ΠΟΛΙΤΙΚΗΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Κωνσταντίνος Καρπέτας: Με ρουσφέτια δεν παράγεται πολιτική, ούτε και έργο

1 5 e1633610059636
 Του Αχιλλέα Ροδίτη
Στη συνάντηση μας με τον Κωνσταντίνο Καρπέτα… τα είπαμε ΟΛΑ. Ο πρώην πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου (επί περιφερειακής αρχής Κατσιφάρα) δεν δίστασε να… σηκώσει το γάντι ασκώντας σκληρή κριτική στην παρούσα περιφερειακή αρχή, την οποία κατηγορεί για μηδενικό έργο, ρουσφετολογική πολιτική και πολυδάπανη επικοινωνία, αλλά και για οικειοποίηση έτοιμων έργων.

Έκανε, όμως, και απολογισμό για την προηγούμενη αρχή στην οποία ο ίδιος συμμετείχε, τόνισε ότι στη Δυτική Ελλάδα πρέπει να υπάρξει εξωστρεφές όραμα με επίκεντρο τους νέους, ενώ απάντησε χωρίς περιστροφές για το τι ο ίδιος στοχεύει για το μέλλον, ως πολιτικό πρόσωπο.

Η συνέντευξη:

Ερ: Αν σας ζητούσα να κρίνετε την έως τώρα θητεία της περιφερειακής αρχής, ποιο είναι κατ’ εσάς το γενικό απόσταγμα των πεπραγμένων της;

Απ: Αν κάνετε αυτήν την ερώτηση σε ένα πολίτη της Δυτικής Ελλάδας θα σας κοιτάξει με απορία και αμηχανία. Δεν νομίζω ότι θα μπορεί να σας πει κάτι σημαντικό που θυμάται από αυτή την περιφερειακή αρχή. Η αλήθεια είναι ότι αυτό που κυριαρχεί είναι στασιμότητα, καθυστερήσεις δρομολογημένων έργων και ένα πισωγύρισμα σε αναπτυξιακές διεκδικήσεις και κατακτήσεις της περιοχής μας.

Ερ: Δώστε μας ένα παράδειγμα. Ποια θεωρείτε ως τα πιο σοβαρά «αρνητικά» σημεία της παρούσας περιφερειακής αρχής; Αλλά και στον αντίποδα, διακρίνετε ορισμένα «θετικά» στοιχεία στην πολιτική που ακολουθείται;

Απ: Καταρχάς, χωρίς αναπτυξιακό όραμα, δεν μπορείς να υπηρετήσεις στρατηγικές και στόχους. Και αυτή η περιφερειακή αρχή δεν το διαθέτει. Στην περιφερειακή αρχή Φαρμάκη πάνε… βλέποντας και κάνοντας. Με ρουσφέτια και πολυδάπανη επικοινωνία δεν παράγεται πολιτική και έργο. Με το να φωτογραφίζεσαι αυτοθαυμαζόμενος, σε ώριμα έργα της προηγούμενης περιφερειακής αρχής για να κόψεις την κορδέλα ή να συμμετέχεις σε τελετές θεμελίωσης, ενώ ταυτόχρονα καθυστερείς έργα για να τα οικειοποιηθείς προϊόντος του χρόνου δεν είναι πολιτική, είναι υποκριτική στάση και χάσιμο χρόνου για την ωρίμανση άλλων έργων και για την διεκδίκηση νέων. Η πολιτική στην Αυτοδιοίκηση, εκτός από συλλογική μπάλα, προϋποθέτει κι άλλα πράγματα, όπως βασανιστική σκέψη αν αποφασίσεις να εμπλακείς, καθαρή σκέψη, χωρίς δογματισμούς και να είσαι έτοιμος για όλα, και προπαντός να είσαι αποφασισμένος να δώσεις πράγματα σε ένα συγκεκριμένο πεδίο. Τέλειωσαν τα ‘όλα τα κόβω, όλα τα ράβω’, σαν πολιτευτάκος μοσχαναθρεμμένος στις δημόσιες σχέσεις που χτυπάει πλάτες και χαϊδεύει αυτιά. Η πολιτική έχει μπει σε ένα νέο στάδιο, όπου θα επικρατήσουν οι λύσεις και οι απαντήσεις. Οπότε αν αισθάνεσαι την εξουσία, ως δύναμη στα χέρια σου και όχι ως βάρος στους ώμους σου, τότε υπάρχει πρόβλημα. Στα θετικά θα μπορούσα να της πιστώσω την ειλικρινή διάθεση να συνεργασθεί με τους Δήμους και με τους φορείς.

Ερ: Η Δυτική Ελλάδα είναι από τις πλέον πολύπαθες Περιφέρειες της χώρας, με πολλά συσσωρευμένα προβλήματα. Μήπως αυτό αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για πιο γρήγορη επίτευξη στόχων και αμεσότερα θετικά αποτελέσματα

Απ: Τα συσσωρευμένα προβλήματα, όπως της αυξημένης ανεργίας και της διεύρυνσης των ανισοτήτων, εκτός από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, εν πολλοίς, έχουν να κάνουν και με την μεγάλη υστέρηση στην ολοκλήρωση των αναγκαίων υποδομών, όπως οδικά, σιδηροδρομικά και ενεργειακά έργα. Έργα που θα φέρουν επενδύσεις και θα κάνουν ελκυστικότερη τη Δυτική Ελλάδα.

Όμως, όταν απαξιώνουμε συστηματικά τις υπάρχουσες υποδομές π.χ. στην Υγεία και στην Παιδεία με την υποβάθμιση των περιφερειακών μας νοσοκομείων και την κατάργηση των πανεπιστημιακών μας τμημάτων και δεν διεκδικούμε το αυτονόητο για την περιοχή μας, πώς μπορούμε να μιλάμε για γρηγορότερη επίτευξη των στόχων και αμεσότερα θετικά αποτελέσματα; Πάμε όπισθεν ολοταχώς.

ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΕΡΓΟ, ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΛΑΘΗ

Ερ: Ζητώντας σας και έναν μίνι απολογισμό επί δικών σας ημερών, ως προκάτοχοι, τι τελικά πήγε λάθος; Τι ΔΕΝ έγινε που έπρεπε να είχε γίνει; Πού θεωρείτε πως υπήρξε παράλειψη, λάθος ή αναποτελεσματικότητα;

Απ: Για να μπορεί να γίνει ένας δίκαιος απολογισμός πρέπει να ανατρέξει κανείς σε εκείνη την εποχή που αναλάβαμε την ευθύνη της Περιφέρειας, ενός νέου θεσμού.

Ήταν τότε που έπρεπε να συγχωνεύσεις τρεις Νομαρχίες, Αχαΐας-Αιτωλοακαρνανίας-Ηλείας, και να διαμορφώσεις έναν βιώσιμο περιφερειακό θεσμό, με διαφορετικές πρακτικές και νοοτροπίες και όλο αυτό να επιτευχθεί μέσα στην πιο βαθιά οικονομική κρίση με τέσσερεις διαφορετικές κυβερνήσεις και τρία Μνημόνια που προέβλεπαν αυστηρή εισοδηματική πολιτική και δραστικό περιορισμό των δημοσίων δαπανών, σε μια περίοδο φτωχοποίησης της κοινωνίας που έχανε το 25% του ΑΕΠ.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι τον πρώτο καιρό δεν είχαμε ούτε γραφεία να στεγαστούμε και έπρεπε να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Μέσα σε αυτό το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον κρατήσαμε μια Περιφέρεια όρθια και δημιουργήσαμε ένα θεσμό με κύρος και αξιοπιστία. Και πολλά έργα έγιναν, και πολλά λάθη, και παραλείψεις σε επιμέρους θέματα, αλλά όλα αυτά κρίθηκαν στις εκλογές.

Ερ: Τι τελικά χρειάζεται η Δυτική Ελλάδα για να μπει σε τροχιά ανόδου και ευημερίας;

Απ: Πρέπει να διαμορφώσουμε ένα συνεκτικό όραμα, εξωστρεφές και άνθρωποκεντρικό, που θα δίνει προοπτική στους νέους μας. Η ελπίδα βρίσκεται στους νέους.

Να κρατήσουμε τους ανθρώπους μας στον τόπο μας, δίνοντας τους ευκαιρίες και κίνητρα να εργασθούν και να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα, στην Μεταποίηση, στον Πολιτισμό, στο Τουρισμό και στην Καινοτομία. Να αξιοποιήσουμε τους πόρους που μας διατίθενται, είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είτε από το ΕΣΠΑ, είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο την στήριξη των εισοδημάτων, την κοινωνική συνοχή και την άρση των ανισοτήτων, στηρίζοντας επιχειρήσεις και παραγωγικές ομάδες που θα παράξουν Καινοτομία με εξωστρέφεια.

Να πιέσουμε για την ολοκλήρωση όλων των αναπτυξιακών έργων της περιοχής μας και να είμαστε άκαμπτοι και διεκδικητικοί στην δημιουργία της περιφερειακής διακυβέρνησης, ώστε να μπορούμε να αποφασίζουμε για το μέλλον του τόπου μας και να κρινόμαστε παίρνοντας και τις καλές πρακτικές από τις άλλες Περιφέρειες της Ευρώπης.

ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Ερ: Με τη ματιά στο μέλλον και σε απόλυτα προσωπικό επίπεδο, η ερώτηση-απορία βγαίνει αυθόρμητα: Θα συνεχίσετε να είστε παρών; Και θα φιλοδοξούσατε, ενδεχομένως, μια συμμετοχή σας από ηγετική θέση, ως η νεότερη γενιά που παίρνει τη σκυτάλη;

Απ: Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, ότι δεν ανανεώνεται, πεθαίνει. Το ίδιο συμβαίνει και με τις παρατάξεις, όταν δεν ανανεώνονται και δεν διευρύνονται, καταντούν καθεστωτικές, παρωχημένες και εν τέλει αδύναμες και αντιπαραγωγικές. Αυτό δεν είναι ούτε στην κουλτούρα μας, ούτε στις αξίες μας.

Η δε πολιτική ‘ώριμου φρούτου’ είναι μια παθητική πολιτική, που δίνει χώρο και χρόνο στην εκάστοτε εξουσία να σταθεροποιεί τις θέσεις της. Σε ό,τι με αφορά στην πολύχρονη αυτοδιοικητική πορεία μου, πάντα ακολουθούσα το δρόμο της συλλογικότητας και των συμμαχιών, οι δε προσωπικές μου αποφάσεις δεν θα είναι συγκυριακές, αλλά σταθερά προσανατολισμένες στην ενότητα, στην ανανέωση και στη νικηφόρα πορεία της παράταξης, είτε με περιέχει είτε όχι.

 

You may also like

Comments are closed.

dimos duttikis axaias dimarxeio ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυτική Αχαΐα: Οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ”τα βάζουν με” το Δήμαρχο – Πήγε σε εγκαίνια αντί να παραστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο

Σε ανακοίνωσή τους οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, διαμαρτύρονται για τον Δήμαρχο ...