Κορωνοϊός – Παραλλαγή «Pirola»: Ανησυχία εξαιτίας του μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων που φέρει

Facebook
Twitter
Υπάρχει μια νέα παραλλαγή της COVID-19 που παγκοσμίως δημιουργεί ανησυχητικούς τίτλους εφημερίδων και sites σε όλο τον κόσμο. Μέχρι στιγμής, η παραλλαγή BA.2.86 -με το υποκοριστικό “Pirola”, από έναν μεγάλο αστεροειδή που βρίσκεται κοντά στον Δία- έχει εντοπιστεί σε 20 χώρες ανάμεσα τους και η Ελλάδα.

Η νέα υποπαραλλαγή του στελέχους Όμικρον, ΒΑ.2.86, η Pirola, χαρακτηρίστηκε ως υποπαραλλαγή υπό παρακολούθηση (Variant Under Monitoring – VUM) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 17/08/2023.

«Το στέλεχος Pirola, έχει πάνω από 30 μεταλλάξεις, αυτό μας φοβίζει και προβληματιζόμαστε».Τα παραπάνω τόνισε η Ματίνα Παγώνη, κρούοντας καμπανάκι επιφυλακής για την νέα υποπαραλλαγή.

Μιλώντας στο Μega, τόνισε επίσης: «Όντως έχουν αυξηθεί τα κρούσματα covid, και υπάρχουν και εισαγωγές στα νοσοκομεία. Παρόλο που τα περιμέναμε τέλος Οκτώβρη, έχουν ξεκινήσει πολύ πιο νωρίς. Ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να προσέχει γιατί η μετάδοση είναι πολύ πιο εύκολη».

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ σημειώνουν πως για τη νέα υποπαραλλαγή του στελέχους Όμικρον, ΒΑ.2.86, τα δεδομένα αυτήν τη στιγμή έχουν ως εξής:

— Η υποπαραλλαγή έχει ανιχνευτεί έως τώρα σε 20 χώρες και θεωρείται πλέον ότι έχει παγκόσμια διασπορά.

— Λόγω μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων που φέρει, είναι υπό παρακολούθηση όσον αφορά στη μεταδοτικότητά της και στη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί.

— Βάσει της τρέχουσας επιδημιολογικής εικόνας, δεν αποτελεί την κυρίαρχη υποπαραλλαγή σε καμία γεωγραφική περιοχή ανά την υφήλιο. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 5 θετικά δείγματα της υποπαραλλαγής BA.2.86, με ημερομηνίες λήψης δείγματος από 5 έως 7 Σεπτεμβρίου.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top