ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΒΟΛΗΣ: «Η κοινωνία μας δίνει το… χρίσμα για τις επόμενες εκλογές»

Facebook
Twitter

«Οι προτάσεις μας στηρίζονται στην κοινή λογική, τη γνώση των προβλημάτων και στην ανιδιοτέλεια και γίνονται αποδεκτές», δηλώνει ο κ. Σβόλης. Και τάσσεται κατά του κομματισμού δηλώνοντας ότι η ρύπανση «είναι… ίδια για όλους»!

 

Κινητικότητα, εξωστρέφεια, συνεχείς επαφές με κόσμο. Ο Κώστας Σβόλης απέδειξε ότι κρατά καλά το τιμόνι της παράταξης «ΠΑΤΡΑ ΕΝΩΜΕΝΗ» και σήμερα μιλά στην «Πολιτεία» για το όραμα του για την πόλη. Λέει «όχι» στον κομματισμό, προαναγγέλλει «άνοιγμα» του συνδυασμού με υποψηφίους από άλλους χώρους και περιγράφει τι «θέλει» αλλά και τι «μπορεί» να κάνει για την Πάτρα. Τονίζοντας ότι η πόλη «πρέπει να αλλάξει ριζικά».

 

Συνέντευξη στον Αχιλλέα Ροδίτη 

Κ. Σβόλης 1

  • Κύριε Σβόλη, τελευταία φορά τα είπαμε τον Αύγουστο του 2022 και τέλη Οκτωβρίου αναλάβατε τα ηνία της δημοτικής παράταξης. Μετά τόσους μήνες, ποιο είναι το απόσταγμα της δραστηριοποίησης σας, της συναναστροφής σας με τα στελέχη, αλλά και της επαφής σας με τον κόσμο;

Στους 6 μήνες που μεσολάβησαν από τη στιγμή που εκλέχτηκα επικεφαλής της δημοτικής μας παράταξης, βρεθήκαμε δίπλα στους πολίτες και επισκεπτόμαστε διαρκώς τις γειτονιές   του Δήμου Πατρέων. Ο στόχος μας είναι διττός. Αφενός να ενημερωθούμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας και αφετέρου για να τους γνωστοποιήσουμε το πρόγραμμα και όραμά μας.

Είναι η αμφίδρομη επικοινωνία που εξαρχής θέσαμε ως απαρέγκλιτο μέσο αποδοχής από τους πολίτες. Θεωρώ ότι έχει καταγραφεί στη συνείδηση των Πατρινών η συνεχής κινητικότητά μας και είμαι σίγουρος ότι πείθουμε για τα όσα σκεπτόμαστε για την πόλη μας. Ταυτόχρονα εμπλουτίζουμε το ψηφοδέλτιό μας με νέα πρόσωπα που με ήθος και διάθεση προσφοράς θα αφήσουν το θετικό τους εντύπωμα. Έχω την άποψη ότι μας αποδέχονται άπαντες.

 

  • Είναι όντως αλήθεια πως είναι εμφανής η δυναμική κινητικότητα σας και η εξωστρέφεια. Δηλαδή, βλέπετε να αποδίδει καρπούς;

Η εξωστρέφεια που επιδεικνύουμε συνοδεύεται με προτάσεις για τα τοπικά μας θέματα. Για να πείσεις τους πολίτες να σε εμπιστευτούν πρέπει πρώτα απ΄ όλα να τους αποδείξεις ότι γνωρίζεις πώς να επιλύσεις τα προβλήματά τους. Οι προτάσεις μας στηρίζονται στην κοινή λογική, στη γνώση των προβλημάτων, στην ανιδιοτέλεια και αντιλαμβάνομαι ότι γίνονται αποδεκτές.

Η κοινωνία μας δίνει το χρίσμα και την ώθηση για τις επόμενες  αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023. Τον Νοέμβριο του 2022 μίλησα για μια bottomup διαδικασία με την οποία έχουμε πετύχει τη συσπείρωση στον δικό μας ιδεολογικό χώρο αλλά και την εισροή στελεχών με άλλες πολιτικές καταβολές.

 

«ΠΩΣ ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ»

  • Το πρόσφατο έντυπο σας με τις προτάσεις σας είναι όντως ενδιαφέρον. Με λίγα λόγια, όμως, τι είναι αυτό που τελικά χρειάζεται η Πάτρα; Τι πρέπει να είναι η Πάτρα του «αύριο»; Και βάσει ποιας πολιτικής φιλοσοφίας μπορούμε να την κάνουμε όπως οραματίζεστε;

Η Πάτρα πρέπει να αλλάξει ριζικά. Τα θετικά της σημερινής Δημοτικής Αρχής είναι, δυστυχώς, πολύ λίγα. Αυτό που  ενδιαφέρει τους σημερινούς διοικούντες  είναι το πώς θα καταγγέλλουν τις εκάστοτε κυβερνήσεις, έχοντας στο μυαλό τους τις μαρξιστικές θεωρίες περί κοινωνικής ανατροπής. Εμείς θέλουμε κάτι διαφορετικό. Θέλουμε την πόλη μας να είναι εξωστρεφής και με υψηλό επίπεδο διαβίωσης. Στοχεύουμε στον άνθρωπο με ανθρωποκεντρική πολιτική και με πραγματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας, σκοπεύοντας  στην κοινωνική συνοχή. 

 

  • Τι κυριαρχεί στο σχέδιο σας;

Στα  σχέδιά μας είναι μια ανθρώπινη και καθαρή πόλη, με στοιχεία βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, χωρίς προβλήματα κυκλοφοριακού φόρτου, με επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της ανακύκλωσης και των απορριμμάτων, με επέκταση του βιολογικού καθαρισμού, με περισσότερα πεζοδρόμια και χώρους αθλοπαιδών, με ποδηλατόδρομο εντός παραλιακού μετώπου, με την παρουσία δημοτικής αστυνομίας που εξασφαλίζει  ευταξία και ευνομία και με πολλές ακόμη παρεμβάσεις με στόχο την καλύτερη διαβίωση.

Θέλουμε η Πάτρα  να γίνει πόλος πολλών  μορφών τουρισμού. Θέλουμε ανάπλαση του θαλασσίου μετώπου με κρουαζιέρα, με μαρίνα, με μουσείο θαλάσσης, με ενυδρείο, με αξιοποίηση του θαλάσσιου στοιχείου και με πολλές ναυταθλητικές δραστηριότητες. Επιζητούμε την ενεργειακή μας αυτονομία, τη διασύνδεση με το Πανεπιστήμιο, τη διευκόλυνση του επιχειρείν, τις καινοτόμες λύσεις, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις υποδομές, την ανάπλαση του Ρηγανόκαμπου, κ.α..

 

  • Ωστόσο, το «θέλω» με το «μπορώ» και το «πράττω», έχει απόσταση…

Όλα αυτά, κύριε Ροδίτη, δεν χρειάζονται μαγικές ικανότητες ούτε κομματικά προστάγματα. Απαιτούν καλύτερη συνεργασία με το κεντρικό κράτος, μεγαλύτερη αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, είσπραξη από οφειλές προηγούμενων ετών, προσέλκυση δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων και σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα με όρους, όμως, επωφελείς για τον Δήμο μας.

  

«ΟΧΙ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟ, Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» 

για ΜΟΤΟ ΣΒΟΛΗς 1

  • Τελικά πού βάζετε προσωπικά τον πήχη και ποια είναι η εκτίμηση σας για την πορεία της παράταξης όταν έρθει η στιγμή της κάλπης; 

Προσωπικά δεν στοχεύω σε αριθμούς αλλά στο να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους  πολίτες. Οι συμπολίτες μας θα αναγνωρίσουν ότι είμαστε οι ικανότεροι για να οδηγήσουμε την πόλη μας σε ένα καλύτερο αύριο. Δεν υπάρχει κάτι αρνητικό για να μας προσάψουν, δεν αποτελούμε κάτι παρωχημένο, είμαστε γνώστες των θεμάτων και των λύσεων, μας διακρίνει ανιδιοτέλεια και εντιμότητα και κυρίως έχουμε το μεράκι για να πετύχουμε. Είναι χαρακτηριστικά που περνούν στην κοινωνία και είναι σίγουρο ότι οι συμπολίτες μας θα μας  εμπιστευτούν.

  

  • Αλήθεια, μια και έχετε κι εσείς τις πολιτικές σας καταβολές, πιστεύετε ότι μπορείτε να αντλήσετε ψηφοφόρους από άλλους χώρους; 

Ιδεολογικό προσανατολισμό και πολιτική άποψη έχουμε όλοι μας. Κάποιες  πολιτικές ιδεολογίες έχουν σημεία συνάντησης και ώσμωσης.  Είναι, όμως, αναγκαίο και επιβεβλημένο στην τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικότερα στον  πρώτο βαθμό να αποφεύγουμε  την έντονη κομματικοποίηση.

Ο κομματισμός αποτελεί τροχοπέδη σε κάθε σκέψη συνέργειας και δεν βοηθά στην ανάπτυξη προτάσεων όταν υπάρχουν παρωπίδες. Αναφέρω, ως παράδειγμα προς αποφυγή, τον δογματισμό και την ιδεοληψία της σημερινής Δημοτικής Αρχής.Τα προβλήματα της πόλης δεν έχουν κομματική  απόχρωση.

Η ρύπανση της πόλης είναι η ίδια για όλους τους πολίτες ανεξάρτητα των κομματικών τους επιλογών. Επομένως είναι αυτονόητο ότι απευθυνόμαστε σε κάθε πολίτη που υιοθετεί τέτοιες σκέψεις.

 

  • Αυτή όμως η θέση εκφράζεται και στην πράξη;

Ήδη έχουμε εντάξει στο ψηφοδέλτιό μας υποψηφίους άλλων πολιτικών χώρων. Θεωρώ ότι  διεισδύουμε σε κάθε υγιή σκέψη, προτάσσουμε ένα πρόγραμμα για όλους τους συμπολίτες μας και δεν περιοριζόμαστε σε συγκεκριμένους κομματικούς χώρους. Άλλωστε, η συνύπαρξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και  της ελεύθερης οικονομίας με τον αναγκαίο κρατικό παρεμβατισμό χαρακτηρίζουν μια αναπτυξιακή πολιτική  και αυτό γίνεται αποδεκτό και από άλλες ιδεολογίες.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ:

15 3

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top