Του Αχιλλέα Ροδίτη
Άλλη μία χειροβομβίδα από το ναυάγιο «Νέστος» ξεβράστηκε προ ημερών στην ακτή της Ροδινής τρομοκρατώντας τους κατοίκους.
Όλα αυτά μόλις λίγες ημέρες μετά την έκτακτη σύσκεψη που -όπως είναι γνωστό- συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος παρεμβαίνοντας άμεσα στο θέμα των βομβών που ήδη είχαν αρχίσει να έρχονται στην επιφάνεια, ζητώντας από τον Φρούραρχο Διοικητή του ΚΕΤχ Πατρών, αλλά και τον Ναυτικό Διοικητή Ιονίου την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης.
Σκοπός της παρέμβασης Μπονάνου είναι να υπάρξει άμεσα η όποια παρέμβαση και ενέργεια κρίνεται αναγκαία και να αποκατασταθούν οι συνθήκες ασφάλειας στην παραλία και τη θαλάσσια ζώνη της περιοχής.
Το ναρκαλιευτικό «Νέστος» βυθίστηκε στις 23 Απριλίου του 1941 κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίθεσης από την ναζιστική αεροπορία της Λουφτβάφε. Είναι βυθισμένο σε όρθια θέση σε βάθος από 24 ως 48 μέτρα.
Όμως μετά από αυτή του την παρέμβαση άλλη μία χειροβομβίδα, που η «Πολιτεία» παρουσιάζει σε φωτογραφία ενώ την κρατά στα χέρια της μία κάτοικος της περιοχής και συγκεκριμένα η κ. Κωνσταντίνα Κοσπέτα (μικρή φωτογραφία), έφτασε με το κύμα στην ακτή. Κλήθηκε η Αστυνομία και κατόπιν ειδικά εκπαιδευμένοι αυτοδύτες προκειμένου να διεξάγουν έρευνα σε αρκετά μεγάλη απόσταση της θάλασσας μην τυχόν βρεθούν κι άλλες χειροβομβίδες, κάτι που δεν συνέβη.
Η μία και κατά σειρά τρίτη χειροβομβίδα που ξεβράστηκε παρελήφθη από αξιωματικούς του ελληνικού στρατού και μεταφέρθηκαν στην πρώην ΜΟΜΑ στον Ριγανόκαμπο προκειμένου να απενεργοποιηθούν. Το ναρκαλιευτικό «Νέστος» βυθίστηκε στις 23 Απριλίου του 1941 κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίθεσης από την ναζιστική αεροπορία της Λουφτβάφε. Είναι βυθισμένο σε όρθια θέση σε βάθος από 24 ως 48 μέτρα με την πλώρη του να βρίσκεται στο πιο βαθύ σημείο.

Η ΑΜΠΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ «ΝΕΣΤΟΣ»
Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, το πολεμικό υλικό άρχισε να ξεβράζεται στη θάλασσα προερχόμενο από το Ναυάγιο του «Νέστος», με αφορμή την εμφάνιση του φαινομένου «άμπωτη», δηλαδή αυτού του σπάνιου φαινομένου κατά το οποίο τα νερά της θάλασσας υποχώρησαν και τραβήχτηκαν μέσα σε αρκετά μεγάλο βάθος.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανακατευτεί ο βυθός και οι πέτρες. «Προφανώς κάποιο κουτί με χειροβομβίδες άνοιξε και αυτές άρχισαν να ξεβράζονται στη στεριά. Αλλά δεν ξέρουμε πόσες είναι συνολικά» ανέφερε στην «Πολιτεία» ο Γιώργος Παπαδόπουλος, ένας από τους κατοίκους της Ροδινής.
Ο οποίος παράλληλα εφιστά την προσοχή στις αρχές ώστε να πράξουν τα προβλεπόμενα το συντομότερο δυνατό αφού βρισκόμαστε ήδη λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου και η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί τόπο προορισμού κάθε χρόνο για εκατοντάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες.
Στο μεταξύ όλο το θέμα με τις χειροβομβίδες που ξεβράζονται στη Ροδινή έρχονται να προστεθούν σε μια άλλη σημαντική εξέλιξη για το συγκεκριμένο και άλλα 90 ναυάγια που βρίσκονται διάσπαρτα στις ελληνικές θάλασσες.
Όλα αυτά μετά την γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου τα ναυάγια αυτά να αξιοποιηθούν μέσα από την απόδοσή τους στην καταδυτική κοινότητα.
ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΑΓΙΩΝ
Τα ναυάγια έχουν μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική καθώς οι υποβρύχιες περιηγήσεις αποτελούν ειδική και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μορφή τουρισμού που προσελκύει επισκέπτες υψηλού επιπέδου και εισοδήματος.
Σύμφωνα με την εισήγηση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, τα 91 ναυάγια πλοίων και αεροπλάνων, αποτελούν την πρώτη ομάδα ναυαγίων, τα οποία θα αποδοθούν στην καταδυτική κοινότητα για καταδύσεις αναψυχής, με συγκεκριμένους όρους. Τα επιλεγμένα ναυάγια από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, ανήκουν σε μεταλλικά πλοία και αεροσκάφη τα οποία βυθίστηκαν από το 1868 έως και το 1970- τα περισσότερα από την περίοδο του Β Παγκοσμίου Πολέμου- και βρίσκονται σε βάθη που κυμαίνονται από 10 έως και 120 μέτρα.
Η «ΛΙΣΤΑ» ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Μαζί με το ναυάγιο «Νέστος», τα υπόλοιπα ναυάγια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που εντάσσονται στην λίστα τουριστικής αξιοποίησης είναι τα εξής:
- Ελληνικό φορτηγό ατμόπλοιο ΒΙΒΗ. Βυθίστηκε μετά από πρόσκρουση σε νάρκη την 10η Νοεμβρίου 1940 πλησίον του ακρωτηρίου Πάπας στον Πατραϊκό Κόλπο. Βάθος 45 μέτρα.
- Ελληνικό φορτηγό ατμόπλοιο ΔΑΡΜΑΣ. Βομβαρδίστηκε και βυθίστηκε από τη γερμανική αεροπορία την 21η Απριλίου 1941 στη θέση Μποζαΐτικα του Πατραϊκού Κόλπου. Μέγιστο βάθος 45 μέτρα.
- Βρετανικό τορπιλοβόλο HMS CHAMOIS. Βυθίστηκε στον Πατραϊκό Κόλπο δύο ναυτικά μίλια βόρεια του Άραξου την 26η Σεπτεμβρίου 1904, λόγω ατυχήματος που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια δοκιμών από αποκόλληση λεπίδας από την προπέλα του. Βρίσκεται σε βάθος 54 μέτρων. Πολεμικό σκάφος.
- Γερμανικό φορτηγό ατμόπλοιο MARGEURITE. Βυθίστηκε από πρόσκρουση σε νάρκη την 13η Οκτωβρίου 1943, στον Πατραϊκό Κόλπο. Μέγιστο βάθος 84 μέτρα.
- Ολλανδικό φορτηγό ατμόπλοιο MARS. Βυθίστηκε από πρόσκρουση σε νάρκη την 30ή Μαΐου 1945 στον Πατραϊκό Κόλπο. Μέγιστο βάθος 45 μέτρα.
- Ελληνικό φορτηγό ατμόπλοιο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ. Βυθίστηκε λόγω καιρικών συνθηκών την 13η Ιανουαρίου 1921, στον Πατραϊκό Κόλπο. Μέγιστο βάθος 45 μέτρα.
- Βρετανικό ναρκαλιευτικό ΒΥΜS 2077. Βυθίστηκε από πρόσκρουση σε νάρκη, την 25η Οκτωβρίου 1944, στον Πατραϊκό Κόλπο. Μέγιστο βάθος 60 μέτρα. Πολεμικό σκάφος.
- Νορβηγικό φορτηγό ατμόπλοιο SVEN JARL. Βυθίστηκε από πρόσκρουση σε νάρκη την 17η Ιανουαρίου 1948 κοντά στις εκβολές του ποταμού Εύηνου. Μέγιστο βάθος 42 μέτρα.