ΠΟΛΙΤΕΙΑΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η επιστήμη λύνει το πρόβλημα θέρμανσης – Κάνοντας τα κλαδιά πέλλετ, αντί να τα καίμε -Πώς ο Δήμος θα μπορούσε να εφοδιάζει τους πολίτες μετά τα κλαδέματα…

1ο ΚΛΑΔΙΑ ΠΕΛΛΕΤ ΚΕΝΤΡΙΚΗ

Ίσως πρόκειται για μια “χρυσή” ευκαιρία προς αξιοποίηση και από τον Δήμο Πατρέων, όπως ήδη πράττει ο Δήμος Χαλανδρίου!

 

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Το ρεπορτάζ μας της προηγούμενης εβδομάδας, για τους πυκνούς καπνούς που «πνίγουν» τους πολίτες αλλά και μαθητές σχολείων, λόγω της ανεξέλεγκτης καύσης κλαδιών σε χωράφια, μετά το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, στάθηκε αφορμή για μια εξίσου σημαντική συνέχεια.

Στο πώς όλα αυτά τα κλαδιά θα μπορούσαν, αντί να καούν, να χρησιμεύσουν ως βιομάζα από την οποία να παραχθεί ακόμα και πέλλετ το οποίο θα μπορούσε να δοθεί στους πολίτες, παρέχοντας τους, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, μια καλή και προσεγγίσιμη εναλλακτική λύση θέρμανσης για τον βαρύ χειμώνα. Αλλά και να χρησιμοποιηθεί σε χώρους πρασίνου ή ακόμα και για την λειτουργία βιομηχανιών με εξασφαλισμένη την προστασία του περιβάλλοντος.

Αφορμή για τη συνέχεια αυτή έδωσε προ ημερών και η εκπομπή «Ράδιο-Αρβύλα» μέσα από την σάτιρα ενός μηχανήματος που ονομάστηκε «κλαδορουφήχτρας».  Διότι όσο κι αν «βγάζει» γέλιο η ονομασία του, η ύπαρξη του είναι πραγματική και αποτελεί προϊόν επιστημονικής έρευνας από ελληνικά πανεπιστήμια, μεταξύ αυτών και του Πανεπιστημίου Πατρών, που «δείχνουν» τον δρόμο ώστε τα αμάζευτα κλαδιά να μπορούν να γίνουν ύλη για θέρμανση, ακόμα και λίπασμα.

 

ΠΩΣ ΤΑ ΚΛΑΔΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ… FORBIT

1ο Γ. ΛυμπεράτοςΕΝΘΕΤΗ

Ο Καθηγητής του ΕΜΠ. κ. Γεράσιμος Λυμπεράτος

Σύμφωνα, λοιπόν, με την επιστημονική έρευνα που προχώρησε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και απ’ τον Καθηγητή Χημικών Μηχανικών κ. Γεράσιμο Λυμπεράτο, τα υπολείμματα τροφών αλλά και τα κλαδέματα αποτελούν βιοαπόβλητο και η ταφή τους είναι εξαιρετικά αρνητική για το περιβάλλον.

Γι’ αυτό το λόγο ενδείκνυται η κομποστοποίησή τους. Μέσω αυτής, παράγεται το προϊόν FORBI μπορεί να αξιοποιηθεί από τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, όπως την τσιμεντοβιομηχανία, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα.

Μπορεί ακόμα  να αξιοποιηθεί για την παραγωγή πέλλετ, για την θέρμανση κατοικιών ή δημόσιων χώρων. Μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί για την παραγωγή βιοαιθανόλης, για την κίνηση των αυτοκινήτων, την παραγωγή βιοαερίου και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

 

ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΗΔΗ Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Δήμος Χαλανδρίου, σε συνεργασία με το ΕΜΠ και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Waste4Think, παράγει ένα προϊόν βιομάζας από βιοαπόβλητα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χώρους πρασίνου ή να δοθεί στους δημότες προς αξιοποίηση. Σύμφωνα με ενημερωτικό έντυπο του Δήμου, στο Χαλάνδρι συλλέγονται περίπου 8.000 τόνοι υπολειμμάτων τροφών από τις κατοικίες και 10.000 τόνοι κλαδεμάτων τα οποία μέχρι πρότινος κατέληγαν στο ΧΥΤΑ της Φυλής.

Μέσω του προγράμματος Waste4Think ο Δήμος τα συλλέγει και τα μετατρέπει στο προϊόν FORBI. Στο πλαίσιο της εφαρμογής των δράσεων του δήμου αποδείχτηκε ότι μέσω της κομποστοποίησης του FORBI με συλλεγόμενα κλαδέματα σε αναλογία 1:1, επιταχύνεται κατά τουλάχιστον τέσσερις φορές η διαδικασία της κομποστοποίησης των κλαδεμάτων. Το προϊόν έτσι είναι κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί σε χώρους πρασίνου ή να διατεθεί στους δημότες προς αξιοποίηση!

 

ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΗΔΗ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ

1ο ΛΙΒΑΝΟΣ Ενθετη Φωτο

Η παραπάνω μέθοδος άρχισε επίσης να εφαρμόζεται με επιτυχία και στον Λίβανο, στο πλαίσιο του προγράμματος SIRCLES (ένθετη φωτογραφία).  Στην Λιβανέζικη μονάδα κομποστοποίησης που φτιάχτηκε στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος ήδη γίνεται η επεξεργασία – ανακύκλωση τόσο των τροφικών υπολειμμάτων όσο και των κλαδιών που μαζεύτηκαν αλλά δεν μπήκαν στην πυρά.

 

Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

πανεπιστημιο

Σε ανύποπτο χρόνο ο Καθηγητής του ΕΜΠ κ. Γεράσιμος Λυμπεράτος είχε μιλήσει στην Πάτρα για το όλο θέμα. Σε εκδήλωση που είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 2021 από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Τμήμα Χημείας, του οποίου μάλιστα η αν. Καθηγήτρια,  Χρυσή Καραπαναγιώτη, ασχολείται ενεργά με την σχετική επιστημονική έρευνα.

Τότε, ο κ. Λυμπεράτος έδωσε διάλεξη με τίτλο: «Παραγωγή και αξιοποίηση προϊόντος βιομάζας από τροφικά υπολείμματα». Ως συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής, με γνωστικό αντικείμενο την Περιβαλλοντική Βιοτεχνολογία, με ιδιαίτερη έμφαση στην επεξεργασία και αξιοποίηση αποβλήτων και βιομάζας για παραγωγή ενέργειας, είχε αναλύει την διαδικασία και το πώς τα απόβλητα μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να παραχθούν τα προϊόντα που είναι εξαιρετικά χρήσιμα στην καθημερινότητα των πολιτών.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΧΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ:

18 1 e1668580612667

You may also like

Comments are closed.

409 patra ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Επιστολή Πελετίδη: Ζητά ακύρωση της δημοπρασίας για το πρώην “409”, από τον Πρωθυπουργό

O Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, απέστειλε σήμερα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επιστολή για το 409 πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο της Πάτρας. ...