Κι όμως,το 2022 οι καταθέσεις στην Αχαΐα «πήραν» 61 εκ. ευρώ!

Facebook
Twitter

Κατ’ αρχάς τα επίσημα στοιχεία που αφορούν στο νομό Αχαΐας και έρχονται στην «Πολιτεία» απ’ την εξαμηνιαία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας αναφορικά με τη ροή των τραπεζικών καταθέσεων. 

Ένα πρώτο στοιχείο: 

  • Τον Ιούνιο του 2022 στο σύνολο των τραπεζικών καταστημάτων της Αχαΐας υπήρχαν κατατεθειμένα 3,397 δισεκατομμύρια ευρώ. Χρήματα, στο μεγάλο μέρος τους, κοντά 2 δισεκατομμύρια, σε καταθέσεις Ταμιευτηρίου αλλά και ένα σημαντικό ποσό, πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ, σε προθεσμιακούς λογαριασμούς. 
  • Έξι μήνες νωρίτερα, δηλαδή πριν ενσκήψει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, η ένταση της ακρίβειας και όλα τα συναφή, οι τραπεζικές καταθέσεις στην Αχαΐα ήταν της τάξης των 3,336 δισεκατομμυρίων ευρώ.  
  • Η εξίσωση είναι προφανής. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με την κουβέντα να περιστρέφεται γύρω απ’ την ακρίβεια άρα και την αφαίμαξη του εισοδήματος νοικοκυριών, επιχειρήσεων κ.λπ., στην Αχαΐα οι τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 61 εκατομμύρια ευρώ. Ή, αν θέλετε, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2021, ένα χρόνο πριν, κατά 108 εκατομμύρια ευρώ. 

Τι ακριβώς συμβαίνει; Γιατί αυτή η εύγλωττη αναντιστοιχία ανάμεσα στην υποκείμενη «ατμόσφαιρα» ακρίβειας και οικονομικής πίεσης της εποχής και στους στατιστικούς δείκτες της Τράπεζας της Ελλάδας; 

ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η «Πολιτεία» συνομιλώντας με στελέχη της τοπικής τραπεζικής αγοράς κατέγραψε ένα πρώτο σημαντικό στοιχείο. Ότι, σε προσεγγιστικό ποσοστό περί το 70%, η αύξηση των καταθέσεων αφορά κυρίως σ’ επιχειρήσεις και για λόγους καθαρά τεχνικούς ή συγκυριακούς και μόνο κατά 25% αύξηση στις καταθέσεις νοικοκυριών.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά τραπεζικού παράγοντα της Πάτρας ο οποίος μάς έλεγε ότι «η θεωρούμενη καθαρή άνοδος των καταθέσεων, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Ιούνιο του 2022, διακλαδώνεται κατά περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ στις επιχειρήσεις και κατά 700 εκατομμύρια ευρώ στα νοικοκυριά». 

Η εκτίμηση του ιδίου ήταν ότι και για τον περασμένο Ιούλιο (του 2022, δηλαδή) τα στοιχεία των τραπεζικών καταθέσεων θα καταγράψουν αύξηση σε σύνολο χώρας, ωστόσο απ’ τον Αύγουστο και μετά θα υπάρξει βαθμιαία αλλά βέβαιη αντιστροφή της τάσης καθώς αυτός είναι ο μήνας που συνοδεύεται από μια σειρά υποχρεώσεων, αρχής γενομένης απ’ τις φορολογικές. 

Παρ’ όλα αυτά και ανεξαρτήτως των παράπλευρων ερμηνειών και αναλύσεων, τα «καθαρά νούμερα» δείχνουν ότι στην Αχαΐα, έως τις 30 Ιουνίου 2022, είχαμε αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων κατά 61 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2021. Και αν συγκρίνουμε τα μεγέθη με προγενέστερες περιόδους, η αύξηση των καταθέσεων στην Αχαΐα συγκριτικά με δυο χρόνια πριν, με τον Ιούνιο του 2020, έφτασε το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, για την ακρίβεια 498 εκατομμύρια, πάντα με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που έχει στη διάθεση της η «Πολιτεία». 

ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥΣ

Μια ακόμη παράμετρος. Φοροτεχνικοί της Πάτρας τάσσονται υπέρ της άποψης ότι η αύξηση των καταθέσεων -έως τον Ιούνιο- ασφαλώς και συνδέεται με την παράταση που δόθηκε φέτος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αλλά και με τον μικρότερο ΕΝΦΙΑ. Αλλά και με κάτι ακόμα. Με την επανεκκίνηση της «αγοράς δανείων». Χαρακτηριστικά, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, επιχειρήσεις σ’ όλη τη χώρα μέσα στον Ιούνιο εισέπραξαν από δανεισμό περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Επίσης, όπως έλεγε στην «Πολιτεία» τραπεζικός με κοντά 30 χρόνια υπηρεσίας, αυτό το καλοκαίρι ήταν εμφανές και στην Πάτρα ότι υπήρξε μεγέθυνση των καταναλωτικών δανείων. Όλα αυτά δείχνουν -και για την Αχαΐα- ότι η εντυπωσιοθηρική αναφορά στην παροδική αύξηση των καταθέσεων η οποία, συχνά, μεταβάλλεται και σε πολιτικό επιχείρημα δεν αφορά παρά μια πολυσύνθετη και «στατική» εικόνα που επηρεάζεται από πλήθος παραγόντων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top