ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Kόντρα Κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας

dei
Δήλωση- απάντηση στις χθεσινές ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών εξέδωσε νωρίτερα σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Στην ανακοίνωσή του, άφησε αιχμές κατά της την αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό.

Ειδικότερα ο κ. Σκρέκας αναφέρει τα εξής:

«Περίμενα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησήςτου φόρτωσε τους Έλληνες με 27 νέους φόρους κι αύξησε όλους τους προϋπάρχοντες, θα είχε αποκτήσει κάποια τεχνογνωσία στον τρόπο υπολογισμού των φόρων. Τελικά οι χθεσινές του ανακοινώσεις αποδεικνύουν ότι κι αυτό, το έκανε όπως όλα τα άλλα: Στην τύχη.

Στην τύχη πετούν αριθμούς για εντυπωσιασμό, στην τύχη υπολογίζουν το χρονικό διάστημα των υπερεσόδων, στην τύχη όλα! Ομολογούν, μάλιστα, ότι τα ποσά που παρουσίασαν ως δήθεν «υπεύθυνη» αντιπολίτευση, βασίζονται σε εκτιμήσεις οι οποίες μάλιστα αλλάζουν!

Στην αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για 1,4 δισ. ευρώ, επικαλούμενος μάλιστα τη ΡΑΕ, η οποία έδωσε επεξεργασμένα στοιχεία πολύ διαφορετικά από τους υπολογισμούς που προκύπτουν από τα Syrizonomics. Τώρα επανήλθε πετώντας ξανά αριθμούς στον αέρα.

Καλώ, λοιπόν, τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει συγκεκριμένα:

1. Ποια είναι η μεθοδολογία που χρησιμοποίησε για να υπολογίσει τα προς φορολόγηση υπερέσοδα;

2. Με βάση την μεθοδολογία του, ποια είναι τα υπερέσοδα που προκύπτουν για κάθε εταιρεία ξεχωριστά και με ποιο ποσόν πρέπει αυτή να φορολογηθεί; Γιατί δεν έδωσε στη δημοσιότητα έναν τέτοιο πίνακα που να δείχνει πόσο φόρο προτείνει, διακριτά για κάθε εταιρεία; Φοβάται, ντρέπεται ή λέει λόγια του αέρα;

3. Θεωρεί ότι πρέπει να φορολογηθούν και οι εκπτώσεις που έκαναν οι πάροχοι σε αγρότες, νοικοκυριά που είχαν ανάγκη, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γενικά σε ευάλωτους καταναλωτές;

Υπεύθυνη αντιπολίτευση σημαίνει συγκεκριμένα και μη αμφισβητήσιμα στοιχεία, όχι λόγια του αέρα. Η κυβέρνηση γνωρίζοντας πολύ καλά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες λόγω των συνεπειών από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, εξαντλεί κάθε περιθώριο για να σταθεί δίπλα τους. Σε αυτό το πλαίσιο θεσμοθέτησε μακράν τον υψηλότερο φόρο υπερεσόδων των εταιρειών ενέργειας στην Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει το παιχνίδι του λαϊκισμού και του φθηνού εντυπωσιασμού. Εμείς με σοβαρότητα και συνέπεια θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, για να στηρίξουμε τους πολίτες».

Ο Αλέξης Τσίπρας, με μια μακροσκελή του νέα ανάρτηση σήμερα στο Facebook, αναφέρεται στα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας τους τελευταίους 11 μήνες.

«Στο  πόρισμα που κατέθεσε χθες με αναλυτικά στοιχεία ο τομέας Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ», αναφέρεται με ανάρτησή του στο Facebook, ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι «δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των δεδομένων. Γιατί εδώ μιλάνε οι αριθμοί. Δεν πρόκειται για εκτίμηση, αλλά για αριθμητικά αποτελέσματα».

«Άδικες χρεώσεις»

«Τα υπερκέρδη λοιπόν των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για το 12μηνο Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022, ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ», αναφέρει  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Ενώ οι άδικες χρεώσεις και τα λεγόμενα ουρανοκατέβατα κέρδη των παραγωγών ΑΠΕ που χρεώθηκαν στους καταναλωτές και αναμένεται να επιστραφούν ως επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, εκτιμώνται σε 2,45 δισ. ευρώ».

Συμπυκνώνοντας υποστηρίζει ότι «με ευθύνη της κυβέρνησης σχεδόν 4,6 δισ. έκαναν φτερά από τις τσέπες των καταναλωτών και βρέθηκαν σε αυτές των παραγωγών και κυρίως στα ταμεία της ΔΕΗ, που έχει τη μερίδα του λέοντος σε αυτό το ράλι της αισχροκέρδειας» και ακολούθως εξηγεί: «Να λοιπόν γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ενεργειακός πληθωρισμός στη χώρα μας είναι στο 62% ενώ στην υπόλοιπη ΕΕ είναι στο 39%.

Να γιατί η Κομισιόν λέει πως έχουμε τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο ρεύμα για επιχειρήσεις και τις τρίτες μεγαλύτερες για τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη. Γιατί στην Ελλάδα έχουμε αισχροκέρδεια με τις πλάτες της κυβέρνησης. Για χάρη της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ, που πρέπει πάση θυσία να καταγράφει κέρδη για να έχουν μερίσματα οι ιδιώτες μέτοχοι, αλλά και για τους υπόλοιπους παίχτες της αγοράς».

«Κακόγουστο ανέκδοτο»

Χαρακτηρίζει κακόγουστο ανέκδοτο την εκ των υστέρων φορολόγηση των υπερκερδών και προσθέτει: «Λιγότερα από 300 εκατ., από τα οποία στη ΔΕΗ αντιστοιχούν τα 200 εκατ. Αλλά για να μην ταραχτούν τα funds, οι μέτοχοι και η τιμή της μετοχής στο ταμπλό του χρηματιστηρίου, την ίδια ώρα ο κ. Σκρέκας τής επιστρέφει άλλα 300 εκατ. από τους καταναλωτές μέσω των ΥΚΩ των τιμολογίων».

Καταλήγοντας υπογραμμίζει: «Αυτές είναι λοιπόν οι προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη. Για την απόγνωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων «απάτη pass» 30 και 50 ευρώ, για λογαριασμούς που ξεπερνούν το μισθό ή τη σύνταξη. Για τα συμφέροντα, αγωνία μην τυχόν και φορολογηθούν και μειωθούν τα κέρδη τους.

Η χώρα όμως, έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση που θα αντιλαμβάνεται τα προβλήματα της κοινωνίας και όχι από έναν πρωθυπουργό που δε νιώθει την απόγνωση των πολιτών και νοιάζεται μόνο για τα κέρδη των ισχυρών».

Δείτε την ανάρτηση στο Facebook

You may also like

Comments are closed.