ΥΓΕΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κλινικές δοκιμές του εμβολίου AstraZeneca σε μορφή ρινικού σπρέι

riniko sprei
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αρχίζει κλινικές έρευνες, για τη χορήγηση του σκευάσματος κατά της Covid-19 που ανέπτυξε με την AstraZeneca δια της εισπνοής από τη μύτη, ως ρινικό σπρέι.

Η Οξφόρδη καλεί ήδη εθελοντές, ώστε η κατεπείγουσα κλινική μελέτη να αρχίσει ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.

Η πρώτη φάση της κλινικής έρευνας θα αφορά σε 30 υγιείς εθελοντές άνω των 40 ετών και θα εξετάσει την ασφάλεια της μεταφοράς του σκευάσματος, από τη σύριγγα στο σπρέι για χρήση από τη μύτη, σύμφωνα με την πρόσκληση του πανεπιστημίου, προς μη εμβολιασμένα άτομα.

Οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου υπό μορφή ρινικού σπρέι, με την ελπίδα ότι η επίδραση του σκευάσματος θα είναι εξίσου ή έστω λίγο λιγότερο υψηλή, σε σχέση με τη χορήγηση μέσω σύριγγας.

Η κλινική μελέτη αναμένεται να διαρκέσει περίπου τέσσερις μήνες και εάν κριθεί επιτυχής, θα προχωρήσει στην επόμενη φάση, με μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών.

Το ρινικό σπρέι είναι σημαντικά πιο εύκολος τρόπος για τη χορήγηση του σκευάσματος, που δημιουργεί αντισώματα κατά του κορωνοϊού, δεδομένου ότι οι ανώτεροι αεραγωγοί μέσω της μύτης, είναι η βασική οδός εισόδου των σταγονιδίων με κορωνοϊό, στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σημειώνεται ότι δοκιμές με ρινικό σπρέι έχουν ήδη αρχίσει και στη Ρωσία, για τη χρήση του εμβολίου Sputnik V μέσω εισπνοής, όπως δήλωσε αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής του ρωσικού κέντρου Γκαμαλέγια.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΥΓΕΙΑ