ΠΟΛΙΤΕΙΑΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: 149 νεκροί, 6 κρούσματα Κράκεν, υποχωρεί η γρίπη

Αυξημένες ήταν για μία ακόμα εβδομάδα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και το ιικό φορτίο σε ορισμένες περιοχές.

covid iiko fortio limata

Σε έξαρση βρίσκεται ο κορωνοϊός όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ για την πανδημία ενώ έφτασε και στην Ελλάδα η παραλλαγή «Κράκεν». Αντίθετα την εβδομάδα αναφοράς 02-08 Ιανουαρίου η γρίπη φαίνεται να έχει πτωτική πορεία.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα παρουσιάστηκε μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη  στην κοινότητα σε όλες τις αναπνευστικές ιώσεις με εξαίρεση την ομάδα 15-64 ετών.

Ωστόσο η νέα προσθήκη στα παθογόνα που μας πολιορκούν είναι η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Κράκεν (ή ΧΒΒ.1.5), η οποία ως φαίνεται ήδη από τα τέλη Δεκεμβρίου είχε βρει τον δρόμο της προς την Ελλάδα.
Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, η υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 έχει ανιχνευθεί συνολικώς σε 6 δείγματα. Ωστόσο τα 3 από αυτά ανιχνεύθηκαν έπειτα από αναδρομικό έλεγχο όλων των δειγμάτων της ΧΒΒ που είχαν εντοπισθεί στην χώρα μας τις προηγούμενες εβδομάδες.

Η γρίπη παρουσίασε μείωση, όμως καταγράφηκαν επτά νέα κρούσματα που χρειάσθηκαν νοσηλεία στην εντατική. Επίσης πέθαναν δύο ακόμα ασθενείς λόγω της νόσου, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της να ανέρχονται πλέον σε 9.

Ο κορωνοϊός ευθύνεται για τον θάνατο 149 ασθενών την τελευταία εβδομάδα με τις ηλικίες των θανόντων να κυμαίνονται από 51 έως 98 ετών. Επίσης αυξημένες ήταν για μία ακόμα εβδομάδα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και το ιικό φορτίο σε ορισμένες περιοχές. Όσον αφορά τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, δεν παρατηρήθηκε σημαντική μεταβολή στην θετικότητα σε αυτόν.

You may also like

Comments are closed.