Κλυδωνισμοί στην Αριστερά: Μαζική έξοδος 150 στελεχών από τη Νέα Αριστερά με «βλέμμα» προς το κόμμα Τσίπρα

Πρωτοφανείς κοινοβουλευτικές και πολιτικές ανατροπές προκαλεί η μαζική αποχώρηση 150 στελεχών και 7 βουλευτών από τη Νέα Αριστερά. Την κοινή επιστολή αποχώρησης συνυπογράφουν, μεταξύ άλλων, ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της ΚΟ και βουλευτής, Αλέξης Χαρίτσης, καθώς και οι βουλευτές Έφη Αχτσιόγλου, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νάσος Ηλιόπουλος, Θεανώ Φωτίου, Μερόπη Τζούφη και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Η έξοδος των συγκεκριμένων προσώπων επιφέρει αυτόματη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς. Καθώς οι 7 αποχωρήσαντες βουλευτές επέλεξαν να κρατήσουν τις έδρες τους και να ανεξαρτητοποιηθούν, η αριθμητική δύναμη της ΚΟ μειώνεται δραματικά. Ως εκ τούτου, οι εναπομείναντες βουλευτές δεν συμπληρώνουν πλέον τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό που ορίζει ο κανονισμός της Βουλής για τη διατήρηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Με βάση αυτή την εξέλιξη, τις επόμενες ώρες όλοι οι βουλευτές της ΝΕΑΡ θα ενταχθούν στους ανεξάρτητους της Βουλής, οι οποίοι πλέον θα αριθμούν συνολικά τους 40.

- Διαφήμιση -

Το κείμενο της αποχώρησης και η στρατηγική διαφωνία

Στην κοινή τους διακήρυξη, τα 150 στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι η αποχώρησή τους αποτελεί μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση, καθώς θεωρούν ότι ο κύκλος της Νέας Αριστεράς, που άνοιξε πριν από δύο χρόνια, έχει φτάσει οριστικά στα όριά του. Αν και αναγνωρίζουν ότι το κόμμα έδωσε τίμιες μάχες με αιχμηρό κοινοβουλευτικό λόγο, τονίζουν ότι πλέον υπάρχει βαθιά στρατηγική διαφωνία με την επιλογή της πλειοψηφίας της ηγεσίας.

Το σημείο τριβής εστιάζεται στην ανάγκη δημιουργίας μιας ευρύτερης πολιτικής εναλλακτικής:

  • Διαφωνούν με τη λογική της αυτόνομης ανασυγκρότησης της ριζοσπαστικής Αριστεράς.
  • Υπογραμμίζουν ότι η κοινωνία απαιτεί μεγάλη πολιτική και κοινωνική συσπείρωση για να αντιμετωπιστεί η Δεξιά.
  • Θέτουν ως κεντρικό στόχο τη συγκρότηση ενός Λαϊκού Μετώπου για να αποτραπεί μια τρίτη θητεία του σημερινού καθεστώτος Μητσοτάκη.

Κίνηση προς το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα

Η ρητορική των στελεχών που αποχωρούν δείχνει να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών, οι οποίες θέλουν ένα μεγάλο μέρος εξ αυτών να κινούνται προς το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα στελέχη αυτά ιεραρχούν ως απόλυτη προτεραιότητα την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τη διαμόρφωση όρων μιας ευρείας συσπείρωσης, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την πλήρη πολιτική ταύτιση με το εγχείρημα της ΕΛΑΣ.

Στην κατακλείδα της επιστολής τους, σημειώνουν ότι η ανανεωτική Αριστερά οφείλει να φανεί χρήσιμη στους λαϊκούς αγώνες για δημοκρατία, δικαιοσύνη και ειρήνη, στρέφοντας τα βέλη τους και κατά της διεθνούς επικαιρότητας, κάνοντας λόγο για τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Google Logo Προσθήκη του Politeianews.gr στην Google

Ροή Ειδήσεων

Οι ειδησεις σημερα
spot_img

Δείτε επίσης

Σχετικο περιεχομενο