ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός: Η μισή Ελλάδα στο «βαθύ κόκκινο» – Ο χάρτης της διασποράς

covid nosokomeio in 0710 scaled 1

Η μισή Ελλάδα παραμένει στο “βαθύ κόκκινο”, όπως μαρτυρούν οι χάρτες της πανδημίας του κορωνοϊού.

Την άσχημη επιδημιολογική εικόνα της χώρας αποτυπώνει ο χάρτης που δόθηκε στη δημοσιότητα από το covid19.gov.gr.

Όπως μπορείτε να δείτε, η μισή Ελλάδα είναι στο «βαθύ κόκκινο», με ελάχιστα σημεία να είναι «πράσινα» (μερικά νησιά στο Αιγαίο και στο Ιόνιο).
Στον χάρτη αποτυπώνονται για κάθε Περιφερειακή Ενότητα/Δήμο:
-ο επταήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
-ο δείκτης θετικότητας (%)
-η εμβολιαστική κάλυψη (όπως προκύπτει από την διαθέσιμη πληροφορία διαμενόντων εντός της Περιφερειακής Ενότητας), καθώς και η εβδομαδιαία τάση (ανοδική, πτωτική ή σταθερή).


Οι χάρτες του ECDC

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), έδωσε στη δημοσιότητα, όπως κάνει κάθε Πέμπτη και τους δικούς του χάρτες που αποτυπώνουν την πορεία της πανδημίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Σύμφωνα με αυτούς, η Ελλάδα έχει χειρότερη επιδημιολογική εικόνα από χώρες που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στα Βαλκάνια, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, σε σχέση με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων.

Όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη, η εικόνα δεν είναι ενθαρρυντική σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Στο «πράσινο» η Ελλάδα σχετικά με τον δείκτη θετικότητας

Θετική για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα είναι η εικόνα που αποτυπώνει ο χάρτης του ECDC σε σχέση με τον δείκτη θετικότητας. Ο δείκτης θετικότητας είναι κάτω από 1% σε όλη την Ελλάδα. Εξαίρεση αποτελούν Θεσσαλονίκη και Κιλκίς, όπου η θετικότητα είναι στο 1% με 3,9%.

Η Ελλάδα βρίσκεται και στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης σε σχέση με τα τεστ ανά 100.000 κατοίκους. Όπως μπορείτε να δείτε, η Ελλάδα είναι στο «βαθύ πράσινο», όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία, οι περισσότερες περιοχές της Γαλλίας, η Δανία, η Ισλανδία κ.ά.

Τα ποσοστά τεστ ανά 100.000 κατοίκους


Να θυμίσουμε ότι το ECDC δεν συγκεντρώνει στοιχεία από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Αυτές οι χώρες αποτυπώνονται με το λευκό στους χάρτες του.

You may also like

Comments are closed.