ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: «Όπλο» τα αντιικά φάρμακα απέναντι στο 6ο κύμα – Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα

xapi pills r 0610 1 2048x1365 1

Το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να αποστείλει ποσότητα σκευασμάτων σε νησιά που μαστίζονται από την έξαρση του κορονοϊού, με σκοπό να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να αποφευχθούν νοσηλείες που θα επιβαρύνουν το σύστημα Υγείας.

Τα πρώτα αποτελέσματα από τα αντιιικά φάρμακα που χορηγήθηκαν σε περίπου 15 χιλιάδες ασθενείς είναι εντυπωσιακά, υποστηρίζει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης.

Τα πρώτα αντιικά -από του στόματος χορηγούμενα- χάπια κατά του κορονοϊού, αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη φάση αυτή της πανδημίας, καθώς οι ασθενείς γλιτώνουν περιττή ταλαιπωρία -και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και την ίδια τους τη ζωή- ενώ ταυτόχρονα το ΕΣΥ εξοικονομεί πολύτιμους πόρους.

Ελπιδοφόρα είναι τα αποτελέσματα τριών μηνών, από την εφαρμογή αυτών των θεραπειών στους πρώτους 14 με 15 χιλιάδες ασθενείς στην Ελλάδα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και ταυτόχρονη νόσηση από Covid-19, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

«Σημαντικό όπλο»

“Είναι σημαντικό όπλο στη φάση που βρισκόμαστε. Γλιτώνουμε πολλές ζωές και πολλές εισαγωγές σε νοσοκομεία. Και θα γλιτώσουμε πολλές εισαγωγές γιατί αυτό είναι σημαντικό”, δηλώνει στο iatropedia.gr ο επικεφαλής επιστήμονας της πενταμελούς Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας που εγκρίνει τις σχετικές θεραπείες, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του “Αττικόν”, Καθηγητής Στέλιος Λουκίδης και συνεχίζει:

“Εμείς στο “Αττικόν” πάλι πήραμε σήμερα κρεβάτια από non Covid περιστατικά για να ανοίξουμε κρεβάτια Covid. Αυτό είναι κάτι που δεν μας αρέσει, γιατί μπορεί να μην φαίνεται “πίεση” στο σύστημα Υγείας, έμμεσα όμως επηρεάζεται το σύστημα Υγείας”, σημειώνει ο Καθηγητής.

Η θεραπεία Langevrio (molnupiravir) της εταιρείας Merck, και κυρίως το Paxlovit (ritonavir) της εταιρείας Pfizer, έχουν σώσει τη ζωή χιλιάδων ατόμων με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, που ταυτόχρονα είχαν την ατυχία να προσβληθούν και από Covid-19.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα πρώτα επίσημα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί και αναμένεται να παρουσιάσει το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Υγείας.

Από την κλινική πράξη, επίσης, έχει φανεί πως η αποτελεσματικότητά τους δεν επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις, παρά τους φόβους που έχουν εκφράσει οι επιστήμονες:

“Έτσι φαίνεται.. Ότι το φάρμακο δεν επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις. Δηλαδή το φάρμακο, δεν στοχεύει μετάλλαξη, στοχεύει τον μηχανισμό. Αυτό έχουμε παρατηρήσει”, λέει ο κ. Λουκίδης και προσθέτει πως πλέον οι γιατροί έχουν αποκτήσει εμπειρία, συνεργάζονται μεταξύ τους οι επί μέρους ειδικότητες και χορηγούν το φάρμακο με μεγάλη ασφάλεια για τους ασθενείς.

You may also like

Comments are closed.

δικαστηριο ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οργή στα Χανιά για τον καταδικασμένο για ασέλγεια, ιδιοκτήτη φροντιστηρίου – Το “παίζει” άρρωστος αλλά γυρνάει στην πόλη και διασκεδάζει καταγγέλλουν

Αγανάκτηση και οργή προκάλεσε η τρίτη αναβολή της εκδίκασης σε δεύτερο βαθμό, της υπόθεσης ασέλγειας ...