ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός: Σημάδια υποχώρησης της πανδημίας

εμβολιο
Σε ύφεση είναι το τέταρτο πανδημικό κύμα στη χώρα μας. Ωστόσο, τα ενεργά κρούσματα συνεχίζουν να είναι πάνω από 50.000, 4.800 ασθενείς νοσηλεύονται λόγω της COVID-19 και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών θα κυμαίνεται μεταξύ 650 και 700 καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου. Χθες νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 708 ασθενείς, καταγράφηκαν 5.523 νέες διαγνώσεις και δηλώθηκαν 81 θάνατοι ασθενών με COVID-19. Oπως ανέφεραν η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των διαγνώσεων έχει μειωθεί κατά 11% σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο και των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία κατά 8%. Από την άλλη, αυξήθηκαν κατά 8% οι νοσηλείες σε ΜΕΘ και κατά 3% οι θάνατοι.

Οι ειδικοί τόνισαν την ανάγκη χορήγησης της τρίτης δόσης στον πληθυσμό και για τη μείωση της διασποράς του ιού. Είναι ενδεικτικό ότι στα Γιάννενα και στην Κέρκυρα, παρά τη σταθεροποίηση του επιδημικού φορτίου, παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας 50 έως 65 ετών, όπου μόλις το 50% –σε αυτές τις περιοχές– έχει λάβει την τρίτη δόση.

Οι ειδικοί επισήμαναν ότι η τρίτη δόση είναι ασφαλής. Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, δεν έχει αναφερθεί καμία σοβαρή παρενέργεια από τη χορήγηση της τρίτης δόσης στη χώρα μας.

Εν τω μεταξύ, σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό του εμβολιασμού παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών, που σε πρώτη φάση θα γίνεται σε 75 εμβολιαστικά κέντρα ανά τη χώρα (νοσοκομεία και κέντρα υγείας).

Παράλληλα, η κυβέρνηση προχώρησε σε αύξηση της δυναμικότητας του εμβολιαστικού προγράμματος προκειμένου να καλύψει την αυξημένη ζήτηση για ραντεβού. Οπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, από την προσεχή εβδομάδα θα ανοίξει μέγας εμβολιαστικός σταθμός στη Γλυφάδα, ενώ θα διπλασιαστεί η δυναμικότητα του μεγάλου εμβολιαστικού σταθμού στο Περιστέρι. Στόχος είναι να προστεθούν επιπλέον 110.000 ραντεβού πρώτης και τρίτης δόσης για τις επόμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι, από την ερχόμενη Δευτέρα, άτομα άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου και έχουν συμπληρώσει επτά μήνες από τη δεύτερη δόση παύουν να θεωρούνται εμβολιασμένα.

Χθες κατατέθηκε τροπολογία του υπουργείου Υγείας που μειώνει τον χρόνο ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης στους τρεις μήνες. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, σήμερα ή αύριο –εκτός απροόπτου– αναμένεται να εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση που θα προβλέπει τι θα ισχύει για όσους νόσησαν πριν από τέσσερις ή πέντε μήνες, και άρα έληξε το πιστοποιητικό τους, έως ότου εμβολιαστούν. Η ίδια τροπολογία περιλαμβάνει ρύθμιση για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του προσωπικού των νοσοκομείων –ΕΣΥ, πανεπιστημιακών και στρατιωτικών–, κέντρων υγείας, αγροτικών ιατρείων, ΕΟΔΥ, ΕΚΑΒ, ΕΚΕΑ, του Ωνασείου, του «Παπαγεωργίου» και του νοσοκομείου Θήρας, του Ειδικού Κέντρου Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού και Ψυχιατρικής Μονάδας Κορυδαλλού, για το έτος 2021, ίση προς το ήμισυ του καταβαλλόμενου μηνιαίου βασικού μισθού, και η οποία θα καταβληθεί με τη μισθοδοσία του Δεκεμβρίου. Εξαιρούνται όσοι έχουν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων σε εφαρμογή του νόμου περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών. Σε περίπτωση άρσης της αναστολής, θα λάβουν τμήμα της οικονομικής ενίσχυσης ανάλογο προς αυτό που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της μισθοδοσίας τους.

You may also like

eforia dilwseis art ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφορία – Συμψηφισμός: Παγίδες ακόμη και για όσους δεν έχουν ληξιπρόθεσμες, αλλά ενήμερες οφειλές

Οι συμψηφισμοί φορολογικών οφειλών και φορολογικών απαιτήσεων των φορολογουμένων είναι ιδιαίτερα σημαντικοί και στις περισσότερες περιπτώσεις ουσιώδεις, καθώς διευκολύνουν ...
paidia patra ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νεκρά παιδιά στην Πάτρα – Τι έλεγε και τί φοβόταν η Πισπιρίγκου πριν τη σύλληψή της – Διάλογοι που “καίνε” την 33χρονη – Τί θα κάνει ο Δασκαλάκης;

Στο φως βγήκαν οι άγνωστες συνομιλίες της κατηγορούμενης «μητέρας» με την Αγγελική Νικολούλη. Η ίδια ζητούσε ...

Comments are closed.