ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: «Κατακλύζουν» τα νοσοκομεία οι εξηντάρηδες – Χριστούγεννα με 650 – 700 διασωληνωμένους

Facebook
Twitter
Η πανδημία υποχωρεί και οι επιδημιολογικοί δείκτες που σκιαγραφούν το μέλλον της πανδημίας, τα κρούσματα και οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, καταγράφουν σημαντική πτώση. Ειδικότερα, η διασπορά αποτυπώθηκε μειωμένη με 11% λιγότερες διαγνώσεις κορωνοϊού και η πίεση στα νοσοκομεία λόγω νέων νοσηλευομένων κατά 8% έπειτα από οκτώ εβδομάδες συνεχούς αύξησης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, Γκίκας Μαγιορκίνης και Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της Πέμπτης από το Υπουργείο Υγείας.

Σε αντίθεση, θάνατοι και νοσηλείες στις ΜΕΘ συνέχισαν να πολλαπλασιάζονται με αύξηση 3% και 8% αντίστοιχα, συνεπεία ωστόσο του υψηλού αριθμού νοσηλευομένων (περί τους 4.800) ασθενών, διευκρίνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κ. Παπαευαγγέλου. Σήμερα ανακοινώθηκαν 81 νέοι θάνατοι -805 για τον Δεκέμβριο- και 708 διασωληνωμένοι. «Το Rt είναι 0,96… Με βάση αυτό, υπολογίζεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου θα έχουμε 650 με 700 διασωληνωμένους ασθενείς», ανέφερε η καθηγήτρια.

Επί του παρόντος, η πληρότητα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) εκτιμάται στο 67% για τις απλές κλίνες-Covid και στο 80% για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)-Covid στην επικράτεια, στη Βόρεια Ελλάδα ωστόσο οι ΜΕΘ εξακολουθούν να ασφυκτιούν στο 100%.

Εν όψει Χριστουγέννων, οι ειδικοί επανέλαβαν την ανάγκη συνεχούς testing και δη αυτοδιαγνωστικού (self-test), αυστηρής τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας και ενίσχυσης των εμβολιασμών πρώτης και τρίτης δόσης, πολλώ μάλλον δε όταν είναι «θέμα χρόνου» να ξεκινήσει στη χώρα μας η εξάπλωση της παραλλαγής Omicron.

Ασφαλής η τρίτη δόση

Άνω των 55 ετών είναι τρεις στους τέσσερις ασθενείς με Covid-19 που εισάγονται στα νοσοκομεία, με την άρνηση τους να εμβολιαστούν να συνεπάγεται αύξηση στη διασπορά του ιού, τις νοσηλείες, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους.

Έπειτα, η καθυστέρηση της τρίτης δόσης συντέλεσε σε άνοδο των κρουσμάτων στις ηλικίες 50-70 ετών, όπως στην περίπτωση των Ιωαννίνων και της Κέρκυρας, όπου μόλις των 50% της ηλικιακής ομάδας προχώρησε στον εμβολιασμό με την αναμνηστική δόση, ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι η ασφάλεια της τρίτης δόσης επιβεβαιώνεται μέσα από τα βιβλιογραφικά δεδομένα αλλά, κυρίως, από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), σύμφωνα με την οποία δεν έχει καταγραφεί κανένα σοβαρό σύμπτωμα.

Δύο μελέτες από το Ισραήλ κατέληξαν σε σημαντικά ευρήματα για την αναμνηστική δόση. Αρχικά, διαπιστώθηκε ότι μειώνει κατά 90% τον κίνδυνο θανάτου στους άνω των 50 ετών, στο οποίο φαίνεται να συνηγορούν τα εγχώρια δεδομένα, καθώς ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δεν καταγράφει κανέναν θάνατο ατόμου που μολύνθηκε 14 ημέρες τουλάχιστον μετά την τρίτη δόση.

Παράλληλα, αποδείχτηκε αποτελεσματική στη μείωση των πιθανοτήτων μόλυνσης κατά 12-17 φορές για όλες τις ηλικίες, γεγονός που υπογραμμίζει την αναγκαιότητά της για τον περιορισμό της ιικής διασποράς που στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά την ύφεση που παρατηρείται για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.

Τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην επικράτεια ξεπερνούν τις 50.000 ενώ στα 5.523 ανέρχονται οι νέες λοιμώξεις που εντόπισε ο ΕΟΔΥ, 1.629 στην Αττική, 940 στη Θεσσαλονίκη και πολλές ακόμα σε Αχαΐα (184), Λάρισα (139), Κοζάνη (135), Σέρρες (116) και Ηράκλειο Κρήτης (204)

Σχεδόν βέβαιη η υπερμεταδοτικότητα της Omicron – Προστασία από την 3η δόση

Η πιθανότητα επικράτησης της παραλλαγής Omicron έναντι της Δέλτα αυξάνεται μέρα με την ημέρα, ανέφερε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Μαγιορκίνης, προσθέτοντας πως είναι θέμα χρόνου να δούμε τον πολλαπλασιασμό της και στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία από τη Νότιο Αφρική έδειξαν ότι το παραλλαγμένο στέλεχος ευθύνεται για την έκρηξη στα νέα κρούσματα, την αύξηση των νοσηλειών αλλά όχι και των θανάτων, ένα «παράδοξο» σύμφωνα με τον καθηγητή λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα που ίσως μπορεί να εξηγηθεί από το μεγάλο ποσοστό φυσικής νόσησης. Οι ειδικοί αναμένουν νεότερες εξελίξεις από χώρες με υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη κυρίως όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα κρούσματα με την Omicron διπλασιάζονται κάθε 2-3 ημέρες.

Στα θετικά εντούτοις παραμένει η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης έναντι της παραλλαγής, καθώς τα αρχικά αποτελέσματα συγκλίνουν ότι μπορεί να προφυλάξει από τη βαριά νόσηση.

Στη χώρα, τα παραλλαγμένα στελέχη Omicron παραμένουν τρία (3) σύμφωνα με το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, τα οποία εντοπίστηκαν σε δύο εισαγόμενα κρούσματα στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) του Κεντρικού Τομέα Αθηνών και των Χανίων και σε ένα εγχώριο κρούσμα στην ΠΕ του Κεντρικού Τομέα Αθηνών.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top