Από την 1η Ιουλίου 2025, οι επιχειρήσεις στον κλάδο του αυτοκινήτου θα είναι υποχρεωμένες να καταγράφουν τις συναλλαγές τους στο ψηφιακό πελατολόγιο της ΑΑΔΕ, ενώ σε περίπτωση παραβίασης της υποχρέωσης αυτής, προβλέπεται αυτοτελές πρόστιμο ύψους 100 ευρώ για κάθε όχημα, ενισχύοντας τη διαφάνεια και μειώνοντας τη φοροδιαφυγή στον συγκεκριμένο κλάδο.
Η συγκεκριμένη υποχρέωση είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής της ΑΑΔΕ για την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των φορολογικών διαδικασιών. Το μέτρο θα ισχύει αρχικά για συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων του κλάδου του αυτοκινήτου, αλλά αναμένεται να επεκταθεί σε άλλες κατηγορίες επαγγελματιών από το Φθινόπωρο του 2025. Συγκεκριμένα, στόχος είναι να ενταχθούν κλάδοι όπως οι κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι, βαπτίσεις) και ο τουριστικός τομέας (ξενοδοχεία), όπου παρατηρούνται υψηλά ποσοστά αδήλωτων συναλλαγών.
Η επέκταση του μέτρου σε αυτούς τους τομείς έχει σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και τη μείωση των αδήλωτων συναλλαγών, οι οποίες υπονομεύουν τη φορολογική βάση της χώρας.
- Συνεργεία επισκευής και συντήρησης οχημάτων
- Φανοποιεία
- Επιχειρήσεις τοποθέτησης συναγερμών, ηχοσυστημάτων και οργάνων σε οχήματα
- Χώροι στάθμευσης
- Πλυντήρια αυτοκινήτων
- Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών (δίτροχων, τρίτροχων, τετράτροχων), μοτοποδηλάτων, επιβατικών οχημάτων, επαγγελματικών οχημάτων, γεωργικών μηχανημάτων και άλλων αυτοκινούμενων μηχανημάτων.
Ποιες οι εξαιρέσεις
Ορισμένες επιχειρήσεις θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση τήρησης του ψηφιακού πελατολογίου. Συγκεκριμένα, εξαιρούνται οι επιχειρήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με συστήματα αυτοεξυπηρέτησης, όπου οι αποδείξεις εκδίδονται άμεσα με την ολοκλήρωση της υπηρεσίας, καθώς και ορισμένες άλλες κατηγορίες που αφορούν την παράδοση καινούριων αυτοκινήτων ή την επισκευή αποσπασμένων εξαρτημάτων.
Με το νέο σύστημα, οι επαγγελματίες θα μπορούν να καταχωρούν τις συναλλαγές τους μέσω της εφαρμογής myDATAapp, η οποία θα είναι διαθέσιμη από τον Ιούνιο. Με τη χρήση της εφαρμογής, οι επιχειρηματίες θα μπορούν να σκανάρουν την πινακίδα του οχήματος για να καταγράψουν την πληροφορία στην εφαρμογή και, στη συνέχεια, να σκανάρουν την απόδειξη ή το τιμολόγιο όταν η συναλλαγή ολοκληρώνεται, καταγράφοντας την έξοδο του οχήματος.
Αντιδράσεις
Παρά την επιβολή του μέτρου, υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις από φορείς της αγοράς. Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ) εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για την εφαρμογή του ψηφιακού πελατολογίου. Σύμφωνα με την ΚΕΕΕ, το μέτρο όχι μόνο δεν διευκολύνει τις επιχειρήσεις στην ψηφιακή τους μετάβαση, αλλά δημιουργεί επιπλέον δυσχέρειες και καθυστερήσεις στη λειτουργία τους. Επισημαίνουν ότι η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ δεν επικοινωνεί με τα ήδη υπάρχοντα ηλεκτρονικά συστήματα διαχείρισης των επιχειρήσεων, κάτι που δυσχεραίνει την ενσωμάτωση του νέου συστήματος.