ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός: 8 τμήματα σχολείων κλειστά σε σύνολο 80.000

sxoleia axiologisi
Μείωση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού στους μαθητές, παρά το νέο αρνητικό ρεκόρ στο γενικό σύνολο, καταγράφουν τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Το θετικό αυτό γεγονός επισημάνθηκε στη χθεσινή καθιερωμένη συνέντευξη από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα και την καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία μάλιστα επεσήμανε ότι από 29% που αντιστοιχούσε το ποσοστό των μαθητών στο σύνολο των κρουσμάτων, έπεσε στο 25%. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μόλις 8 τμήματα σχολείων είναι κλειστά σε σύνολο 80.000 δηλαδή ποσοστό 0,00.

Ελεγχος της διασποράς στα σχολεία

Η κυρία Παπαευαγγέλου εστίασε στον έλεγχο της διασποράς στα σχολεία λέγοντας ότι «Αυτό που είναι αξιοσημείωτο και που δείχνει ότι ελέγχουμε τη διασπορά μέσα στα σχολεία, είναι η σταθερότητα αυτού του ποσοστού, τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς τους. Γιατί αν μας είχε ξεφύγει η κατάσταση μέσα στα σχολεία το πρώτο πράγμα που θα βλέπαμε είναι να αυξάνεται το ποσοστό των κρουσμάτων σε αυτή την ηλικία που αντίθετα, εμείς βλέπουμε μείωση, 29% τη δεύτερη βδομάδα του σχολείου, μόλις άρχισαν τα τεστ, 25% τώρα. Και το δεύτερο που θα βλέπαμε είναι τους γονείς τους να αρρωσταίνουν. Γιατί τα παιδάκια πάνε σπίτι, αγκαλιάζουνε την μανούλα, θα κολλήσουνε».

Όπως τονίστηκε «Εντυπωσιακή είναι η σταθερή ηλικιακή κατανομή των νέων κρουσμάτων. Παρ’ όλο, δηλαδή, που τα σχολεία είναι ανοιχτά εδώ και σχεδόν δυο μήνες, δεν έχουμε αύξηση ποσοστού των νέων κρουσμάτων στα παιδιά, στους μαθητές. Έτσι, ενώ όταν άνοιξαν τα σχολεία, λόγω του αυξημένου testing που γινόταν για να έχουμε πάλι μαθητές στο σχολείο, τα παιδιά σχολικής ηλικίας αποτελούσαν το 29% του συνόλου των κρουσμάτων. Σήμερα το ποσοστό αυτό είναι στο 25%. Επίσης, ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η σταθερότητα του ποσοστού των νέων κρουσμάτων στους γονείς των μαθητών. Η ηλικιακή ομάδα, λοιπόν, μεταξύ 35 και 55 ετών παραμένει σταθερά σε ένα ποσοστό περίπου 30% του συνόλου των κρουσμάτων».

Στα Πανεπιστήμια

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μήνα μετά την έναρξη των πανεπιστημίων και την επιστροφή των φοιτητών μας στη δια ζώσης εκπαίδευση, και ενώ το επιδημιολογικό φορτίο σημαντικά έχει επιβαρυνθεί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία δεν σημειώνεται αύξηση στο ποσοστό κρουσμάτων που αφορά στους νέους 18 ως 24 ετών.

Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τους ειδικούς, δείχνουν ότι η εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας μαζί με ένα εξαντλητικό testing στην εκπαίδευση, έχουν σημαντικά συμβάλει στην επιτυχή διατήρηση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας χωρίς να παρατηρείται σημαντική ενδοσχολική διασπορά του ιού.

Τα σχολεία αποτελούν τον «καθρέφτη» της κοινότητας και συνεπώς στις επιβαρυμένες περιοχές προφανώς θα έχουμε και αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας, τόνισαν οι ειδικοί. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, σήμερα μόλις 8 τμήματα επί συνόλου πάνω από 80.000 τμημάτων στην επικράτεια, παραμένουν κλειστά λόγω των κρουσμάτων.

Στο ίδιο πνεύμα, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, στις 29 Οκτωβρίου το Ευρωπαϊκό Τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξέδωσε μία οδηγία σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων. Παρατηρώντας τη σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια των τελευταίων 4 εβδομάδων, εξέδωσε μία οδηγία με τίτλο «Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο, κρατήστε τα σχολεία ανοιχτά».

Ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Hans Kluge, ανέφερε ότι το μακροχρόνια οφέλη της διατήρησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τα παιδιά αποτελούν προτεραιότητα και ότι σήμερα έχουμε τη γνώση και τα εργαλεία ώστε να μειώσουμε την ενδοσχολική διασπορά.

Το εντατικό πρωτόκολλο στα σχολεία

​Αξίζει ίσως εδώ να σημειωθεί ότι στη χώρα , όπως τονίστηκε εφαρμόζεται ένα από τα πιο εντατικά πρωτόκολλα πρόληψης της διασποράς του ιού στο σχολικό περιβάλλον. Για να υπογραμμίσουν ότι «Έτσι, είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε την ικανότητα του εντατικού testing να συμβάλλει στον έλεγχο της επιδημίας».

You may also like

Comments are closed.

δικαστηριο ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οργή στα Χανιά για τον καταδικασμένο για ασέλγεια, ιδιοκτήτη φροντιστηρίου – Το “παίζει” άρρωστος αλλά γυρνάει στην πόλη και διασκεδάζει καταγγέλλουν

Αγανάκτηση και οργή προκάλεσε η τρίτη αναβολή της εκδίκασης σε δεύτερο βαθμό, της υπόθεσης ασέλγειας ...