ΑΘΛΗΤΙΚΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Κοντά στις εννιά δεκαετίες μετά, κωπηλατική λέμβος στα νερά της Πάτρας

kopilasia2

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Η «Πολιτεία» είχε γράψει ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι για τις προθέσεις της διοίκησης του ΝΟΠ να επεκτείνει τις ναυταθλητικές δραστηριότητές του πέρα από την κλασσική κολύμβηση και το πόλο, έχοντας μάλιστα επικεντρωθεί ιδιαίτερα στο άθλημα της κωπηλασίας.

Η πρώτη κωπηλατική διαδρομή στην Πάτρα, λοιπόν, είναι γεγονός. Έγινε την Κυριακή 25 Απριλίου 2021. Και θεωρώντας ότι δεν πρόκειται απλά και μόνο για μια αθλητικού είδους εξέλιξη αλλά για ένα ιστορικό γεγονός, με πολλαπλή σημασία για την Πάτρα και το μέλλον της πόλης, η «Πολιτεία» επανέρχεται σήμερα και αναδεικνύει το θέμα, δίνοντας του τον «χώρο» που του αρμόζει.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ «ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ»

Κατ’ αρχάς είναι «ιστορικό γεγονός» διότι… κάνει λάθος όποιος πατρινός θεωρεί ότι η Πάτρα δεν είχε ποτέ… κωπηλασία.

Αντιθέτως, ίσως η πόλη να ήταν πρωτοπόρα και σε αυτό τον τομέα, ασχέτως με την πορεία και εξέλιξή της στα μετέπειτα, νεότερα, χρόνια. Ο σπουδαίος άνθρωπος του αθλητισμού και ιδρυτής του ΝΟΠ, ο αείμνηστος Επαμεινώνδας Πετραλιάς, ήταν κι ο ίδιος δεινός κωπηλάτης, εκτός από άσσος της κολυμβητής αλλά και ορειβάτης.

Ο σπουδαίος άνθρωπος του αθλητισμού και ιδρυτής του ΝΟΠ, ο αείμνηστος Επαμεινώνδας Πετραλιάς, ήταν κι ο ίδιος δεινός κωπηλάτης.

Σε αυτόν οφείλεται ότι ο ΝΟΠ απέκτησε για πρώτη φορά και διέθετε κωπηλατική λέμβο που ήταν προσφορά του Πολεμικού Ναυτικού, στη δεκαετία του ’30. Μάλιστα η τότε κωπηλατική ομάδα συμμετείχε σε Πανελλήνιους Αγώνες στο λιμάνι της Πάτρας. Το γεγονός επιβεβαιώνει και η ιστορική φωτογραφία που δημοσιεύεται (στη βάση της σελίδας) και η οποία τραβήχτηκε και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ» (του επίσης πατρινού Αθ. Σέμπου) το καλοκαίρι του 1937.

Η λέμβος, δυστυχώς καταστράφηκε στην διάρκεια του πολέμου και από τότε ο ΝΟΠ και η Πάτρα δεν κατέστη ποτέ μέχρι σήμερα δυνατό να αποκτήσουν ξανά τμήμα κωπηλασίας. Επί 84 ολόκληρα χρόνια!

«ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ» ΜΕΤΑ ΑΠΟ 84 ΧΡΟΝΙΑ!

Κατά συνέπεια δεν αμφισβητείται διόλου η άποψη της «Πολιτείας» ότι πρόκειται για μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη, αυτή της πρώτης κωπηλατικής διαδρομής που επισήμως πραγματοποιήθηκε από κωπηλάτες του ΝΟΠ, σχεδόν μετά από 9 δεκαετίες.

Επί καιρό τα στελέχη του Ναυταθλητικού Ομίλου Πατρών είχαν το συγκεκριμένο όραμα στο μυαλό τους. Το σχεδίαζαν αλλά χρειαζόταν η απαιτούμενη προετοιμασία. Όλα ήταν ζήτημα χρόνου αφού η πρόθεση και η διάθεση ήταν δεδομένα αδιαπραγμάτευτα.

kopilasia3

Έτσι, την Κυριακή 25 Απριλίου από το ΝΟΠ μας ενημέρωσαν ότι:

«Με ιδιαίτερη χαρά ο ΝΟΠ ανακοινώνει την πρώτη κωπηλατική ενέργεια που γίνεται στην πόλη μας, μετά από δεκαετίες απουσίας ενός συναρπαστικού θαλάσσιου ολυμπιακού αθλήματος».

Το εγχείρημα έλαβε χώρα στη θαλάσσια περιοχή έξω από τις ναυταθλητικές εγκαταστάσεις του Ομίλου όπου πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές διαδρομές με διπλό σκιφ. Στην δραστηριότητα συμμετείχαν τα μέλη του ΝΟΠ και πρώην διεθνείς αθλητές της κωπηλασίας: Άννα Αναστασίου, Γιάννης Τσενεμπής, Ηρακλής Μαρκέλης, ο έφορος κωπηλασίας Γεώργιος Παχής, καθώς και ο Νικόλαος Φιλόπουλος.

Η ΜΑΚΡΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟΝ ΥΓΡΟ ΣΤΙΒΟ

Με την παρουσία και συμβολή των παραπάνω αθλητών, οι οποίοι διαμένουν στην Πάτρα, αλλά και τη στήριξη της διοίκησης του ΝΟΠ, ανακοινώθηκε ότι οργανώνεται και επισήμως πλέον το τμήμα κωπηλασίας. «Αναστρέφοντας την υπάρχουσα απογοητευτική κατάσταση, αν αναλογιστούμε την μοναδική αθλητική παράδοση της πόλης στον υγρό στίβο και την αδιάρρηκτη ιστορική της σχέση με την θάλασσα», όπως τονίστηκε στη σχετική ανακοίνωση του ΝΟΠ.

Και είναι γεγονός ότι τα οφέλη για την Πάτρα είναι και θα είναι πολλαπλά, αρκεί να συνυπολογίσει κανείς τι θα συνεπάγονται: από τη μια, η ένταξη και της Πάτρας στον μακρύ κατάλογο των πόλεων με περγαμηνές την κωπηλασία και συμμετοχή σε Πανελλήνιους αλλά και Διεθνείς αγώνες και πρωταθλήματα.

kopilasia1

Γεγονός που αναντίρρητα συνεπάγεται τουρισμό κι όχι μόνο. Από την άλλη, το κοινωνικό όφελος θα είναι η περαιτέρω σύσφιξη σχέσεων των κατοίκων της Πάτρας με την θάλασσά τους, κάτι που μέχρι τώρα δεν υπήρχε στον βαθμό που θα έπρεπε ή που συμβαίνει σε άλλες παραλιακές πόλεις, όπως επί παραδείγματι, στον Πειραιά.

ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ

Κατ’ αρχάς, σήμερα ο Όμιλος διαθέτει δύο λέμβους που θα μπορέσουν να αποτελέσουν την μαγιά για την ανάπτυξη του τμήματος κωπηλασίας, στοχεύοντας επίσης στην παράκτια κωπηλασία που ενδείκνυται για την θάλασσα και αποτελεί ένα εξελισσόμενο δημοφιλές άθλημα για όλες τις ηλικίες.

Η πρώτη λέμβος (διπλό σκιφ) είναι προσφορά της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας (ΕΚΟΦΝΣ), ενώ το τετραπλό σκίφ είναι προσφορά του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Καλαμαριάς, μέσω του μέλους του ΝΟΠ Ηρακλή Μαρκέλη.

Όσον αφορά στην έναρξη λειτουργίας του Κωπηλατικού τμήματος του ΝΟΠ, με την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων ο ΝΟΠ θα οργανώσει τις επόμενες ενέργειες για να ξεκινήσει και τυπικά πλέον η λειτουργία του Κωπηλατικού τμήματος και να γίνει η υποδοχή των πρώτων νεαρών αθλητών και αθλητριών.

Μέχρι τότε οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται ειδικότερα επισκεπτόμενοι την επίσημη ιστοσελίδα του ΝΟΠ στην διεύθυνση www.nop.org.gr ή και στην σελίδα του ΝΟΠ στο φέισμπουκ με την ονομασία: «Ναυτικός Όμιλος Πατρών».

kopilasia4

You may also like

Comments are closed.