ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

ΚΙΒΩΤΟΣ της ΑΓΑΠΗΣ: Η «Πολιτεία» έκανε αυτοψία στο ίδρυμα που «κοσμεί» την πόλη

Facebook
Twitter
IMG_7414 (1)

Νόμος του 2014 προβλέπει μείωση χρηματοδότησης αν ένας φορέας (πχ αυτοδιοικητικός) ενισχύσει οικονομικά το ίδρυμα!

 

 

του Αχιλλέα Ροδίτη (από εφημερίδα ΠΟΛΙΤΕΙΑ)

Κιβωτός της Αγάπης. Δεν χρειάζεται να πεις ή να γράψεις πολλά για αυτό το ίδρυμα. Ένα ίδρυμα που θα μπορούσες να το πεις και εκκλησία. Γιατί είσαι σίγουρος ότι ακόμα κι ο Χριστός κάπου εκεί μέσα θα ένιωθε αγαλλίαση βλέποντας το μεγαλείο της Ανθρώπινης Αγάπης, της προσφοράς με ψυχή, της έντιμης στάσης ζωής των ανθρώπων του οι οποίοι έχουν μόνο έναν σκοπό: να δώσουν χωρίς να πάρουν. Ό,τι ζητούν από την κοινωνία, είναι μονάχα αυτά τα απολύτως αυτονόητα που χρειάζονται για να μπορούν να δώσουν όσα περισσότερα γίνεται, στα παιδιά που φιλοξενεί το ίδρυμα. Και η κοινωνία ξέρει να νιώθει και να «διαβάζει» πού κρύβεται το θετικό στοιχείο και πού όχι.

 

ΓΝΩΣΤΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για αυτό και δεκαετίες τώρα προσφέρει στην Κιβωτό της Αγάπης το υστέρημά της. Για αυτό και αν και πρόσφατα με την υπόθεση της «Κιβωτού του κόσμου» κάποιοι μπερδεύτηκαν λόγω του παρόμοιου ονόματος, η πατραϊκή κοινωνία ήξερε τη διαφορά και δεν παρέκλινε σπιθαμή από τη θέση υποστήριξης, έμπρακτης συμπαράστασης, συνεχίζοντας να προσφέρει αυτό που μπορούσε. Η «Πολιτεία» για άλλη μία φορά κάνει ρεπορτάζ εκεί που «χτυπά» ο «παλμός» της πόλης. Ρεπορτάζ για την ουσία κι όχι για τους «τύπους», εκεί όπου πραγματικά ανακαλύπτεις την ουσία αυτού που ονομάζουμε «Κοινωνική Προσφορά» και δη,  στον τομέα της Υγείας.

 

ΟΙ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΙ

Συνολικά 69 παιδιά φιλοξενούνται στο ίδρυμα. Παιδιά ηλικίας από 4 έως και 58 χρόνων. Παιδιά που κάθε μέρα, και όλη μέρα, εισπράττουν φροντίδα και αγάπη. Που νιώθουν ότι έχουν μαζί τους, τους «δικούς» τους ανθρώπους που τους λατρεύουν και πού θα κάνουν τα πάντα για αυτούς. Κι έτσι, δεν είναι μόνοι. Κι έτσι, χαμογελούν.

 

 

ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Η γυναίκα που κρατά το «τιμόνι»

NIKOLAOY (2) (1)

Η κυρία Κατερίνα Νικολάου είναι η γυναίκα που επί χρόνια πολλά κρατά στιβαρά το «τιμόνι» του ιδρύματος. Είναι η Πρόεδρος του 7μελους (αμισθί) Διοικητικού Συμβουλίου, που σε καιρούς δύσκολους τα βγάζει πέρα. Χάρη στη βοήθεια του κόσμου. Ενώ το ίδρυμα λειτουργεί υποδειγματικά χάρη σε ένα προσωπικό διοικητικών και υγειονομικών εργαζομένων, που δύσκολα το συναντάς. Άνθρωποι που απασχολούνται κάθε μέρα με χαραγμένο το χαμόγελο στο πρόσωπο!

Δύο από τις εργαζόμενες (1)

Όσο για την κα Νικολάου; Στην ολιγόλεπτη συνάντηση που είχαμε και στην ερώτηση «από πότε είναι στο ίδρυμα», η απάντηση ήταν: «ω! μια ζωή ολόκληρη. Ούτε που θυμάμαι πότε». Βέβαια η διαδρομή της ξεκίνησε από το Άσυλο Ανιάτων. Οι συχνές επισκέψεις παιδιών από την Κιβωτό της Αγάπης, όμως, της κίνησαν το ενδιαφέρον και μεταπήδησε στο ίδρυμα παραμένοντας εκεί σταθερά.

 

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑ…

Η ίδια τονίζει ένα πράγμα: «Ευχαριστώ τον κόσμο». Και προσθέτει: «χρωστώ πολλά στην τοπική μας κοινωνία. Κι όχι μόνο, αφού έχουμε ανθρώπους που βοηθούν και από παντού στην Ελλάδα. Φέρνουν καθημερινά ρούχα, τρόφιμα. Ό,τι μπορούν». Μιλά για τις ανάγκες που υπάρχουν σε κοτόπουλο, κιμά, κρέας, σε άλλα τρόφιμα. Αλλά είναι καθησυχασμένη από την συνεχή «ΡΟΗ ΑΓΑΠΗΣ» όπως λέει, των απλών πολιτών.

 

ΛΕΙΠΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ (1) (1)

Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι αρκετό: 4 παιδιά νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας. «Άρα χρειάστηκαν 4 Χ 3 βάρδιες, 12 άτομα μόνο για τη φροντίδα αυτών των παιδιών», λέει η κα Νικολάου. Δύσκολο, λοιπόν, να φθάσει το προσωπικό. Χρειάζονται περισσότεροι. Εννοείται ότι χρειάζονται και περισσότερα χρήματα γι’ αυτό. Αλλά πώς; Η ελληνική πολιτεία δεν ενισχύει σε αποτελεσματικό βαθμό. Σκεφθείτε, ότι δίνει μόλις 34 ευρώ την ημέρα ανά άτομο. Για διατροφή, φροντίδα, θεραπευτικές αγωγές και πολλά ακόμη. Δεν φθάνουν ούτε κατά φαντασία!

 

 

Ο Νόμος που… μείωσε το ποσό επιδότησης

Βέβαια, επειδή στην Ελλάδα ζούμε και ξέρουμε πώς λειτουργεί το κράτος, δεν θα μπορούσε να μην έχει συμβεί και το παρακάτω παράδοξο και εξόχως αδικαιολόγητο. Ενώ η ελληνική πολιτεία, όπως προαναφέραμε, χρηματοδοτεί το ίδρυμα με μόλις 34 ευρώ ημερησίως για κάθε παιδί φιλοξενούμενο, εν τούτοις το 2014 ψηφίστηκε Νόμος με βάση τον οποίο όταν το ίδρυμα λαμβάνει χρηματική ενίσχυση από κάποιον φορέα, (πχ αυτοδιοικητικό),τότε αυτομάτως το ποσό της ενίσχυσης αφαιρείται από το ποσό χρηματοδότησης που θα δοθεί στο ίδρυμα! Δηλαδή, εάν, για παράδειγμα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δώσει κάποια χρήματα στην Κιβωτό της Αγάπης, το εμπλεκόμενο υπουργείο θα μειώσει το ποσό των 34 ευρώ ανά παιδί στα μόλις 27 ευρώ ανά παιδί!

 

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ

IMG_7416 (1)

Στις 9 Αυγούστου 1971, στην αίθουσα της ομοσπονδίας επαγγελματιών και βιοτεχνών Πατρών, 24 Πατρινοί πολίτες, με την καθοδήγηση του Αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Λιαρομμάτη, αποφάσισαν ομόφωνα τη σύσταση Φιλανθρωπικού Σωματείου με την επωνυμία «ΚΙΒΩΤΟΣ ΑΓΑΠΗΣ». Η «Κιβωτός της Αγάπης» στεγάζεται στην οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 29 και αναλαμβάνει το βάρος της ανατροφής παιδιών με τόσο σοβαρά προβλήματα  και απαλλάσσοντάς τες κατ’ επέκταση από το κοινωνικό στίγμα που επηρεάζει τη φυσιολογική ανάπτυξη των υπολοίπων παιδιών της οικογένειας.

Παρέχει εντελώς διαμονή, τροφή, ιατρική φροντίδα και φαρμακευτική αγωγή σύμφωνα με τις οδηγίες των γιατρών. Εφαρμόζει προγράμματα φυσικοθεραπείας, εργασιοθεραπείας, καθώς επίσης καθημερινό πρόγραμμα περιποίησης ενός εκάστου παιδιού που λόγω των σοβαρών αναπηριών τους αδυνατούν να φάνε μόνα τους, να πιουν νερό, να πάνε στην τουαλέτα και επί 24ώρου βάσεως ευρίσκονται με πάνες ακράτειας οι οποίες υποχρεωτικά αλλάζονται 4 φορές την ημέρα και όσες άλλες φορές χρειασθεί. Με το ειδικό λεωφορείο για ΑΜΕΑ (δωρεά της πρώην Νομαρχίας Αχαΐας), μπορούν να μετακινούνται 13-15 παιδιά και λαμβάνουν μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

0004

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top