ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Kορωνοϊός: Ανεμβολίαστοι, κλειστοί χώροι και ελλιπείς έλεγχοι οδήγησαν στα 5.449 κρούσματα – Σήμερα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

118296265 indiacoviddoctor
Με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο ξεκίνησε ο Νοέμβριος, επιβεβαιώνοντας όλους τους φόβους των ειδικών που διατύπωναν έντονους προβληματισμούς το προηγούμενο διάστημα για την επίπτωση που θα είχε στην κυκλοφορία του κορωνοϊού ο «εκρηκτικός» συνδυασμός της ελλιπούς εμβολιαστικής κάλυψης, του χειμερινού σκηνικού, της επιστροφής στους κλειστούς χώρους, των υποτυπωδών ελέγχων αναφορικά με την τήρηση των μέτρων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Μετά το αρνητικό «ρεκόρ» κρουσμάτων την προτελευταία ημέρα του Οκτωβρίου -ανακοινώθηκαν 4.696- χθες το…ποδαρικό του Νοεμβρίου συνοδεύτηκε με ακόμη πιο αρνητική «επίδοση» στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, 5.449 σε σύνολο μόλις 82.593 διαγνωστικών ελέγχων, που αποτελεί και τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων από την αρχή της επιδημίας. Η Αττική σημείωσε έπειτα από αρκετό καιρό τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων (1.021) και τη Θεσσαλονίκη «χτύπησε» κόκκινο ακόμη μια φορά με 828 νέες μολύνσεις. Σε τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων κινήθηκαν άλλες 12 ακόμα Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας – ενδεικτικά, η Λάρισα με 339 διαγνώσεις, η Μαγνησία με 242, η Αχαΐα με 171, ο Έβρος με 167 και η Πέλλα με 152.

Παράλληλα, και οι άλλοι «σκληροί» δείκτες της επιδημίας βρίσκονται σε επικίνδυνη άνοδο. Ενδεικτικά, 430 άνθρωποι ήταν διασωληνωμένοι το τελευταίο 24ωρο, από τους οποίους οι 364 (ποσοστό 84,65%) ήταν ανεμβολίαστοι. Σημειώνεται ότι την αντίστοιχη περσινή ημέρα -όταν ξεκινούσε το δεύτερο κύμα της πανδημίας- ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν 140. Καταγράφηκαν επίσης χθες 52 θάνατοι, κι ενώ ο Οκτώβριος είχε τον θλιβερό απολογισμό των 1.126 νεκρών. Στα νοσοκομεία της χώρας εισήχθησαν από το βράδυ της Κυριακής ως χθες το βράδυ 349 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 και συνολικά οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται σε 2.832.

Συσκέψεις σε Μαξίμου και Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Υπό τα άκρως ανησυχητικά δεδομένα, επιστήμονες και κυβέρνηση συζητούν εκ νέου τους τρόπους αναχαίτισης του επιδημικού κύματος. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το θέμα της επιδημίας υπό τον Πρωθυπουργό και αύριο η επιδημιολογική εικόνα και τα πιθανά μέτρα για τη βελτίωσή της θα συζητηθούν στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Οι ανεμβολίαστοι, οι οποίοι «οδηγούν» αυτό το επιδημικό κύμα γεμίζοντας τα νοσοκομεία και ιδίως τις ΜΕΘ, βρίσκονται στο μικροσκόπιο ειδικών και κυβέρνησης αναφορικά τόσο με την αναζήτηση τρόπων για να πειστούν να εμβολιαστούν όσο και με τη διενέργεια αυξημένων ελέγχων στους μικτούς χώρους ώστε να διασφαλίζεται περισσότερο η προστασία τους όπως και της δημόσιας υγείας.

Το «πράσινο φως» από τις μέχρι τώρα συζητήσεις και προτάσεις φαίνεται πως έχει πάρει η αύξηση των rapid tests που γίνονται υποχρεωτικά για ανεμβολίαστους εργαζόμενους – και με δική τους δαπάνη. Αν τελικά υιοθετηθεί οι ανεμβολίαστοι για να πάνε στην εργασία τους θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα αντί για ένα που ισχύει σήμερα.

Επιπλέον, συζητάται η εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων στους χώρους όπου αυτό προβλέπεται από τη νομοθεσία, οι σαφείς προϋποθέσεις για τη λειτουργία εξωτερικών χώρων εστίασης (όπου επιτρέπονται τόσο εμβολιασμένοι όσο και μη εμβολιασμένοι) και η περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλλει η τροπολογία του υπουργείου Υγείας που αναμένεται να ψηφισθεί σήμερα για τη δυνατότητα ενίσχυσης των εφημεριών στα νοσοκομεία από ιδιώτες γιατρούς όπως και από γιατρούς του ΕΣΥ με αμοιβή 250 Ευρώ ανά εφημερία. Επίσης, θα επιχειρηθεί αναδιάταξη του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους για την κάλυψη όλων των αναγκών του πληθυσμού.

Παράλληλα, μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υποστηρίζουν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στην εστίαση, μια θέση που είναι αντίθετη με όσα διατυπώνονται από κυβερνητικά στελέχη.

Ελλιπείς οι έλεγχοι

Η ενίσχυση των ελέγχων και η τήρηση των υφιστάμενων μέτρων βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας, κ. Θάνου Πλεύρη, της Αναπληρώτριας υπουργού, κυρίας Μίνας Γκάγκα και των υπουργών Επικρατείας, κκ. Γιώργου Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσου.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος οι Περιφερειάρχες και εκπρόσωποί τους, καθώς και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου. Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης υπογραμμίστηκε η σημασία των ελέγχων, σε ό,τι αφορά την είσοδο εμβολιασμένων πολιτών σε αμιγείς χώρους αλλά την επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας.

Τις επόμενες εβδομάδες η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα εντατικοποιήσουν σε ολόκληρη την επικράτεια τη διενέργεια ελέγχων για την τήρηση των μέτρων πρόληψης διασποράς του κορωνοϊού, με την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες. Παράλληλα, επισημάνθηκε η σημασία της συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες που διστάζουν να εμβολιαστούν, περιλαμβανομένης της δυνατότητας ενημέρωσης των πολιτών σε προσωπικό επίπεδο και σε περιβάλλον εμπιστοσύνης, μέσω εξατομικευμένων εκστρατειών ενημέρωσης.

You may also like

Comments are closed.