Κορονοϊός: Φόβοι για νέο κύμα πανδημίας στην Ευρώπη – Τα συμπτώματα της μετάλλαξης ΧΕC

Facebook
Twitter
covid

Ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού ανακαλύφθηκε στην Ευρώπη, με τους γιατρούς να προειδοποιούν ότι «μόλις ξεκινήσει».

Σύμφωνα με αναφορές στη Γερμανία, η νέα υποπαραλλαγή έχει ονομαστεί XEC και έχει ήδη ξεπεράσει το προηγουμένως κυρίαρχο στέλεχος FliRT του ιού. Τα κρούσματα Covid παγκοσμίως αυξήθηκαν το καλοκαίρι χάρη στο προηγούμενο στέλεχος, αλλά τώρα οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη νέα παραλλαγή, αφού παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων στη Γερμανία.

Κάνοντας μια ανάρτηση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X και μιλώντας στους LA Times, ο Δρ Eric Topol – διευθυντής του Scripps Research Translational Institute – προειδοποίησε ότι μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να εξαπλωθεί, αλλά μόλις το κάνει θα φτάσει σε «υψηλά επίπεδα».

Είπε: «Η (XEC) μόλις ξεκινά τώρα σε όλο τον κόσμο και εδώ. Και αυτό θα διαρκέσει πολλές εβδομάδες, μερικούς μήνες, προτού πραγματικά κρατήσει και αρχίσει να προκαλεί κύμα. Η XEC αναλαμβάνει σίγουρα την ευθύνη… Αυτή φαίνεται να είναι η επόμενη παραλλαγή. Αλλά απέχουν μήνες για να φτάσεις σε υψηλά επίπεδα. Η παραλλαγή XEC, ένας ανασυνδυασμός των KS.1.1 και KP.3.3, εμφανίζεται σε πολλές χώρες με πλεονέκτημα ανάπτυξης και μπορεί να αποδειχθεί η επόμενη που αντιμετωπίζουμε».

Η Αγγλία κατέγραψε 2.797 κρούσματα την εβδομάδα πριν από τις 25 Σεπτεμβρίου, ένα ισχυρό άλμα 530 από την προηγούμενη εβδομάδα. Οι θάνατοι που σχετίζονται με τον Covid έχουν επίσης αυξηθεί, με 134 θανάτους να καταγράφονται την εβδομάδα πριν από τις 20 Σεπτεμβρίου — άλμα 50%.

Το NHS συμβουλεύει να μείνετε σπίτι και να αποφεύγετε την επαφή με άλλους εάν εμφανίζετε συμπτώματα Covid. Οι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν στις κανονικές τους συνήθειες μόλις αισθανθούν καλύτερα ή δεν έχουν πλέον θερμοκρασία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της XEC

Τα συμπτώματα πιστεύεται ότι είναι τα ίδια κρυολογήματα ή γρίπης όπως πριν:

  • υψηλή θερμοκρασία
  • πόνους
  • κούραση
  • βήχα ή πονόλαιμο

Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά τον Covid, αλλά μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ανακάμψουν.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top