Κορωνοϊός: Έρχονται οι ανακοινώσεις των μέτρων – Τι θα ισχύει από φθινόπωρο για ανεμβολίαστους

Facebook
Twitter
Αύριο θα γίνουν πιθανότατα οι ανακοινώσεις μέτρων για τη ζωή μας από το φθινόπωρο και μετά, ώστε να προστατευτούμε από τον κορωνοϊό, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει στη χώρα, μην αφήνοντας περιθώρια χαλάρωσης.

Το τείχος ανοσίας δεν έχει επιτευχθεί και ο Αύγουστος «χάθηκε» όπως τονίζουν οι ειδικοί, οι οποίοι αναμένουν νέα έξαρση κρουσμάτων, κυρίως μεταξύ των ανεμβολίαστων.

Η μετάλλαξη Δέλτα δείχνει ολοένα περισσότερο τα δόντια της, προσθέτοντας νέους συντελεστές στην εξίσωση της πανδημίας και γι’ αυτό το λόγο το κυβερνητικό επιτελείο εργάζεται σε πυρετώδη ρυθμό για να καταρτίσει σχέδιο ελέγχου της νόσου.

Με δεδομένο ότι η ιδαίτερα μεταδοτική ινδική μετάλλαξη προσβάλλει κυρίως εκείνους που δεν έχουν θωρακιστεί με τη χορήγηση ενέσιμων σκευσμάτων κατά του κορωνοϊού και που στη συνέχεια διασπείρουν τον ιό στον υπόλοιπο πληθυσμό, οι περιορισμοί θα είναι πιο αυστηροί και συχνοί για τους ανεμβολίαστους.

«Κλειδώνει» το μέτρο για μη είσοδο ανεμβολίαστων σε κλειστούς χώρους από το φθινόπωρο

Τους επόμενους μήνες, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα κριθεί καίριας σημασίας, καθώς θα εξασφαλίζει την είσοδο σε ποικίλης φύσεως δραστηριότητες, σε κλειστούς χώρους.

Ήδη, πάντως, από τις 16 Αυγούστου εφαρμόζεται η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στις υγειονομικές δομές και στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, ενώ έχουν επιβληθεί και οι πρώτες αναστολές.

Όσον αφορά στην εκπαιδευτική κοινότητα και στους εμβολιασμούς, δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από Covid-19 θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με ευθύνη του εργαζομένου.

Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο επίσης παρέχεται δωρεάν (μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού).

Στόχος παραμένει η αποφυγή του ολικού lockdown, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω ισχυρό πλήγμα στην οικονομία.

Αναλυτικά, στη δέσμη προτάσεων που επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο ενόψει του χειμώνα περιλαμβάνονται:

  • Απαγόρευση εισόδου για μη εμβολιασμένους σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας,
  • Είσοδος στις σχολικές και ακαδημαϊκές μονάδες του προσωπικού (καθηγητές ΑΕΙ, καθηγητές Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δάσκαλοι) μόνο με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή με δύο αρνητικά εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα,
  • Υποβολή σε εργαστηριακά τεστ για εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα,
  • Επιστροφή της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Στα επιπλέον ζητούμενα είναι η είσοδος στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τους ανεμβολίαστους, με δεδομένο και το «παράδειγμα Μακρόν», καθώς στη Γαλλία η χρήση του σιδηρόδρομου, αλλά και η είσοδος στα μεγάλα εμπορικά κέντρα γίνεται με Green Pass, δηλαδή το υγειονομικό πάσο- αποδεικτικό του εμβολιασμού των πολιτών.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top