ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

«Κορωνοαϋπνία»: Πόσο έχει επηρεαστεί η ποιότητα του ύπνου εν μέσω πανδημίας

Facebook
Twitter
Η ποιότητα του ύπνου του γενικού πληθυσμού, έχει επηρεαστεί από την πανδημία της νόσου COVID-19 και μάλιστα στο εξωτερικό, χρησιμοποιείται ευρέως ο όρος «coronasomnia», δηλαδή «κορωνοαϋπνία», που δείχνει πόσο συχνή είναι η εμφάνιση διαταραχών ύπνου στον γενικό πληθυσμό, όπως αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Υπνολογίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι σε διάφορες μελέτες φαίνεται ότι έχει αυξηθεί η εμφάνιση αϋπνίας, τόσο στον γενικό πληθυσμό και ιδιαίτερα στους νεότερους, όσο και στους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής. Στους υγειονομικούς που ασχολούνται με ασθενείς θετικούς στον κορωνοϊό, η διαταραχή είναι εντονότερη. Στους ασθενείς δε που νοσούν, το ποσοστό αυτό φτάνει το 75%. Το άγχος φαίνεται να είναι η κύρια αιτία, αλλά θα πρέπει να ερευνάται και το ενδεχόμενο κατάθλιψης, τονίζουν οι ειδικοί.

«Ο εγκλεισμός, η αύξηση του χρόνου μπροστά σε μια οθόνη και η έλλειψη των συνηθισμένων δραστηριοτήτων, μπορεί να διευκολύνουν την εμφάνιση διαταραχών του κιρκάδιου ρυθμού και κυρίως της καθυστέρησης φάσης. Δηλαδή μετατόπιση του ωραρίου κατάκλισης και αφύπνισης». Η Ελληνική Εταιρεία Υπνολογίας επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η τακτική παρακολούθηση ασθενών με χρόνιες διαταραχές ύπνου συμπεριλαμβανομένης και της υπνικής άπνοιας είναι δυσχερής, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Προκειμένου, όπως τονίζει να μειώσουμε την επίδραση της πανδημίας στον ύπνο μας, θα πρέπει να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής του ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διατηρούμε σταθερή ώρα κατάκλισης και αφύπνισης, καθώς και σταθερή ώρα γευμάτων. Το αλκοόλ που νομίζουμε ότι μας χαλαρώνει, θα πρέπει να αποφεύγεται, γιατί διαταράσσει τον ύπνο. Βοηθάει επίσης η άσκηση, όπως το περπάτημα στη φύση και οι τεχνικές χαλάρωσης.

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top