προβλέπεται για «παλαιούς» και «νέους» συνταξιούχους. Ειδικότερα: πρώτοι θα πληρωθούν 50.000 νέοι συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν αποχωρήσουν από την αγορά εργασίας μετά το Μάιο του 2016. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα πάρουν εφάπαξ την ενίσχυση που δικαιούνται, και αυτό αναμένεται να γίνει στο τέλος του μήνα.

Θα ακολουθήσουν –ενδεχομένως τον Ιούλιο– 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι, οι οποίοι είχαν ανοίξει την πόρτα εξόδου πριν από το Μάιο του 2016, οι οποίοι θα πάρουν τα χρήματα σε ετήσιες δόσεις. Με βάση το επικρατέστερο σενάριο, οι δύο δόσεις (που αντιστοιχούν στα έτη 2020 – 2021) θα καταβληθούν το καλοκαίρι, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα δοθούν σε τρεις ετήσιες δόσεις.

Να επισημανθεί εδώ πως περίπου 700.000 συνταξιούχοι θα έχουν μόνο λογιστικές αλλαγές στο εκκαθαριστικό τους, λόγω της ύπαρξης της λεγόμενης Προσωπικής Διαφοράς. Επομένως, σε αυτή τη φάση δεν αναμένουν αλλαγή στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Κέρδος από 60 έως 2.500 ευρώ

Όπως έχει γράψει η «Βραδυνή της Κυριακής», το ετήσιο όφελος είναι σε άμεση συνάρτηση με τα έτη ασφάλισης και το συντάξιμο μισθό και μπορεί να κυμαίνεται από 60 έως 2.500 ευρώ. Εκτιμάται πως κατά μέσο όρο οι ασφαλισμένοι θα δουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό να ενισχύεται με 600 ευρώ το χρόνο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς στην Κοινωνική Ασφάλιση:

  • Για 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές και για κάθε επιπλέον χρόνο παραμονής στην ασφάλιση από τα 30 έως τα 33 χρόνια, ο συνταξιούχος κερδίζει 20 ευρώ με το νέο σύστημα έναντι 14 ευρώ με το παλαιό.
  • Για 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές και για κάθε επιπλέον χρόνο παραμονής στην ασφάλιση μεταξύ των 33,1 και 40 ετών, ο συνταξιούχος κερδίζει 25-26 ευρώ με το νέο σύστημα έναντι 16-20 ευρώ με το προηγούμενο.
  • Για 2.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές και για κάθε επιπλέον χρόνο παραμονής στην ασφάλιση μεταξύ των 30,1 και 33 ετών, ο συνταξιούχος κερδίζει 40 ευρώ με το νέο σύστημα έναντι 28 ευρώ με το παλαιό.
  • Για 2.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές και για κάθε επιπλέον χρόνο παραμονής στην ασφάλιση μεταξύ των 33,1 και 40 ετών, ο συνταξιούχος κερδίζει 50 ευρώ με το νέο σύστημα έναντι 32–40 ευρώ με το προηγούμενο.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, μεγάλοι κερδισμένοι είναι όσοι παρατείνουν την παραμονή τους στην αγορά εργασίας. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος με μέσο όρο συντάξιμων αποδοχών 1.500 ευρώ και 35 έτη δουλειάς, με το νέο σύστημα θα δει την ανταποδοτική σύνταξη να διαμορφώνεται στα 559,65 ευρώ, ενώ στο ποσό αυτό θα προστεθεί και η Εθνική Σύνταξη. Σε περίπτωση που φτάσει τα 40 έτη δουλειάς θα δει την ανταποδοτική σύνταξη να πηγαίνει στα 750,15 (όπου επίσης θα προστεθεί η Εθνική Σύνταξη)

Τι αλλάζει στις επικουρικές

Ένας νέος «ατομικός λογαριασμός» θα δημιουργηθεί για τους νέους ασφαλισμένους από την 1η Ιανουαρίου 2022. Η ρύθμιση αυτή αφορά στην επικουρική ασφάλιση, όπου θα εφαρμοστεί το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Στον ατομικό λογαριασμό θα καταγράφονται οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί, καθώς και οι αποδόσεις των επενδύσεων που αντιστοιχούν στις εισφορές.

Το νέο σύστημα –που θα βασίζεται στην αποταμίευση και επένδυση των εισφορών– δεν θα επιφέρει καμία αλλαγή στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Παράλληλα, θα υπάρχει «δίχτυ ασφαλείας», ώστε οι εργαζόμενοι να λάβουν στο τέλος του ασφαλιστικού τους βίου, τουλάχιστον το ύψος των εισφορών που έχουν καταβληθεί. Δηλαδή θα υπάρχει η λεγόμενη «ρήτρα μη αρνητικών αποδόσεων».

Να σημειωθεί πως η νέα επικουρική σύνταξη θα έχει ακριβώς τις ίδιες καλύψεις με τη σημερινή. Δηλαδή, μεταβιβάζεται ως σύνταξη χηρείας και εμπεριέχει κάλυψη για τυχόν αναπηρία.

Ο ασφαλισμένος θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα στοιχεία του «ατομικού του κουμπαρά» μέσα από την οθόνη του υπολογιστή του ή του κινητού του τηλεφώνου. Ουσιαστικά, θα μπορεί να βλέπει τις εισφορές, τις αποδόσεις και το σωρευμένο κεφάλαιό του όπως σήμερα μπορεί να ελέγξει την κίνηση του τραπεζικού του λογαριασμού.

Οι τελευταίες «πινελιές» μπαίνουν στο νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση, προκειμένου να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση. Στη συνέχεια, θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστεί εντός του έτους. Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Άλλο μοντέλο οι «νέοι» άλλο οι «παλαιοί»

Διαφορετικό «μοντέλο» θα εφαρμοστεί για τους «παλαιούς» και «νέους» ασφαλισμένους στα Ταμεία Επικουρικής Ασφάλισης. Ειδικότερα, με το προωθούμενο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι το νέο σύστημα αφορά: 

  1. Νέους μισθωτούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από το 2022 και μετά.
  2. Νέους αυτοαπασχολούμενους που εισέρχονται από το 2022 και μετά, στην αγορά εργασίας και απασχολούνται σε κλάδους στους οποίους σήμερα είναι υποχρεωτική η επικουρική ασφάλιση (π.χ. μηχανικοί, δικηγόροι).
  3. Σε εθελοντική βάση, όλους τους υφιστάμενους εργαζομένους (μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους) ηλικίας έως 35 ετών.

Στον αντίποδα, τρεις κατηγορίες ασφαλισμένων μένουν εκτός των νέων ρυθμίσεων. Πρόκειται για: 

  1. Τους σημερινούς συνταξιούχους.
  2. Τους σημερινούς ασφαλισμένους άνω των 35 ετών.
  3. Τους σημερινούς ασφαλισμένους κάτω των 35 ετών, οι οποίοι θα επιλέξουν να παραμείνουν στο υφιστάμενο σύστημα επικουρικής ασφάλισης.

Στο πλαίσιο του νέου συστήματος Επικουρικής Ασφάλισης θα συσταθεί ένα νέο Δημόσιο Ταμείο, το οποίο θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη διαχείριση των εισφορών των ασφαλισμένων. Οι επενδύσεις θα γίνονται σε αυστηρό πλαίσιο ελέγχου και εποπτείας, ενώ θα καθορίζεται ανώτατη έκθεση ανά είδος επένδυσης, προκειμένου να υπάρχει διασπορά του ρίσκου της αγοράς.

Το Δημόσιο Ταμείο θα μπορεί να συνεργάζεται με διαχειριστές κεφαλαίων. Υπογραμμίζεται ότι οι εισφορές των ασφαλισμένων θα παραμένουν στην ευθύνη και ιδιοκτησία του Δημόσιου Ταμείου. Ασφαλισμένοι και μελλοντικοί συνταξιούχοι θα συμβάλλονται αποκλειστικά με το Δημόσιο Ταμείο, το οποίο θα είναι ο μοναδικός υπεύθυνος απέναντί τους για τη διαχείριση των εισφορών, τις επενδύσεις και την καταβολή των επικουρικών συντάξεων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του νέου Ταμείου θα αποτελείται από άτομα υψηλού κύρους, με μεγάλη επαγγελματική επάρκεια, εμπειρία και γνώση του αντικειμένου. Αντίστοιχα, τα ανώτερα στελέχη του νέου Ταμείου θα επιλέγονται με βάση την επαγγελματική εμπειρία επάρκεια, και γνώση του αντικειμένου.

ΠΗΓΗ: Vradini.gr

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top