ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Κίνημα 500 δικηγόρων κατά των μέτρων που έφερε η πανδημία

1 12
Σε μια εποχή που… ελέω πανδημίας και υγειονομικής απειλής όλα μοιάζουν να αλλάζουν αίφνης και άρδην, δικηγόροι από την Πάτρα και όλη την υπόλοιπη χώρα, ανησυχώντας για τον κίνδυνο παραβίασης ατομικών δικαιωμάτων αποφάσισαν να υψώσουν τείχος προστασίας με την πρόθεση να λειτουργήσουν ως «ασπίδα» υπεράσπισης και διασφάλισης κεκτημένων που άπτονται της ελευθερίας των πολιτών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων του καθενός.

Ο λόγος, για την «Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα». Πρόκειται για μία κίνηση που μέχρι και πριν την πανδημία μάλλον ουδέποτε θα φανταζόταν κανείς πως θα προέκυπτε η ανάγκη ή ο λόγος δημιουργίας της.

logotypo

Όμως, σχηματίστηκε ως ιδέα πριν από τουλάχιστον έναν χρόνο -δηλαδή εβδομάδες μετά από την αρχή της πανδημίας- και πήρε «σάρκα» και «οστά» μόλις πριν λίγο καιρό, με την υπογραφή περίπου 500 δικηγόρων και νομικών.

Ήδη ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί κατακόρυφα ενώ οι δημιουργημένες σελίδες της «Πρωτοβουλίας» στο φέισμπουκ και στα υπόλοιπα social media (twitter, linkedin, ακόμα και Instagram) προσελκύουν το ενδιαφέρον καθημερινής παρέμβασης, συμμετοχής ή απλής ανάγνωσης, από δεκάδες χιλιάδες ενεργά μέλη, απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας.

ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ

Ένας εκ των πατρινών νομικών και πρωτεργατών αυτής της κίνησης του επιστημονικού δυναμικού του δικηγορικού κλάδου, ο δικηγόρος Χρήστος Τζαβάρας, τονίζει στην «Πολιτεία» ότι ο στόχος είναι «να εκφραστεί ένα μαζικό ρεύμα μέσα στον νομικό κόσμο, που μπορεί να ανοίξει το πεδίο παρέμβασης σε όλη τη… βεντάλια των δημοκρατικών δικαιωμάτων».

Tzavaras

Ήδη μάλιστα η παρεμβατικότητα είναι στο «κόκκινο». Από σημαίνοντες μαχόμενους δικηγόρους, διδάκτορες πανεπιστημιακών σχολών και νομικούς. «Οι οποίοι διακονούν διάφορους τομείς δικαίου, υψώνουν τη φωνή τους για την προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων σε συνθήκες υποχώρησης του δημοκρατικού κεκτημένου, διεθνώς. Με κάθε θεμιτό μέσο, όπως ορίζει το Σύνταγμα, και με τη διάθεση να αποτραπεί η παγίωση ενός σύγχρονου ολοκληρωτισμού», διευκρινίζει ο κ. Τζαβάρας.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΩΣ ΠΡΟΣΧΗΜΑ…

Το ερώτημα είναι «τί παρακίνησε» το συγκεκριμένο κομμάτι του δικηγορικού κόσμου της Πάτρας και της χώρας ολόκληρης. Ή μάλλον, καλύτερα, «τι κινητοποίησε την οποιαδήποτε ανασφάλεια» περί των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Ο πατρινός δικηγόρος εξηγεί ευθαρσώς την εκτίμηση ότι: «Επί ενάμιση χρόνο η πανδημία χρησιμοποιείται ως πρόσχημα έκτακτης νομοθέτησης αντισυνταγματικών κατ’ ουσίαν μέτρων. Ανούσιοι περιορισμοί επιβλήθηκαν στην ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων και παράλληλα, απάθεια επιδείχθηκε ενώπιον πραγματικών συνθηκών διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας».

Και σε αντιπαραβολή θέτει, αντιθέτως, το «επιχείρημα» της «ατομικής ευθύνης» που, όπως λέει, «διαδόθηκε από φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, προκειμένου να μην αποκαλυφθούν οι πολιτικές ευθύνες στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Συγκεκριμένα, εξηγεί: «Η υγειονομική διαχείριση του ιού κατέδειξε την απουσία κρατικής μέριμνας για τους πιο ευάλωτους πολίτες και την κυβερνητική αδιαφορία για τη δημόσια Υγεία αφού ουδέποτε εκπονήθηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας που να στηρίζεται στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας».

Επίσης αναφέρει ότι «με βίαιο τρόπο επιχειρήθηκαν δυσανάλογες απαγορεύσεις συνταγματικώς κατοχυρωμένων μέτρων» και αναφέρεται σε… πλείστες αντισυνταγματικές νομοθετήσεις που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα και «θέτουν εν αμφιβόλω το ίδιο το κράτος δικαίου και αποκρίνονται ακόμα και από δικαστικούς φορείς». Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τον «αντεργατικό» νόμο που επιδιώκει, όπως ισχυρίζονται τα μέλη της «Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και Νομικών», «την περαιτέρω αποδυνάμωση των εργαζομένων».

 

You may also like

Comments are closed.