ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Το «χρονολόγιο» της 4ης δόσης και η φραγή σε νοσηλείες

Facebook
Twitter
Τη δυνατότητα να προγραμματίσουν ραντεβού για την τέταρτη δόση του εμβολίου ή δεύτερη αναμνηστική έχουν από την περασμένη Πέμπτη οι εμβολιασμένοι πολίτες άνω των 80 ετών στη χώρα μας.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των σχετικών ραντεβού και για τα άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, ενώ θα ακολουθήσει η ίδια διαδικασία και για τους πολίτες 60 ετών και άνω.

Το πράσινο φως για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης στη χώρα μας στα άτομα 60 ετών και άνω έδωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή βιβλιογραφία, τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, αλλά και τον χρόνο που έχει μεσολαβήσει από την πρώτη αναμνηστική δόση – τουλάχιστον για την πλειονότητα των ατόμων αυτής της πληθυσμιακής ομάδας.

Η τέταρτη δόση γίνεται με εμβόλιο mRNA και θα πρέπει να χορηγείται σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών μετά τον εμβολιασμό με την τρίτη δόση. Παράλληλα, τέταρτη δόση συστήνεται πλέον και σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά και εφήβους 12 έως 17 ετών. Υπενθυμίζεται ότι τέταρτη δόση χορηγείται από τον περασμένο Ιανουάριο σε ενήλικες με ανοσοκαταστολή είτε λόγω της νόσου είτε λόγω θεραπείας. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, δικαιούχοι της τέταρτης δόσης είναι 1,3 εκατομμύρια πολίτες 60 ετών και άνω. Ανάλογα με τη ζήτηση για ραντεβού γίνονται προσαρμογές στο πρόγραμμα των εμβολιαστικών κέντρων προκειμένου να εμβολιαστούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Δεύτερη αναμνηστική δόση συστήνεται πλέον και σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά και εφήβους 12 έως 17 ετών.

Η χορήγηση της τέταρτης δόσης κρίνεται από τους ειδικούς ως ιδιαίτερα σημαντική για όλα τα άτομα 70 ετών και άνω, αλλά και για τους πολίτες 60 ετών και άνω με χρόνιες παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από COVID-19. Οπως ανέφερε πρόσφατα η πρόεδρος της επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου, «η δεύτερη αυτή αναμνηστική δόση αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλείας». Σύμφωνα με την ίδια, η επιτροπή για να λάβει την απόφαση βασίστηκε εν πολλοίς στο γεγονός ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και τα άτομα με ανοσοκαταστολή, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές και ότι οι πληθυσμιακές αυτές ομάδες μπορεί να εμφανίζουν εξαρχής χαμηλότερη ανοσολογική απάντηση μετά τον εμβολιασμό, η οποία φαίνεται ότι εξασθενεί και συντομότερα σε σχέση με υγιή άτομα μικρότερης ηλικίας. Παράλληλα, τα μέλη της επιτροπής έλαβαν υπόψη τους και την αυξημένη μεταδοτικότητα των στελεχών «Ομικρον» και «Ομικρον 2» που έχουν επικρατήσει, τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, αλλά και το γεγονός ότι πολλοί πολίτες άνω των 60 ετών συμπληρώνουν πλέον 5 με 6 μήνες από την ημέρα που έλαβαν την τρίτη δόση του εμβολίου.

Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η πρόσφατη εισήγηση του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) –ακολούθησε και η σχετική επικαιροποίηση των οδηγιών του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (CDC)– για χορήγηση της τέταρτης δόσης σε ενήλικες άνω των 50 ετών.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και το ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σε κοινή τους ανακοίνωση που εκδόθηκε την περασμένη Τετάρτη αναφέρουν ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί το ενδεχόμενο μιας τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, ωστόσο δίνουν το πράσινο φως για τη χορήγησή της σε ηλικιωμένους 80 ετών και άνω.
Οι δύο οργανισμοί επισημαίνουν ότι για άτομα μικρότερης ηλικίας (60 έως 79 ετών) με καλό ανοσοποιητικό σύστημα δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι μια τέταρτη δόση θα παρέχει μεγαλύτερη προστασία από σοβαρή νόσο και προσθέτουν ότι οι εθνικές υγειονομικές αρχές θα πρέπει να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας τους. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι με βάση τις μελέτες δεν τίθεται θέμα ασφαλείας των αναμνηστικών δόσεων.
Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top