ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΕΙΑΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Σε πλήρη κυριαρχία η παραλλαγή «Όμικρον» παγκοσμίως – Έξαρση μολύνσεων και στη χώρα μας

omikron metallaxi
Σε ιλιγγιώδη ”στροβιλισμό” εξαιτίας της μετάλλαξης«Όμικρον», βρίσκεται η παγκόσμια κοινότητα.
Καθημερινά καταγράφονται πρωτοφανείς αριθμοί νέων λοιμώξεων που σε ορισμένες περιπτώσεις ακολουθούνται από αύξηση των νοσηλειών.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, την εβδομάδα 22-28 Δεκεμβρίου καθημερινά καταγράφονταν πάνω από 900.000 νέα κρούσματα παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα για τη βαρύτητα της μετάλλαξης και την τελική έκβαση της νέας πανδημικής φάσης.
Το άμεσο μέλλον, ωστόσο, δεν φαντάζει ευοίωνο.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρ Τέντρος Γκεμπρεγέσους προειδοποίησε για πραγματικό «τσουνάμι κρουσμάτων», καθώς η «Δέλτα» και η «Όμικρον» συνιστούν «διπλή απειλή» και οδηγούν σε αύξηση νοσηλειών και θανάτων. Παρά τις εκτιμήσεις περί «ηπιότητας» της «Όμικρον», ο ΠΟΥ επιμένει ότι ο κίνδυνος που εγκυμονεί είναι «πολύ υψηλός».

Στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκεται η Ευρώπη, με τη μεγαλύτερη συχνότητα κρουσμάτων από οποιαδήποτε άλλη γεωγραφική περιοχή (304,6 νέες λοιμώξεις ανά 100.000 κατοίκους).

Παγκοσμίως τα κρούσματα αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 11%. Ενδεικτικά, η Γαλλία κατέρριψε την Τετάρτη εθνικό και ευρωπαϊκό ρεκόρ με 208.000 νέες λοιμώξεις εντός 24 ωρών. Ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, προκειμένου να εξηγήσει την κατάσταση, τόνισε ότι κάθε δευτερόλεπτο στη Γαλλία δύο άνθρωποι διαγιγνώσκονται με κορωνοϊό. Εκρηκτική είναι η κατάσταση στα γαλλικά νοσοκομεία, κυρίως εξαιτίας της «Δέλτα», αφού τα αποτελέσματα της «Όμικρον» ακόμα δεν έχουν αποτυπωθεί.

Παρόμοια η εικόνα και στην Ισπανία, όπου για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας καταγράφονται ημερησίως περισσότερα από 100.000 νέα κρούσματα.
Ιδιαίτερα ανησυχητική η κατάσταση στην Αγγλία, όπου εκτός από το ρεκόρ των νέων λοιμώξεων, ο αριθμός των πασχόντων από COVID-19 που εισήχθησαν σε νοσοκομεία αυξήθηκε κατά 48% εντός μιας εβδομάδας. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό νοσηλειών από την 1η Μαρτίου. Σε δραματική κατάσταση και οι ΗΠΑ, όπου την εβδομάδα που πέρασε καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων με εβδομαδιαία αύξηση 127%.

Η νέα μετάλλαξη μειώνει την αξιοπιστία των τεστ αντιγόνου, λέει ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων.

Ταυτόχρονα, η ταχύτατη μετάδοση της νέας μετάλλαξης προκαλεί σημαντικές ελλείψεις ακόμα και σε διαγνωστικά τεστ. Ήδη στη Βρετανία η πρωτοφανής ζήτηση τα κατέστησε «είδος εν ανεπαρκεία» και οι πολίτες δίνουν μάχη για να αποκτήσουν ένα.

Την ίδια στιγμή, η αξιοπιστία των τεστ αντιγόνου εξαιτίας της «Ομικρον» είναι, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), μειωμένη συγκριτικά με αυτή που είχαν σε παλαιότερα στελέχη, γεγονός που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τη διαχείριση της κρίσης.

Έξαρση μολύνσεων με την παραλλαγή Όμικρον καταγράφεται και στη χώρα μας με τη νέα μετάλλαξη να κυριαρχεί στο 62,1% των κρουσμάτων κορονοϊού και την πλειονότητα των μολύνσεων να εντοπίζεται στην Αττική.

Αυξημένος είναι ο αριθμός των προσελεύσεων στα νοσοκομεία, ευτυχώς όμως χαμηλός είναι μέχρι στιγμής ο αριθμός των εισαγωγών. Επιφυλακτικοί ωστόσο εμφανίζονται οι επιστήμονες για την εξέλιξη της Όμικρον, καθώς εκτιμούν ότι ξεκάθαρη εικόνα για την επιβάρυνση στο ΕΣΥ θα έχουν σε 10 ημέρες.

Προβληματισμός υπάρχει για το αποτύπωμα της νέας μετάλλαξης στα νοσοκομεία, το οποίο θα φανεί σε περίπου 7 έως 10 ημέρες, καθώς σε ορισμένες περιοχές συνυπάρχουν τα κύματα των παραλλαγών Δέλτα και Όμικρον.

Προς το παρόν, οι προσελεύσεις ασθενών στις εφημερίες των νοσοκομείων είναι αθρόες, ενώ οι εισαγωγές αντιστοιχούν σε ποσοστό γύρω στο 5% επί του συνόλου των εξεταζομένων.

Η έκρηξη των κρουσμάτων στην Αττική καταγράφηκε στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου, οπότε η Όμικρον έφτασε να κυριαρχεί με 78% και να απέχει μόλις λίγες ημέρες από το κατακτήσει απόλυτα τον χώρο της Δέλτα.

O μέσος όρος κρουσμάτων της νέας μετάλλαξης το 10ήμερο 20-30 Δεκεμβρίου στην επικράτεια ήταν 62,1%. Ωστόσο, από τη 1η Δεκεμβρίου (στις 2 Δεκεμβρίου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Κρήτη) έως τις 30 Δεκεμβρίου, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κυμάνθηκε από 0% έως 78%.

Συγκεκριμένα:pinakas 1Κυρίαρχη η Όμικρον στην Αττική

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της γονιδιωματικής επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 έως και τις 30 Δεκεμβρίου 2021 έχουν διαγνωσθεί 100 συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης με τον ιό SARS-CoV-2 που φέρουν το στέλεχος Όμικρον (B.1.1.529).

Όπως σημειώνει ο ΕΟΔΥ, τα κρούσματα αυτά δεν αντανακλούν τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων Όμικρον στην κοινότητα, αλλά μόλις έναν αριθμό ύποπτων κρουσμάτων προς επιβεβαίωση, μαζί με έναν αριθμό περιστατικών που διερευνήθηκαν κατόπιν τυχαίας δειγματοληψίας από τα κρούσματα που έχουν διαγνωσθεί στις Κινητές Ομάδες Υγείας(ΚΟΜΥ)του ΕΟΔΥ.

Παράλληλα σε έξι εργαστήρια ανά την επικράτεια διενεργείται έλεγχος για πιθανά δείγματα Όμικρον με τη μέθοδο real-time PCR (μέθοδος S gene drop out) που μπορεί να διαχωρίζει με μεγάλη αξιοπιστία τα δείγματα Όμικρον από τα υπόλοιπα στελέχη.

Στο πλαίσιο αυτό διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 6.604 θετικά δείγματα για SARS-CoV-2 το διάστημα από τις 20/12/2021 έως και τις 30/12/2021. Από τα 6.604 θετικά δείγματα τα 2.840 βρέθηκαν θετικά σε Όμικρον(43,0%)με τα ποσοστά ανά ημέρα να κυμαίνονται μεταξύ 12,5% και 62,1%. Στις 30/12/2021 το ποσοστό των θετικών δειγμάτων για το στέλεχος Όμικρον ήταν 62,1%.

Συγκεκριμένα, στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) στην περιοχή της Αττικής, το 52,3% (954/1.825) των θετικών PCR αφορούσαν κρούσματα Όμικρον, με τα ημερήσια ποσοστά να κυμαίνονται από 0% έως 78,0%. Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, στο Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ το 45,3% (424/935) των θετικών PCR αφορούσαν κρούσματα Όμικρον, με τα ημερήσια ποσοστά να κυμαίνονται από 0% έως 58,7%, ενώ στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών ΙΝΕΒ – ΕΚΕΤΑ το 7,0% (31/442) των θετικών PCR αφορούσαν κρούσματα Όμικρον, με τα ποσοστά ανά ημέρα να κυμαίνονται μεταξύ 0% και 11%.

Στα δείγματα από την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών, το 35,7% (383/1.073) των θετικών PCR αφορούσαν κρούσματα Όμικρον, με τα ποσοστά ανά ημέρα να κυμαίνονται μεταξύ 0% και 59,1%. Στα δείγματα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης το 45,7% (859/1.878) των θετικών PCR αφορούσαν κρούσματα Όμικρον, με τα ποσοστά ανά ημέρα να κυμαίνονται μεταξύ 0% και 71,2%.

Στα δείγματα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το 41,9% (58/119)των θετικών PCR αφορούσαν κρούσματα Όμικρον, με τα ποσοστά ανά ημέρα να κυμαίνονται μεταξύ 0% και 68,7%.

You may also like

Comments are closed.