ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλωστοϋφαντουργία: Ο πληθωρισμός έφερε πτώση στο 10μηνο για την ελληνική ένδυση

royxa new free 768x432 1

Πτωτικά κινήθηκαν τα περισσότερα μεγέθη στην αλυσίδα ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023, λόγω κυρίως της μειωμένης ζήτησης από το εξωτερικό, όπου ο αυξημένος πληθωρισμός περιόρισε την αγοραστική δύναμη και άρα και την κατανάλωση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Έτοιμου Ενδύματος (ΣΕΠΕΕ), ο δείκτης παραγωγής σημείωσε μείωση 10,7% στην ένδυση και 0,5% στην κλωστοϋφαντουργία, ενώ οι συνολικές εξαγωγές κατέγραψαν πτώση κατά 18% και διαμορφώθηκαν σε 1,56 δισ. ευρώ.

Πιο αισθητή ήταν η πτώση στις εξαγωγές ειδικά του ενδύματος, οι οποίες μειώθηκαν κατά 22%, ενώ στην κλωστοϋφαντουργία συρρικνώθηκαν κατά 9,5% και στον πρωτογενή τομέα (βαμβάκι) κατά 18,7%.

Στις εισαγωγές, καταγράφηκε επίσης μείωση κατά 8,5%. Η μείωση στις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών ανήλθε σε 5,8%, ενώ οι εισαγωγές ενδυμάτων μειώθηκαν κατά 8,7%.

Όσον αφορά την εγχώρια αγορά, οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων κατέγραψαν άνοδο 12% στο δεκάμηνο και ανήλθαν σε αξία σε 2,65 δισ. ευρώ.

You may also like

Comments are closed.