ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (ΝΑΝΤΙΑ) ΚΟΥΛΟΥΜΠΗ: Κάθε ψήφος που χάνεται για την Αριστερά… οδηγεί σ’ έναν βάρβαρο κόσμο!

Facebook
Twitter
Χωρίς τίτλο

– «Η Νέα Αριστερά προσπαθεί να ξαναφέρει την πολιτική συζήτηση στο επίκεντρο», τονίζει η κα Κουλουμπή. Εξηγώντας πως: «δεν ξεστομίζει εύπεπτες κραυγές και εξυπνάδες και δεν στηρίζεται σε διασημότητες πρωϊνάδικων»…

 

του Αχιλλέα Ροδίτη (από εφημερίδα ΠΟΛΙΤΕΙΑ)

Η Κωνσταντίνα Κουλουμπή, ή αλλιώς η… Νάντια Κουλουμπή όπως την ξέρουν οι πιο κοντινοί της άνθρωποι, είναι μία ακόμα δυναμική υποψηφιότητα από την Πάτρα, στις προσεχείς Ευρωεκλογές.

 

Με το κόμμα Νέα Αριστερά. Και με την ίδια, να έχει ήδη διαγράψει μία αξιοπρόσεχτη παρουσία, όχι μόνο στον χώρο της πολιτικής, με ριζοσπαστικές ιδέες και προτάσεις, αλλά και μία παρουσία προσφοράς μέσα στην κοινωνία. Ενδοκρινολόγος, στο επάγγελμα, με ιδιωτικό ιατρείο στην Πάτρα, είναι από τους επιστήμονες εκείνους που οι άνθρωποι την εμπιστεύονται για τα πάντα…

Ακριβώς επειδή πρώτιστη ιδιότητα για την ίδια είναι αυτή του… Ανθρώπου. Το στίγμα της το έδωσε για άλλη μία φορά, κατά την διάρκεια της πρόσφατης εκδήλωσης στην Πάτρα, παρουσία του πρώην υπουργού Νίκου Φίλη. Μια ανοικτή πολιτική εκδήλωση για την Ευρώπη, τον Πόλεμο και την Ειρήνη. Κι όποιος την άκουσε, μπόρεσε να συνειδητοποιήσει το μεγαλείο ανθρωπιάς και πολιτικής εντιμότητας που την διακρίνει… Και σήμερα, μας ξεδιπλώνει τις σκέψεις της στην Πολιτεία:

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

DSC_3046 copy

  • Ακούμε πολλά για το περίφημο διακύβευμα των Ευρωεκλογών. Πολλά, σε σχέση με την Ευρώπη αλλά και πολύ περισσότερα σε σχέση με την εντός συνόρων πολιτική κατάσταση; Είναι περισσότερο… Ευρωεκλογές ή μήπως Εθνικές εκλογές;

Επιθυμία της ΝΔ είναι η συσκότιση της ευρωπαϊκής διάστασης των ευρωεκλογών και ο υπερτονισμός της εθνικής τους σημασίας. Ισχυρίζεται ότι μια σοβαρή μείωση του ποσοστού της θα απειλούσε τη σταθερότητα της χώρας. Ας αναρωτηθούμε: Ποια πολιτική ακολουθούν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ στην ευρωβουλή μαζί με την πολιτική τους οικογένεια, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα; Αυτή η πολιτική οικογένεια είναι η βάση των πολιτικών λιτότητας στην Ευρώπη, της υπερχρέωσης του νότου, της εμπλοκής σε πολεμικές συγκρούσεις και τρομακτικής αύξησης των πολεμικών δαπανών, σε βάρος των κονδυλίων στήριξης κοινωνικών πολιτικών.

Το ΝΑΤΟ κερδίζει, οι ευρωπαϊκοί λαοί χάνουν. Δεν είναι λοιπόν η σταθερότητα της χώρας, που απειλείται, αλλά η σταθερότητα της ηγεμονίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του οποίου οι επιλογές ευθύνονται για την αστάθεια των κοινωνιών μας, βάζουν σε κίνδυνο το παρόν και το μέλλον μας. Με κάθε έναν βουλευτή της ΝΔ που στέλνουμε στο Στρασβούργο μόνο τη σταθερότητα δεν ενισχύουμε. Το λάκκο μας σκάβουμε. Υπάρχει κι ένας άλλος λόγος για την αποσιώπηση των ευρωπαϊκών θεμάτων.  Η Ελλάδα είναι στο στόχαστρο των Ευρωπαϊκών αρχών για τέσσερα σοβαρά θέματα: Το έγκλημα στην Πύλο, το έγκλημα στα Τέμπη, τη σκανδαλώδη διοχέτευση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης σε ελάχιστες επιχειρήσεις, και το κατασκοπευτικό λογισμικό Predatorμε τις παράνομες παρακολουθήσεις. Αυτές τις μέρες προστίθεται και η αστυνομική αυθαιρεσία στον κατάλογο των συστηματικών παραβιάσεων ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων στη χώρα μας.

 

  • Η Νέα Αριστερά, μετά την απόσχιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν δείχνει να καταγράφει μια ανοδική πορεία. Τι φταίει;

Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Η Νέα Αριστερά δημιουργήθηκε πριν από έξι μήνες, δεν έχει μιντιακούς ή άλλους χορηγούς και λέει πράγματα που βρίσκονται στην αντίποδα της κυρίαρχης κουλτούρας. Δεν ξεστομίζει εύπεπτες κραυγές και «εξυπνάδες», δεν στηρίζεται σε διασημότητες πρωϊνάδικων. Η Νέα Αριστερά προσπαθεί να ξαναφέρει την πολιτική συζήτηση στο επίκεντρο. Η κοινωνία, όμως, ειδικά η κοινωνία που υποφέρει, μπορεί να πολιτεύεται κάτω από τα ραντάρ των δημοσκοπικών εταιρειών. Το έγκλημα στα Τέμπη έφτασε στο ευρωκοινοβούλιο χάρη στην κινητοποίηση κάποιων δεκάδων ανθρώπων που πήραν την έρευνα για το δίκιο στα χέρια τους. Η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου έφτασε στο ευρωκοινοβούλιο χάρη στη μητέρα του και το κίνημα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ. Η υπόθεση της δολοφονίας του Βασίλη Μάγγου μετά την άγρια κακοποίησή του από αστυνομικούς, ξανανοίγει, υπό το βάρος των κοινωνικών πιέσεων.

Στα νησιά μας κινήσεις πολιτών συνασπίζονται για να κρατήσουν τις παραλίες δημόσιες. Τα μουσικά σχολεία παρεμβαίνουν με τον ιδιαίτερο καλλιτεχνικό τους τρόπο: με αντιπολεμικά βίντεο, με τραγούδια υπέρ της δημόσιας παιδείαςή την τιμωρία των υπευθύνων του εγκλήματος στα Τέμπη. Δημοσιογράφοι και νομικοί που τιμούν το επάγγελμά τους αποκάλυψαν τις συνθήκες του φρικιαστικού εγκλήματος του πνιγμού εκατοντάδων στην Πύλο. Γιατροί στα νοσοκομεία υπερασπίζονται τη δημόσια δωρεάν υγεία, σταματώντας απογευματινά χειρουργεία. Αυτή λοιπόν οι κοινωνία επιβεβαιώνει ότι ο αγώνας για δημοκρατία, ο αγώνας για κοινωνικό κράτος και κράτος δικαίου, ο αγώνας για τη σωτηρία του πλανήτη ενάντια στην κεφαλαιακή καταλήστευση του περιβάλλοντος, ο αγώνας για τη χειραφέτηση των δυναστευόμενων είναι ΚΑΙ επίκαιρος ΚΑΙ ζωντανός. Και θα παράξει και πολιτικά αποτελέσματα.

 

  • Στις δημοσκοπήσεις, αλλά και στις εκλογές, μέγα ζητούμενο πάντα είναι η… αποχή. Αν είχατε μπροστά σας έναν αμφιταλαντευόμενο ψηφοφόρο, τι θα του λέγατε ώστε να τον πείσετε να ψηφίσει;

DSC 6211 resize 2 1

 

 

Θα αρχίσω λίγο «περίεργα» την απάντηση, μιλώντας για την Ακροδεξιά. Ένα σύνολο ακραίων πολιτικών ιδεολογιών με κυρίαρχα στοιχεία τη βαθιά υποτίμηση της δημοκρατίας και τον ολοκληρωτικό εθνικιστικό λόγο, που στηρίζεται στην ανωτερότητα της φυλής. Της ελληνικής φυλής εδώ, της γαλλικής φυλής στη Γαλλία, της γερμανικής φυλής στη Γερμανία κοκ. Ο παραλογισμός είναι ολοφάνερος, δε μπορεί όλες οι φυλές να είναι ανώτερες των άλλων, αλλά η ακροδεξιά αυτό ακριβώς είναι, η ρήξη με τη λογική.

Οι «ανωτερότητες» επεκτείνονται σε διάφορες κατευθύνσεις: οι άντρες ανώτεροι από τις γυναίκες, η χριστιανική θρησκεία ανώτερη από την εβραϊκή, οι μπαλαμοί ανώτεροι από τους ρομά, οι τραπεζίτες ανώτεροι από τους άστεγους, οι ετεροφυλόφιλοι ανώτεροι από τους ομοφυλόφιλους, οι εργοδότες ανώτεροι από τους εργάτες και τις εργάτριες. Οι «κατώτεροι» άνθρωποι έχουν λιγότερα δικαιώματα, είναι λιγότερο άνθρωποι, στην ακροδεξιά οπτική. Οι εγκληματικές πράξεις εναντίον προσφύγων, ομοφυλόφιλων ή αριστερών χαρακτηρίζουν τις ακροδεξιές συμμορίες, συχνά σε σύμπραξη με τις κρατικές δυνάμεις καταστολής.

Τα τελευταία χρόνια, ιδέες με ακροδεξιό υπόβαθρο ακούγονται ελκυστικές σε ανθρώπους που εκλογικά είναι μακριά από την επίσημη Ακροδεξιά. Θα επιχειρήσω σχηματική περιγραφή: ο λαϊκός, φτωχοποιημένος κόσμος δέχεται απανωτά κτυπήματα. Ανεργία, κακοπληρωμένη δουλειά, ανύπαρκτες ασφαλείς δημόσιες συγκοινωνίες, σχολεία που υποχρηματοδοτούνται και καταρρέουν, πανάκριβη ενέργεια, φόροι επί φόρων. Για τα μύρια κακά της μοίρας μας, είναι ευκολότερο να ενοχοποιήσουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται ακόμα πιο κάτω από μας στην κοινωνική πυραμίδα, παρά να τα βάλουμε με την Κυβέρνηση, το Κεφάλαιο, τον Ιμπεριαλισμό (το λέμε Παγκοσμιοποίηση πλέον).

Μπορούμε να κάτσουμε στο σπίτι μας και να αδιαφορήσουμε για τα παραπάνω. Αλλά η ιστορία έχει δείξει ότι κάθε δικαίωμα που αφαιρούμε από τους πιο αδύνατους ανθρώπους σε λίγο, οι έχοντες την εξουσία, θα το αφαιρέσουν κι από μας. Κάθε ψήφος που χάνεται για την Αριστερά (και δεν αναφέρομαι σε όσους κι όσες ιδεολογικά επιλέγουν αποχή από τις εκλογές, αλλά έχουν μαχητική παρουσία στα κινήματα), καταλήγει ενίσχυση της πιθανότητας ενός αυταρχικού, ολοκληρωτικού, βάρβαρου κόσμου.

 

Η ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ:

0016

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top